Commentaar

‘Verder met Diergezondheidsfonds’

Er is een akkoord over verlenging van het convenant dat het fonds mogelijk maakt.

Het Diergezondheidsfonds werkt goed en moet blijven. Dat is kortweg de conclusie van Wageningen ER, de minister van LNV én sectororganisaties. Er is een akkoord over verlenging van het convenant dat het fonds mogelijk maakt. Er verandert weinig.

De ondertekening van het convenant Diergezondheidsfonds 2015-2019. Nu precies 4 jaar geleden.
De ondertekening van het convenant Diergezondheidsfonds 2015-2019. Nu precies 4 jaar geleden.

Stevig onderhandeld, vooral door POV

Toch is wel stevig onderhandeld, vooral door varkenshoudersorganisatie POV. Als prijs voor haar handtekening wilde zij toezeggingen dat wilde zwijnen buiten de Veluwe en de Limburgse Meinweg worden aangepakt. Grote angst is immers dat via deze dieren de Afrikaanse Varkenspest (AVP) Nederland binnenkomt.

Als dat gebeurt, is de ramp niet te overzien en helpt er geen Diergezondheidsfonds meer aan. Niet in de eerste plaats vanwege de torenhoge ruimingskosten, maar vooral omdat gevolgschade na ruiming nog steeds wordt gezien als ondernemersrisico.

Dit nieuwe convenant is nog geen paraplu om veilig onder te schuilen als de storm van de AVP hier losbarst

Maar wie nu denkt dat in Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel de nulstand weer gehandhaafd wordt, komt bedrogen uit. Die toezegging is er niet. Er komt alleen een vermindering, volgens een ‘roadmap’ die nog gemaakt moet worden.

Al met al is dit nieuwe convenant nog geen paraplu om veilig onder te schuilen als de storm van de AVP hier losbarst. Er is meer nodig. Hoopgevend is de lobby voor aanpassing van exportregels in het geval van een uitbraak onder wilde dieren. Ook dat houdt het virus niet tegen, maar kan de impact van een onverhoopte uitbraak wel kleiner maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.