Commentaar

6 reacties

‘Help landbouw door korter te douchen’

Wie krijgt straks wel/geen water bij tekorten?

Nederland geniet van het mooie voorjaarsweer. De temperaturen zijn bovengemiddeld hoog. Er waait een briesje uit het oosten. Op het eerste oog zijn het mooie plaatjes. Diegene die beter kijkt, ziet dat het kurkdroog is. Op de hogere zandgronden stoft het bij het ploegen en zaaien. Her en der draaien regeninstallaties al overuren.

Grondwaterpeil zandgebieden niet hersteld

Natuurlijk, is er nog niets te zeggen over het groeiseizoen. Het weer is grillig, maar de werkelijkheid van nu stemt niet optimistisch. In zandgebieden is het grondwaterpeil nog altijd niet hersteld. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen maakt € 4 miljoen vrij om wateropslag in zandgebieden mogelijk te maken. Ook regionale overheden moeten fors investeren.

Schade droogte

De investeringen lonen al gauw. Volgens een eerste raming van de Beleidstafel Droogte is de schade in de landbouw over 2019 tenminste € 0,5 miljard, misschien wel € 2 miljard. De commissie vindt dat regio’s haast moeten maken met het opstellen van verdringingsreeksen. Wie krijgt straks wel/geen water bij tekorten? Reken maar dat drinkwater bovenaan staat en als het erop aan komt landbouw aan de achterste mem hangt.

Korter douchen

Het is daarom goed dat drinkwaterbedrijf Vitens de burger bewust maakt van zijn gedrag. Een persoon verbruikt zo’n 120 liter water per dag. ‘Douche een minuutje of 2 korter’, klinkt de oproep. Als het aanslaat, gaat die verdringingsreeks ook minder snel knellen.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Waar gaat ons afvalwater na zuivering heen? Voor zover bekend rechtstreeks in een afwateringskanaal of rivier richting zee. Zou het niet beter zijn net als vroeger via het "Gootgat" de grond in richting watervoorraad. Krijgt het inde grond nog een nazuivering en de kringloop is zo veel mogelijk gesloten. Misschien moeten we ons eens afvragen of veel van onze Duurzaamheidsmaatregelen wel zo duurzaam zijn m.b.t. onze watervoorraad?

 • Firma Vellenga

  Misschien overbodig te vertellen hier maar van de zomer een busreis gehad naar het toen al kurkdroge Italie. Wij als " milieu bewuste" boer zeer zuinig met het water om gegaan. Het was zo wrang de verhalen in de bus aan te horen van de mensen die bij elke aankomst in hotel onder de douche stapten. Ik dacht dat ik op een andere planeet leefde. Je probeert ze er nog op te wijzen maar ze hebben geen idee waar je je zorgen om maakt. En van de bus ga je naar de mensen in de stad denken. Hoeveel water wordt daar verspeelt... Hier moet gewoon eens naar gekeken worden en iets aan gedaan worden.

 • Bolder01

  Nog ff en dan mogen wij weer achter een boom plassen,, this ook zo krom , voor een plasje naar de wc. en dan plus minnus 5 tot. 10 liter water doortrekken

 • Bolder01

  Nog ff en dan mogen wij weer achter een boom plassen,, this ook zo krom , voor een plasje naar de wc. en dan plus minnus 5 tot. 10 liter water doortrekken

 • Alco

  Water op de bon zal alleen enige zode aan de dijk zetten.
  De mens denk alleen maar aan zichzelf en bezuinigen doen we alleen met de mond.

 • husky

  stimuleer het regenwater opvang van het dak en te gebruiken voor drinkwater ed. dat is mogelijk.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.