Redactieblog

16 reacties

‘De dood van de nertsenhouder’

Een nertsenhouder zet het bedrijf voort na de zelfdoding van haar man. Ze verwijt de politiek zijn dood.

“Het staat voor Marina Rutten uit het Land van Maas en Waal vast dat de zelfmoord van haar man is veroorzaakt door het fokverbod op nertsen. Het gebeurde op 6 mei 2017, een zaterdagochtend. Marina stond om 7.00 uur op en ging naar beneden. Op de tafel vond ze de brief van haar man. Hij schreef dat hij veel van haar en hun zoon hield en een eenvoudige crematie wilde. Ze dacht: ik moet naar achteren, misschien hangt hij aan een touw aan de silo’s.

Dat was niet zo. Ze ging toen naar de gaskist, waarin de nertsen pijnloos inslapen. Nu lag haar man er in. Hij was dood. De kist is nog steeds in gebruik.”

Marina wil dat politici weten wat de gevolgen kunnen zijn van hun handelen

Tot zover het relaas van deze dappere nertsenhouder, die het bedrijf voortzette. Ze vertelt er over op NRC.nl, omdat ze wil dat politici weten wat de gevolgen kunnen zijn van hun handelen. Marina verwijt de politiek de dood van haar man. Zijn dood moet niet voor niets zijn geweest. Er moet iets mee gedaan worden.

Over lijken gaan

Je krijgt koude rillingen bij het lezen van dit en andere verhalen van getroffenen. Door je hoofd schiet de gedachte: “De politiek gaat over lijken”, maar dat kun je natuurlijk niet hardop zeggen.

De politiek voelt zich ook niet schuldig. Ze luisteren naar de linkse activisten. Die vergeleken de nertsenhouders, ten tijde van de politieke discussie over het fokverbod voor nertsen, met oorlogsmisdadigers, omdat de nertsen ook vergast werden.

Emotieloos afhandelen

Een van degenen die luisterde naar de activisten, was Harm Evert Waalkens, Tweede Kamerlid van de PvdA. Samen met Krista van Velzen van de SP diende hij het wetsvoorstel voor het fokverbod in. Ze hebben er nu geen spijt van. Waalkens, nog steeds biologisch melkveehouder in Groningen, zegt dat het besluit sociaal gezien hier en daar tot drama’s heeft geleid, maar spijt heeft hij niet. Volgens hem hebben de nertsenhouders het verbod niet willen zien aankomen.

Hetzelfde geldt voor Van Velzen. Ze begrijpt dat het verbod pijn doet, maar vindt evenals Waalkens dat de politiek zorgvuldig heeft gehandeld. Ze wijst op het in haar ogen forse bedrag van €36 miljoen, wat voor de omschakeling beschikbaar is. Emotieloos afhandelen noem ik dat.

Sommige families van nertsenhouders die door het fokverbod werden getroffen, hebben levenslang

Ziedaar de 2 werelden waarin wordt geleefd. De nertsenhouders met de peilloze ellende op hun bedrijven, die doorwerkt in de privésfeer. De koele houding van de politiek, vervreemdt van menselijkheid.

Dat alles wordt aangewakkerd door kleine groepen activisten, die luid schreeuwen als ze denken dat hen onrecht is aangedaan. Zoals vorige week de activisten in de Efteling, die een paardenshow verstoorden. Ze kregen 100 uur werkstraf. Ze klaagden ach en wee.

Schijtlijsters, denk ik dan. Werken wordt als een straf ervaren. Sommige families van nertsenhouders die door het fokverbod werden getroffen, hebben levenslang. Zoals de weduwe Marina Rutten.

Lees ook: Nertsenhouders kunnen geen kant op door regelgeving

Laatste reacties

 • agratax.1

  Dit artikel geeft duidelijk aan wat de politiek, die zich laat voeden door activisten, kan veroorzaken. De andere kant van het verhaal is, dat de pelsdierhouderij tijd heeft gekregen om zich te beraden op een nieuwe toekomst. Er zijn landen waar de bontindustrie veel geld op levert en hier had de bedrijfstak zich ook op kunnen richten. Immigratie er zijn zoveel akkerbouwers en melkveehouders deze weg gegaan, omdat ze hier hun dromen in rook zagen op gaan. Buiten de landbouw zijn er zoveel voorbeelden te bedenken van bedrijfstakken die door overheidsbeleid aan de bedelstaf zijn gebracht en waar vele tienduizenden zo niet honderdduizenden mensen van afhankelijk waren, dat wat nu binnen de landbouw gebeurd voor betrokkenen net zo erg is als wat de anderen is over- komen ten tijde van het verplaatsen van de maakindustrie richting Zuid Oost Azie en Noord Afrika. Persoonlijke drama's zeker weten.

 • veldzicht

  Volgens vele dieractivisten zijn de boeren van nu de kampbeulen van nazi Duitsland,dus verwacht daar geen medelijden van.Wat je ook zegt en doe je nog zo je best het haalt ze allemaal niks uit zolang er nog 1 dier naar de slacht gaat.

 • veldzicht

  O. Ja.En die Harm evert Waalkens is een maten naaier.

 • kraats

  NRC heeft het artikel er afgehaald
  (tekenend ... )

 • ENDE902

  Bovenstaand artikel is toch zeker verplicht leesvoer voor de Kamerleden, of kunnen ze boerderij.nl niet vinden.

 • Biggetje

  @kraats Nee hoor: <>

 • T@deler

  @ kraats
  <>

 • T@deler

  Sorry, te laat :-)

 • nic1

  Emigreren, waar agratax.1 het over heeft is voor de nertsenhouders geen optie meer aangezien de financiële buffer daarvoor met het verbod volledig verdampt is.
  Bedrijfswaarde is door de zeer beperkte sloopvergoeding (max helft van de kosten áls je al in aanmerking komt) zwaar negatief dus extra liquide middelen aantrekken om emigratie te financieren is onmogelijk.
  Daarbij is in de wet een verkoop en verhuur verbod geregeld, dus bedrijf als bestaand verkopen gaat niet.
  De wetgever is er volledig van uit gegaan dat men de mogelijkheid heeft om in de sector in 10 jaar de gedane investeringen terug te verdienen.
  10 jaar om de gehele bedrijfswaarde inclusief sloopkosten twee keer terug te verdienen in een vrije wereldmark is al onmogelijk, en helemaal als je dat in de dip van die markt moet doen zoals dat nu het geval is in deze maakt.
  De overheid verschuilt zich achter de juridische redenering dat "onteigening geen onteigening is mits het geen fysieke onteigening is" en daarmee laat ze deze sector volledig berooid achter.
  Onder het mom van "regulering van eigendom " waarvoor de overheid geen compensatie verplicht is onteigend ze de sector van haar complete financiële waarde.
  Ik ken geen overheid meer, enkel een roverheid.

 • bankivahoen

  Inderdaad nic1@ en dat opent de weg voor eliminatie van de andere diersoorten .

 • Vhouder

  schandalig zoals de nertsenhouders behandeld worden

 • veehouders

  En dan zijn er nog steeds boeren die op de PvdA stemmen.

 • witrug123

  de voorzitter van L(angzaam) T(en) O(onder) is een PvdA er.

 • RonaldB

  De nertsen gaan gevolgd worden door de volgende diergroepen.

 • melkveehouder .

  @veldzicht. Je drukt je nog voorzichtig uit.

 • Gat

  Ronald b. Ik denk het ook. Aangezien de hoeveelheid moslims in nl. Zal varkensector volgende worden.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.