9 reacties

‘Met deze landbouwminister geen vijanden nodig’

Waarom zou je blij moeten zijn met een landbouwminister, als deze niet geschikt is?

In oktober 2017 kregen we voor het eerst in lange tijd weer een landbouwminister. Ondanks dat ik direct geloof dat ze een vreselijk aardige vrouw is, geloofde ik niet in haar als minister van LNV.

Ongeschikte minister

Als ik mijn mening hierover gaf, kreeg ik geregeld te horen dat we blij moeten zijn dat er tenminste weer een landbouwminister is, dat zou beter zijn dan niets. Ik snap dat niet, waarom zou je beter af zijn met een ongeschikte minister? Als ik moest kiezen tussen slechte vertegenwoordiging of geen vertegenwoordiging dan zou ik iedere keer weer kiezen voor geen vertegenwoordiging.

De landbouwvisie is gewoon een reclamefolder voor kringlooplandbouw

Ik maak mij zorgen om de stelligheid in haar houding. Neem als voorbeeld de landbouwvisie. Het is eigenlijk niet eens een visie. Het is gewoon een reclamefolder voor kringlooplandbouw. Het lijkt wel alsof er geen andere opties bekeken zijn. En dat gevoel krijg ik steeds vaker. Voor een land dat onderdeel uitmaakt van een groter geheel (Europa) is het een vreemde keuze om de kringloop ook geografisch te sluiten. Alsof we de weidevogels kunnen verbieden over de grens te vliegen.

Extreme klimaatambities

De extreme ambities met betrekking tot het klimaat en de haast om daarmee te beginnen kan niet goed zijn. Afgelopen week plaatste de Telegraaf een stuk waarin bijvoorbeeld stond dat de Nederlanders geld krijgen als ze van het gas afgaan en de Duitsers juist geld krijgen als ze op gas overgaan. Wie houden we nu voor de gek?

Verbod op ‘bijengif’

Al die overhaaste beslissingen brengen meer problemen dan dat ze oplossen. Zo stemde Carola Schouten een jaar geleden zonder verder onderzoek in met het EU verbod op ‘bijengif’. Terwijl deze week uit onderzoek van mijn favoriete Stichting (STAF) bleek dat 96% (44 van de 46) van alle uitgestorven bijen- en hommelsoorten al uitgestorven waren voordat de betreffende neonicotinoïden op de markt kwamen.

Ik denk niet dat het Carola Schouten lukt om het EU-verbod terug te draaien, maar je vertrouwelingen ontslaan is alvast een goed begin.

Laatste reacties

 • kanaal

  sterker nog, kringlooplandbouw word bestraft monocultuurgras is heilig verklaart alles moet in hokjes passen ,beleid zonder kennis is rampzalig.

 • kleine boer

  helemaal met je eens leonie

 • Broer

  Wel erg kortzichtig.

 • Alco

  Carola is niet meer dan een "spreekpop" voor 'groen" Wageningen.

 • piethermus1

  Zgn. 'extreme ambities m.b.t. klimaat' zal Leonie Bosch anders ervaren dan boeren met gewassen die verzuipen of verdorren. Het valt me op dat sommige boeren m.n. sommige veehouders willens en wetens blind zijn voor het leed bij andere soorten boeren dan henzelf. Gevalletje oogkleppen. Ik vind een dergelijke houding schofterig en hufterig.

  Niks of onvoldoende doen aan klimaat hiervoor is de Staat al in rechte veroordeeld, omdat ze haar zorgplicht en kerntaak verzaakt. Kerntaak overheid is zorg qua veiligheid voor land en volk. Dat moet o.a door defensie, justitie, veilige dijk, veilig (leef)klimaat.

 • Alco

  @Piet. Denk je nu echt dat de maatregelen die getroffen worden ook maar iets doen aan jouw probleem?
  Dat is juist een gevalletje van "oogkleppen".
  Natuurlijk is er een zorgplicht, maar dat moet op feiten gebaseerd zijn en niet op emotie gestuurde onzinnigheden.
  Ze weet zelfs nog niet dat de eco kringloop van dieren( hooguit een jaar) totaal niet te vergelijken is met de kringloop van delfstoffen. (miljoenen jaren)

 • piethermus1

  Ik en collega's mogen dus verzuipen? De maatschappij heeft daar echt wel een rol. Als ik een ander willens en wetens schade berokken, dien ik daar voor op te draaien.

  Verder vind ik de column van de schrijfster vooral reactief en weinig originele eigen inzichten hebben. Het is ook veel geciteer vanuit bijv. De Telegraaf. Ook al krant die in die eerdere oorlog een fout randje had. Met de Grachtengordelmedia heb ik overigens ook niks. Het is weer een typische boerenklaagcolumn van wat anderen fout doen. Voor dat soort berichten is 'markt'.

 • Alco

  Schrijf eerst maar even op welke maatregelen jouw helpen tegen "verzuipen" en wat de column daar tegen inbrengt.

 • @piethermus1. Ik begrijp niet waarom je denkt bepaalde maatregelen voor een melkveehouder extremer overkomen dan voor een akkerbouwer (verzuipende gewassen?). Extreem is gewoon extreem. Als een overheid binnen een paar jaar, gewasbestrijdingsmiddelen begint te verbieden, melkproductie via fosfaat reguleert, varkenshouderijen saneert, pulsvissen weet te verbieden en vermindering van kunstmestgebruik als volgende punt op de lijst heeft staan dan mag je dat best extreem noemen. Voor geen van de maatregelen lijkt er voldoende tijd genomen te zijn om te kijken wat het netto effect is. Wat je ook doet het doel is niet het klimaat beheersen (dat is onmogelijk) dus als er een verandering is dan moet je zorgen dat je daar beter tegen bestand bent. Daar zou de minister eens mee bezig kunnen gaan. Accepteer dat iets is, wat het is (klimaatverandering) voor nu en kijk welke middelen er zijn om jouw akkers weer watervrij te krijgen of juist te voorzien van water.
  Leonie Bosch

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.