Redactieblog

1 reactie

‘Europese verkiezingen en het geloof’

De Bijbel zegt niks over het Ceta-verdrag.

Op 23 mei vinden de verkiezingen plaats voor het Europese parlement. Dat wordt een bijzondere gebeurtenis: zullen de Britten meedoen? Zo ja, hoe zal dat uitvallen? Zullen de populisten winnen? Zal Forum voor Democratie een toppositie bereiken?

Bert-Jan Ruissen

Hoe dan ook: de campagne is begonnen. Ik las in Boerderij Vandaag een interessant verhaal over Bert-Jan Ruissen, tweede kandidaat van de lijst van ChristenUnie en SGP. Zijn uitgangspunt: “Ik geloof dat de Here ons leidt, dat hij het zo bestuurd heeft dat ik dat mooie werk mag doen. Ik geloof echt dat God de mensen leidt, de dingen bestuurt en alles in de hand heeft. God regeert en dat geeft ook ontspanning.”

Handelsverdragen

Je zou zeggen, dan hoef je verder niets meer te doen, lekker ontspannen, behalve je riante salaris te toucheren, maar Bert-Jan heeft toch wel standpunten over de inkomenssteun (het landbouwbudget moet blijven), de handelsverdragen (tegen het Ceta-verdrag gestemd), innovatie en vernieuwing (voorstander) en de plantenveredeling (ruimte voor nieuwe genetische technieken, zoals Crispr-Cas – schepping is niet goed dus?).

Aan de Bijbel kun je in elk geval geen standpunt over het Ceta-verdrag ontlenen

Kennelijk kun je toch niet alles zomaar in Gods hand laten en moet er wel wat gebeuren. Het komt niet helemaal vanzelf goed. En dan heb ik het nog maar niet over voetbal (Ajax wint van Juventus, Gods hand?), de brand in de Notre-Dame (straf van God?) of de CO2-heffing, de hoge huizenprijzen, de crisis in de jeugdzorg, Mark Rutte, het afscheid van Hans Huijbers. Aan de Bijbel kun je in elk geval geen standpunt over het Ceta-verdrag ontlenen. Ik heb dat nagelezen. En waarom zouden boeren nog procederen tegen de overheid, die immers over ons gesteld is?

Fosfaatrechten

Twee weken geleden kregen de POR-deelnemers ongelijk van het CBb en de vleesveehouders hadden een meevaller met hun fosfaatrechten bij hetzelfde college. You win some, you lose some. Maakt allemaal niet uit. Dat zou ook het motto van Bert-Jan Ruissen kunnen zijn. Ontspanning, we worden geleid.

Jehova-getuige

En toen kwam er een Jehova-getuige aan de deur. Of ik een bijeenkomst bij wilde wonen, in de koninkrijkszaal, op wat hij de ‘mooiste dag van het jaar’ noemde, namelijk die van de dood van Jezus. Goede Vrijdag. Ik heb lang over die vraag en de bijbehorende kwalificatie nagedacht, maar ik ga er niet heen, op die mooiste dag van het jaar. Op Goede Vrijdag zingen we met ons koor in een concert te Varsseveld: Stabat mater dolorosa, Iuxta crucem lacrimosa, dum pendebat filius. En, aan het einde: Quando corpus morietur, fac ut animae donetur, paradisi gloria. Amen.

En ik ga in mei stemmen bij de Europese verkiezingen: op Bert-Jan Ruissen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.