Commentaar

12 reacties

‘Megastal is geen probleem’

Discussie over megastallen is onderdeel van de vaak spectaculaire ontwikkeling van de veehouderij.

Wakker Dier stelt vast dat er meer megastallen komen. Klopt. De schaalvergroting gaat door. Maar is actie nodig? Nee.

 • Wakker Dier vindt dat megastallen strijdig zijn met de kringloopgedachte van minister Schouten. Maar die 2 zaken hebben helemaal niks met elkaar te maken.
 • Het dierenwelzijn zou op heel grote bedrijven in het gedrang komen. Welzijn is een issue, maar ‘groot’ versus ‘klein’ speelt daarin niet.
 • Dierziektes zouden op grote bedrijven veel meer slachtoffers maken. Moet kloppen, er zijn immers meer dieren. Maar het voorkomen en bestrijden van een uitbraak gaat juist beter met een beperkt aantal grote bedrijven dan met vele kleine.
 • Grote melkveebedrijven doen inderdaad minder aan weidegang dan kleine. Al signaleert CBS de trend naar meer grote bedrijven die de koeien buiten doen. De weidepremie is hier de prikkel.
 • Bedrijven worden groter doordat de consument goedkoop voedsel wil. Niet waar. Het is de techniek, de vergroting van de arbeidscapaciteit, waardoor bedrijven groeien. Zouden ze ook (of juist!) doen bij hoge prijzen.

Wakker Dier heeft wel een punt met het grote aantal dieren dat sneuvelt bij een stalbrand. Maar hier zijn technische oplossingen mogelijk.

De discussie over megastallen is onderdeel van de vaak spectaculaire ontwikkeling van de veehouderij. Het hoort erbij, zal ook de laatste keer niet zijn.

Lees ook: Schouten wil omvang veehouderijbedrijven niet begrenzen

Laatste reacties

 • Tinus1

  Als de gezinsbedrijven afvallen, wordt het percentage 'megastallen' vanzelf groter zonder dat er één bijkomt!

 • de definitie van megastal lijkt mij heel onduidelijk. bijvoorbeeld voor leghennen spreken ze van megastal
  > 120.000 kippen op 1 locatie. Dus als iemand 3 stallen van 50.000 kippen bouwt op 1 boerderij spreekt men van megastal. Als iemand 10 stallen van 100.000 legkippen bouwt, verdeelt over Nederland dan is er geen sprake van megastal.

 • pinkeltje

  In de 60-er jaren hadden we thuis zo'n 3.500 kippen. Dat vonden veel mensen uit het dorp en zeker velen uit de stad toen wel heeeeel erg veel kippen. Opa had in de vijftiger jaren zo'n 300 kippen en kreeg een briefkaart van kennissen uit Den Haag toegestuurd die het adres vergeten waren, maar nog wel de naam van het dorp wisten en hadden het geadresseerd aan "waar ze zoveel kippen hebben". De kaart is inderdaad netjes bezorgd, want iedereen wist ervan dat ze daar zoveel kippen hadden. Verder is megastal natuurlijk een weinig zeggend begrip, maar het bekt goed in de reclamecampagne tegen de moderne landbouw. Voor de dieren was het echt niet veel beter, maar voor het landschap vind ik die Anton Pieck boerderijtjes inderdaad ook wel leuk. Wat zou het mooi zijn als je daar gewoon lekker je brood mee kon verdienen. Dat kruideniertje op de hoek was ook altijd zo gezellig......

 • ENDE902

  Het woord megakruidenier ter aanduiding van supermarkten hoor ik ook nooit. Misschien ligt daar nog een terrein braak voor onze ngo-tjes.

 • Het is de postcodeloterij die zoveel geld aan wakker dier geeft. Het geeft te denken dat de postcodeloterijbestuurders de CDA ers Van Geel en Kees Veerman hier hun goedkeuring aan geven.

