Boerenblog

5 reacties

‘Doe’s lief coaches, politici en media, dat werkt’

Soms wend ik me meer van critici af dan dat ik ernaar luister.

Pas geleden had de tegenstander van het voetbalteam van mijn zoon het zwaar tegen ons. De leiders van de tegenstander begonnen zich steeds meer met het spel te bemoeien en de tegenstander begon hoe langer hoe slechter te voetballen. Hoe meer de leiders begonnen te schreeuwen en te zeiken op hun spelers, hoe belabberder het spel werd van de tegenstander. Spelers begonnen ook naar elkaar te schreeuwen en te zeiken.

Ik was langs de kant ons team aan het aanmoedigen en probeerde vooral positief te coachen. Ons team werd steeds sterker en na de 2-0 voor ons ging ik op de bank bij onze wisselspelers zitten. Toen merkte Juul, een van de wisselspelers, op dat de leiders van de tegenstander wel erg veel op hun spelers zeikten. Yvan, een andere wisselspeler, zei: Ja Mat, maar jullie zeiken nooit op ons! Klopt jongens, wij doen dat niet want je bereikt er niet veel mee. Je kunt iemand beter positief coachen. Meestal werkt dat veel beter. Onderling proberen we dat de spelers zoveel mogelijk elkaar positief coachen dan wel aanmoedigen. De sfeer in een team wordt hier vaak beduidend beter van en de jongens zijn vaak extra gemotiveerd.

Belonen helpt beter dan straffen of zeuren

Ook ouders en andere leken langs de kant roepen vaak van alles waar de spelers alleen maar afgeleid van worden en vaak niet beter door gaan spelen. Wij adviseren onze spelers om hier niet al te veel aandacht aan te geven. Helaas geldt dit niet voor veel politici en media. Ze blijven mij als boer maar negatief benaderen en zeiken me vaak af dat ik het zogenaamd verkeerd doe en dat het anders moet. Ik voel me daardoor onbegrepen.

Ons boeren alleen maar afzeiken, ja daar zijn ze wel goed in!

Sommige politici snappen niet dat ze met deze benadering mij vooral tegen de haren in strijken, en dat ik het hierdoor echt niet beter ga doen. Ik krijg eerder de neiging me van zulke critici af te wenden dan dat ik echt wil horen wat ze bedoelen. Blijkbaar hebben zij nog nooit van positief coachen gehoord. Tja, doe’s lief zou ik zeggen.

Leuk vond ik de discussie van Marianne Thieme met Thierry Baudet, waarin Baudet tegen haar zei dat de Nederlandse agrarische sector tot de beste van de wereld behoort en dat we in Nederland een van de beste levensstandaarden hebben. Ook dat er misschien enkele puntjes zijn die wij boeren kunnen verbeteren, maar de meeste dingen gaan wel goed. Dat mis ik in het verhaal van Thieme en consorten. Ons boeren alleen maar afzeiken, ja daar zijn ze wel goed in!

Tja, dat positief coachen is niet voor iedereen weggelegd, maar bij een positieve benadering is de motivatie vele malen groter dan bij al dat gezeik. En leken moeten zich niet negatief met het spel bemoeien, want zij creëren zo alleen maar een negatieve sfeer die de prestatie en mijn bereidwilligheid negatief beïnvloeden.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Goed stuk. Veel ouders zouden deze kennis bij hun opvoeding moeten gebruiken, zou de wereld er een stuk positiever uitzien.

 • marcel troost

  vraag maar eens aan Prof. Paul Cliteur hoe het zit met de vee industrie en hoe dieren behandeld worden

 • Limburger

  Het gaat hier over mensen niet over dieren. Is toch wel een verschil !

 • nvanrooij1

  @17 april 9.30 uur
  Ik zou maar even googelen naar de ideeen van Paul Cliteur en gelijkgestemden . Deze houden er beangstigende meningen op na .

 • GJ Bunt

  Bizar, mensen en dieren op 1 lijn zetten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.