Redactieblog

1 reactie

‘Megahotel goed voor brand- en ziektepreventie’

Deze week was het voorpaginanieuws: megagroei aantal megastallen.

Wakker Dier heeft onderzoek laten doen naar de groei van het aantal megastallen. Landelijk is het aantal megastallen in 7 jaar tijd verdubbeld. Dat komt vooral doordat het aantal melkvee-megastallen verdubbelde, maar in totaal zijn er niet meer dieren bijgekomen. Wakker Dier vraagt de overheid om een verbod op megastallen, omdat brand of ziekte in zo’n stal direct ontzettend veel dieren treft. Het is echter de vraag of megastallen, vanuit het gezichtspunt van brand- en ziektepreventie, per definitie slecht zijn.

Brand heeft grotere gevolgen bij grotere aantallen

Het is waar dat de gevolgen bij brand relatief groter zullen zijn bij grote aantallen dieren (of mensen) in vergelijking met kleinere aantallen. In de loop van de tijd is bij zeer grote gebouwen echter een hoge graad van brandveiligheid opgebouwd. Allerlei preventieve maatregelen maken het mogelijk dat elke dag miljoenen mensen in deze gebouwen werken en wonen. Deze maatregelen zouden, met enige aanpassingen, kunnen worden toegepast in megastallen. Als ze zijn gebouwd als stallencomplex met ruimte tussen de stallen, zijn ze zelfs veiliger dan grote gebouwen. Omdat het installeren van een uitgebreid veiligheidssysteem in een stal erg duur is, zullen de meeste boeren geen maatregelen nemen die eerder thuis horen in een groot hotel.

Bij uitbraak dierziektes worden veel dieren preventief geruimd

Bij een uitbraak van een besmettelijke ziekte worden preventief heel veel gezonde dieren die zich in een bepaalde straal rond het besmette bedrijf bevinden, gedood. Nu veel boeren stoppen, heeft, door de toename van het aantal megastallen, nog steeds hetzelfde aantal dieren een kans om ziek te worden. Echter, megastallen kunnen door de schaalvergroting een betere gezondheid realiseren. Als de verzorgende teams en de technologie ook meegroeien, zal het risico op ziektes aanmerkelijk afnemen.

Vanuit het gezichtspunt van brand- en ziektepreventie zijn megastallen niet per definitie slecht. Dat betekent dat de overheid om die redenen megastallen niet moet verbieden. Het zou beter zijn als zij de veiligheid van megastallen regelt op de manier van grote hotels. De dieren worden dan behandeld als gasten, waarvoor de consument wat extra moet betalen.

Eén reactie

  • agratax.1

    De slotzin is nu juist de oorzaak van het niet toepassen van alle veiligheidsmogelijkheden in stallen. Als het de consumenten menens is dan zouden ze zonder vragen de extra kosten met liefde (voor de dieren) vergoeden aan de boer. Helaas zo blijkt het in onze democratie niet te werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.