 • van Eys

  Ik ben 68 jaar oud. Op 5 jaar ben ik begonnen mijn vader op die (Limburgse boerderij) te helpen. Vooral in de koeienstal en in de winter, uitmesten en voeren. De koeien (alle 15) en pinken en kalveren stonden met een ketting vast aan de voerbak (24 uur/24 uur). Van November (Allerheiligen) to April. De stalgrond was van beton. In April konden die koeien nauwelijks lopen. De stal stonk (Ammoniak) en er waren 2 stal deuren en drie kleine raampjes voor het daglicht. Mijn ouders werkten 7 dagen/week - 52 weken per jaar in die omgeving. Die "heerlijke oude tijd!!". (Vooral en nog steeds voor die stadsmensen die er nooit een voet in gezet heben. Voor mens en dier "bij de honden af!" - slavernij en dier misbruik. En wij waren niet bepaald alleen in die situatie.
  Vergelijk dat met de "Mega bedrijven". Goed verlicht, geventileerd, met ligboxen (jawel, met matrassen) waarop de koe kan ligen wanneer ze wil en uitgelopen is. Vers voer op elk moment van de dag, en de koe melkt zich zelf als en wanneer ze dat wil. Ja dat kost geld en organisatie .... en inderdaad ook behoorlijk wat verstand.
  Iedereen die tegen deze ontwikkeling is heeft of weinig verstand of is een hipocriet. Ik heb dit soort "wel-denken"wel gezien en heb mijn zken opgepakt. Nee, dank je wel.
  Buitelandse Jan (mocht u hierop willen reageren: JvanEys@ct.ussec.org)

 • agratax.1

  Het gevecht tegen de "mega stallen" zal de boer per definitie verliezen, want er is geen definitie m.b.t. megastal en al even min bewijs voor de voor of nadelen voor de dieren. De anti Megastal mensen hebben een gevoel van "Dit is slecht, dit is gevaarlijk, bij brand catastrofaal. Dezelfde mensen maken zich geen zorgen over woontorens van 10 hoog of meer waar honderden huisjes (stallen) in zitten en bij brand is de ramp niet te overzien, maar hier gaan de dierenvrienden aan voorbij.
  Wie is nu beter af een koe in een zgn. megastal of de mens in een 10 + verdiepingen hoge woontoren??
  Maar bij voorbaat hebben we als boer deze strijd verloren, omdat de anti groep niet vatbaar is voor onze argumenten.

 • Maas1

  We hebben helemaal geen strijd verloren is daar dan spraken van? Het is maar wat je geloofd de gekte die rond gaat, laat maar gaan.
  bijvoorbeeld asbest speelt dit ook in Duitsland en België gaat men daar ook zo verkrampt er mee om als in Nederland?
  En hoe zat het ook alweer, in Nederland van het gas af omdat we geen Russische gas willen,wat doen we nu dan gas exporteren en gas importeren,en waar komt dat vandaan dan? juist ja.
  In Duitsland wordt je aangesloten op het gas en in Nederland wordt je afgesloten van het gas,juist ja.
  Nee dan wordt het een lucht- waterpomp met ingebouwde elektrische verwarming voor de koude winters,of een warmtepomp en zonnepanelen voor u grote elektrische consumptie vraag en woning isolatie en vloerverwarming en u elektrische wagen.Wat zullen die bruinkool gestookte centrales roken!
  Goed bezig, goed voor het milieu?

  Ooit wel eens van het waterstof tijdperk gehoord en de ontwikkelingen daarvan?

  Strijd welke strijd hebben we verloren het is maar waar je in geloofd dit land is behoorlijk op hol.

  Europa ja ja iedereen doet maar wat!

 • agratax.1

  @Maas1. Je asbest verhaal is nog gekker dan onze politiek ons doet geloven. Zo gauw dezelfde Haagse mensen spreken over "de oudste mensen" op aarde verwijzen ze doorgaans naar landen waar zgn. geen vervuiling is en biologisch eten zou worden geconsumeerd, maar ze praten nooit over het feit dat deze mensen hun hele leven onder een Asbest dak wonen. Want doorgaans het gaat het over ex Sovjet landen, die bol staan van asbest zoals Armenie, Georgie en soort gelijke.

 • Johnny Hogenkamp

  Feit of fictie: <>

 • varken23

  In het buitenland stapelen ze 10 Nederlandse megastallen op elkaar.

 • Issue is misschien niet de mega stal, maar de industriële stal. De stal waarvoor het voor de operationele bedrijfsvoering niet uitmaakt of die op een industrieterrein staat of in de open ruimte. En ja, er zullen mensen zijn die zeggen dat het niet uitmaakt omdat voer toch ergens vandaan komt, mest ook zijn goede weg vindt (of zou moeten vinden) en het comfort in de stal beter is dan buiten. Maar gevolg is wel dan wel dat een deel van de bevolking het (bio)industrie gaat noemen en dan moet je daar ook niet over klagen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.