Redactieblog

2 reacties

‘Gaat het gehackt uit de schappen?’

De landbouwcommissie van het Europese Parlement wil het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten verbieden. Weg dus met de gehacktballetjes en kipstuckjes van de Vegetarische slager in de schappen van de supermarkt. Een goed besluit!

“Je maakt je blij met een dode mus”, zegt Hanna. “Het voorstel moet nog door het Europese Parlement en daarna moet de Europese Commissie er nog goedkeuring aan geven. Wedden dat het er niet doorkomt? De landbouwcommissie is voor een groot gedeelte nog pro boer. Reken maar dat in het Europese Parlement de linkse lieden het hardst schreeuwen. Die zorgen er wel voor dat dit plan een zachte dood sterft.”

Zoals er geen kip in een kipstuckje zit, zo zit er ook geen boer in de boerenkool

“Mee eens”, doet Hans lacherig.”Het is voor veel partijen te onbelangrijk om zich druk over te maken. Bovendien rammelt het besluit, dat alleen over vegetarische producten gaat die aan vlees zijn gelinkt. Je komt dan in conflict met andere namen, bijvoorbeeld boerenkool. Zoals er geen kip in een kipstuckje zit, zo zit er ook geen boer in de boerenkool. En Chinese kool, vul zelf maar in.”

Blij met signaal landbouwcommissie

De pessimisten zijn aan onze keukentafel weer in de meerderheid. Toch ben ik blij dat de landbouwcommissie dit signaal afgeeft. Het is zwakte van de nepvleesindustrie dat die het vlees nodig heeft om de markt te veroveren.

Dat blijkt ook uit de reactie van ProVeg Nederland, de belangenorganisatie van vegetarische producenten. Die vindt het besluit irrationeel. De consument wil informatie over het product dat hij koopt. Als hij een vleesvervanger wil, moet hij op weg worden geholpen. Voor een goed begrip: één van de bazen van ProVeg is Pablo Moleman, voormalig fractiemedewerker van de Partij voor de Dieren.

Laconieke reactie van Jaap Korteweg

Hanna wijst me nog op reactie van Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager. Die reageert laconiek op het besluit van de commissie. Hij verwacht niet dat het verbod er zal komen. “De discussie was er in 2017 in Nederland ook, maar ging uit als een nachtkaars. Het gaf ons veel naamsbekendheid, waardoor de omzet steeg.”

De optimist aan het woord. Mijn ding, dus ik hoop dat het Europese verbod er wel komt.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Chinese kool hoeft geen Chinees te bevatten maar kan ook gerust uit China komen. Slecht voorbeeld dus.

 • piethermus1

  Kippensoep is gemaakt van kip. Championsoep is gemaakt van champions. En koninginnensoep is gemaakt van....

  Een Melkboer is geen boer. Een groentenboer is geen boer.

  In een slavink zit geen vink.

  Kortom; Zeur eens niet over zulke woorden, omdat je daar politieke garen denkt mee te kunnen spinnen. Als politici dat doen, weet je dat ze hun tijd verprullen. Zulke zgn. politici verdienen het niet om volksvertegenwoordiger te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.