Redactieblog

4 reacties

‘Meer en meer maatregelen in Duits mestbeleid’

In Duitsland maakt men nu ook serieus werk van de Nitraatrichtlijn; goed nieuws voor ons.

In Duitsland lopen boeren te hoop tegen het aangescherpte mestbeleid. In Münster waren zo’n 6.000 boeren met trekkers bijeen om te demonstreren. Onder druk van de Brusselse Nitraatrichtlijn moeten ook de Duitsers extra maatregelen nemen. Er komen perceelspecifieke bemestingsnormen en in gebieden waar het grondwater meer dan 50 milligram nitraat per liter bevat, komen verdergaande maatregelen. Waar hebben we dat eerder gezien? Juist, in Nederland. Voordat iedereen weer boos naar Brussel gaat wijzen, is het goed vast te stellen dat dat Brusselse beleid door de lidstaten zelf is geaccordeerd, dus niks Brussel, gewoon Den Haag en Berlijn.

Duits mestprobleem speelt in relatief klein gebied

Anders dan bij ons is het in Duitsland allemaal nog een beetje nieuw. Bij ons wordt al 40 jaar gewerkt aan het oplossen van te veel mest. Toen ik in de jaren 80 bij het LEI werkte, nam ik op spreekbeurten in het Zuidoosten al een briefje mee met hoeveel fosfaat uit een koe en uit een varken kwam. Want waar de spreekbeurt ook over ging, het eindigde in de discussie met vragen over mest. In die tijd hebben de landbouworganisaties in die gebieden succesvol geprobeerd ons mestoverschot als een nationaal vraagstuk neer te zetten. Het mestoverschot was dan minder groot dan wanneer het op Brabantse schaal gemeten werd. Maar ook op nationale schaal bleek er een probleem te zijn, en dus wordt sinds die tijd gewerkt aan mestbeleid.

Protest of niet, de Duitse intensieveveehouderijgebieden moeten er nu ook aan geloven

In Duitsland is het probleem pas veel later zichtbaar geworden. Er is een concentratiegebied van varkens en kippen dat op zo’n 40 kilometer afstand van onze oostgrens ligt, tussen Cloppenburg en Münster, zo ongeveer langs de A1. De dichtheden zijn minder groot dan in Noord-Brabant, maar er zijn uitzonderingen. Met name in het gebied Vechta, tegenover Emmen, zitten heel veel varkens en nog meer kippen. Voor de kenners, het is de thuisbasis van Big Dutchman. Voor mij ligt het binnen fietsbereik, toch kom ik er zelden. Het is daar alleen maar mais en varkensstront.

Concurrentiepositie Nederlandse varkens- en kippenhouders wordt beter

Het concentratiegebied ligt deels in Nedersaksen en deels in Noordrijn-Westfalen. Die deelstaten zijn elk ongeveer zo groot als heel Nederland. Dat is precies de reden dat het mestoverschot en alles wat daar bij hoort daar veel later dan bij ons politieke aandacht gekregen heeft. Het waren relatief kleine gebiedjes in heel grote deelstaten. Gemiddeld was er dus weinig aan de hand. Maar zo langzamerhand is men erachter gekomen dat in die gebiedjes wel degelijk iets aan de hand is, en daarom zijn de laatste jaren ook daar mestmaatregelen genomen. En er komen nog veel meer. Protest of niet, de Duitse intensieveveehouderijgebieden moeten er nu ook aan geloven. Voor een eerlijke concurrentiepositie voor de Nederlandse varkens- en kippenhouders is dat goed nieuws.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Dat zal de mestafzetprijzen in NL geen goed doen.

 • john***

  probleem in duitsland is vooral dat digistaat van mais nu ineens mest is geworden. Op zich we logisch alleen de koolstof wordt er in de vergisters uitgehaald en de rest teruggebracht op het land aangevuld met mest. Door de jaren heen krijg je daar dan een flinke mineralen buffer.

 • Gerd

  In de rode gebieden willen we nu 170 kg N minder 20%. Alle worden gelijk behandeld - maar slechts 2% van alle putjes bevat meer dan 50 mg nitraat.

 • melkveehouder .

  Toch wel frappant dat de discussie nooit gaat over de toepassing van kunstmest. Zou dat kunnen vanwege de aardgasbaten van de overheid?

Of registreer je om te kunnen reageren.