Commentaar

5 reacties

‘Framing landbouwgif vertroebelt discussie’

Hoe jaag je de burger de stuipen op het lijf? Betrek kinderen.

Zembla bericht begin maart uit een ‘nog niet openbaar onderzoeksrapport’ dat in en om woningen nabij bloembollenvelden hoge concentraties bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen. ‘Ook in de luiers van baby’s die binnen 250 meter afstand van bollenvelden wonen, worden pesticiden aangetroffen’, meldt het tv-programma. Als dan een toxicoloog de overheid oproept ‘gezinnen met kleine kinderen te beschermen’, is het pleit beslecht.

RIVM staat ook nu nog achter de huidige toelating van middelen

Rapport uitgelekt

Gisteren lekte een RIVM-persbericht uit over het rapport. Let wel: pas volgende week komt het hele rapport. Uit de onderzoeksgegevens zou blijken dat de gevonden concentraties de veiligheidsnormen niet overschrijden. Eerder kon het instituut geen gezondheidseffecten in de omgeving van landbouwpercelen vaststellen.

Het RIVM staat ook nu nog achter de huidige toelating van middelen. Die kan wel worden verbeterd, meent het instituut. De kennis over de verspreiding van middelen via verwaaide druppels, verdamping of via huisstof moet meewegen. Net als het stapeleffect van andere middelen in het gebied. De gezondheidsrisico’s voor omwonenden kan zo preciezer worden ingeschat.

Verbeterde technieken

Nieuwe kennis, andere inzichten, verbeterde technieken kunnen helpen. Dat is altijd goed. Het heeft echter geen zin om nu paniek te slaan, of een hetze te voeren. ‘Framing’ vertroebelt de echte discussie. Hierin hebben onderzoekers én media een taak.

Laatste reacties

 • bartje14

  <>

 • kleine boer

  Bartje 👍👍

 • agratax.1

  Sommige persmensen doe hun best om alle instituties die het NBP bij elkaar schoffelen in dit land onderuit te halen en daarmee de weg vrij te maken voor een samenleving van overwegend arme mensen in een schoon landje. Of past hier beter de samenzweringstheorie dat zij er alles aan doen om van Nederland zo snel mogelijk een Chinese kolonie te maken? Dit zullen we nooit weten, maar we weten wel dat de boer weer eens in een kwaad daglicht is gezet door deze overtrokken uitlatingen.

 • koestal

  Er is in Nederland een hetze aan de gang tegen boeren ,vooral in linkse kringen,het is het moderne boertje pesten wat vroeger ook wel gebeurde. Maar nu via de moderne media. Ook over weidevogels en insecten,de naieve burger gelooft alles , wat negatief over boeren verteld wordt.

 • koestal

  Hadden de luiers buiten gehangen ?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.