Redactieblog

5 reacties

‘Veestapeldrammer irriteert tegenstanders krimp’

En weer werd krimp van de veestapel als oplossing voor een probleem geopperd. Nu voor mestfraude.

Dat de Partij voor de Dieren minder veehouderij wil, is geen nieuws. Elk onderwerp dat zelfs maar een klein beetje in verband staat met de veehouderij wordt door de partij aangegrepen om krimp van de veestapel weer aan de orde te stellen.

Inkrimping van de veestapel staat bij veel linkse partijen hoog op de agenda - foto: Bert Jansen.
Inkrimping van de veestapel staat bij veel linkse partijen hoog op de agenda - foto: Bert Jansen.

Zo stelde PvdD-Kamerlid Lammert van Raan eerder dit jaar zelfs een inseminatie-stop voor in de veehouderij. Met als doel om te voorkomen dat ‘dieren zouden ophopen’ omdat ze niet geëxporteerd zouden kunnen worden vanwege de brexit.

Krimp bovenaan wensenlijstje linkse partijen

In de discussie rond de klimaatmaatregelen die genomen moeten worden, staat krimp van de veestapel bovenaan het wensenslijstje van veel linkse partijen. Diverse studies, waaronder van de Raad voor de Leefomgeving, geven aan dat krimp van de veestapel onontkoombaar is om klimaatdoelen te halen.

Deze week greep de PvdD het debat over de NVWA aan om te roepen dat er minder dieren moeten komen. Rob de Rijck, landelijk coördinerend officier van justitie voor milieuzaken van het Openbaar Ministerie, gaf eerder aan dat de huidige aanpak van mestfraude niet effectief is zolang er niets wordt gedaan om de mestproductie te verminderen. PvdD en GroenLinks opperden weer om de veestapel in te krimpen om zo de mestfraude aan te pakken.

Als je niet zorgt voor een adequaat registratie- en toezichtsysteem kom je nog geen stap verder

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop – een rustige, gedegen politicus zoals je van zijn partij verwacht – schoot hierop echter uit zijn slof. Hij was het gedram over krimp van de veestapel van zijn collega-politici merkbaar zat.

“Als je de veestapel afschaft, ben je de helemaal van de mestfraude af”, zei hij. Om vervolgens aan te geven dat zulke opmerkingen niet bijdragen aan het oplossen van het probleem. Het is volgens hem een veel te simpele weergave van het complexe probleem.

“Als je niet zorgt voor een adequaat registratie- en toezichtsysteem, kom je nog geen stap verder. Als je twee honden hebt en ieder mag op een eigen veldje poepen, maar je handhaaft dit niet, dan krijg je alsnog mestfraude”, geeft Bisschop als voorbeeld.

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop is het gedram over krimp van de veestapel van zijn collega-politici zat - foto: ANP.
SGP-Kamerlid Roelof Bisschop is het gedram over krimp van de veestapel van zijn collega-politici zat - foto: ANP.

Politieke druk voor krimp veestapel wordt opgevoerd

De druk om actief in te grijpen in de omvang van de veestapel wordt in de Haagse arena steeds meer opgevoerd. Terwijl D66-leider Rob Jetten ‘klimaatdrammer’ wordt genoemd, kan hier gerust gesproken worden van veestapeldrammers. Partij voor de Dieren, GroenLinks, SP en PvdA blijven herhalen dat de veestapel kleiner moet.

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie zijn ook voor een kleinere veestapel, maar willen hier niet actief op sturen. Het kan wel het gevolg zijn van andere maatregelen, blijft minister Schouten ook herhalen.

Het is de vraag of de uitspraak ‘de aanhouder wint’ hier ooit waar zal worden

De reactie van SGP typeert de sfeer die de veestapeldrammers in de Kamer creëren door steevast naar één oplossing voor alle problemen te wijzen. VVD, CDA en SGP raken het gedram zat en verstarren in hun opstelling. Het gevolg: niemand beweegt. PvdA-er Moorlag typeerde het recent als de moonwalk: druk bewegen, maar niet van je plaats komen.

En dat is precies wat gebeurt. Er wordt steeds minder goed naar elkaar geluisterd en iedereen blijft vooralsnog bij zijn eigen standpunt. Voorlopig blijkt drammen niet te werken. Het is de vraag of de uitspraak ‘de aanhouder wint’ hier ooit waar zal worden.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Zonder meer een scherp artikel.
  Enkele decennia lang is het linkse gedram langzaam over gegaan in beleid. Nu zien we echter een kentering, doordat er partijen zijn die er niet meer mee akkoord gaan. Hierdoor veroorzaakt het linkse gedram een tweedeling in de maatschappij. Het zou niet verkeerd zijn, als dit bij de linkse partijen eens tussen de oren komt om in de taal van mevrouw Sorgdrager (onderzoek fripronil) te spreken.

 • rverheij

  Klimaatdoelen halen door krimp v veestapel ??? . Laat pvdd maar eens bij ons in de grensstreek komen kijken en dan bedoel ik net over de grens. De belgen lachen ons vierkant uit en bouwen stallen bij de vleet.
  Ik mag toch hopen dat dat in denhaag ook n keertje doordringt.

 • witrug123

  Inseminatie verbod ha ha ik heb gelukig een eigen stier!

 • Bolder01

  Het zou ook heel goed voor het millieu zijn als die veestapeldrammers een inceminatie stop hanteren en dan voor een heeeeeeeeeele lange tyd.

 • Gat

  Inseminatiestop ivm brexit. Hoe dom ben je dan. We importeren rundsvlees uit ierland omdat we in nederland bij lange na niet zelfvoorzienend zijn. Dom dom dom

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.