Boerenblog

19 reacties

‘Boer, stop met klagen!’

Als een kleine groep iets roept over de agrarische sector, moet je ervan uitgaan dat zij de uitvergrote versie vertaalt van de rest. Filter de berichten van critici tot de werkelijke boodschap, zonder je eraan te ergeren, adviseert Paulien Hogenkamp.

De agrarische sector ligt onder het vergrootglas van de maatschappij. Hier word je als agrarisch ondernemer niet blij van. De keuzevrijheid die hoort bij het ondernemerschap, komt hierdoor onder druk te staan.

Anticiperen op veranderingen

Wat echter ook bij het ondernemerschap hoort, is anticiperen op veranderingen. Gelukkig zie ik dat bij veel agrariërs gewoon gebeuren. Zij investeren in zichzelf en maken daardoor bewuste keuzes voor zichzelf en het bedrijf.

Respect dwing je af door de wijze waarop je je gedraagt

Er is helaas ook een grote groep die maar blijft roepen dat de maatschappij respect voor hen moet hebben. Respect is niet iets wat je krijgt door erom te vragen en ook niet door jezelf in een slachtofferrol te positioneren. Respect dwing je af door de wijze waarop je je gedraagt.

Voldoende zelfrespect

Respect ervaren, lukt alleen als er voldoende zelfrespect is. Zelfrespect ontwikkel je door zelfreflectie. Iedere keer opnieuw bij jezelf te rade gaan hoe je in het leven staat, hoe je omgaat met je omgeving, je dieren en het milieu. Als je jezelf recht in de ogen kunt kijken, doet de mening van de 4% relschoppers er niet meer toe. Critici komen we in iedere sector tegen, in iedere bevolkingsgroep en in ieder milieu.

De kritische minderheid zorgt ervoor dat de sector doorontwikkelt in innovatie, milieu- en dierwelzijn

Nu is het makkelijk om te zeggen: richt je op die overige 96%. Die groep is oprecht geïnteresseerd in onze mooie sector, dus voorzie die groep vooral van antwoorden op de vragen die er leven. Maar zonder de 4% relschoppers zou de sector tot stilstand komen. De kritische minderheid zorgt ervoor dat de sector doorontwikkelt in innovatie, milieu- en dierwelzijn.

Zonder kritiek krijgen mensen last van hoogmoedswaanzin en worden ze blind voor de ontwikkelingen om hen heen. Het gevolg zou zijn dat andere landen doorontwikkelen en Nederland blijft stilstaan, vanuit de gedachte dat we toch de beste zijn.

Berichten filteren

Filter dus de berichten van de critici tot de werkelijke boodschap, zonder je eraan te ergeren. Als een kleine groep iets roept, moet je er van uitgaan, dat zij de uitvergrote versie vertaalt van de rest. Kijk vervolgens naar je eigen bedrijf en inventariseer wat er nodig is om je bedrijf en de zorg voor je dieren te blijven optimaliseren. Het is de enige manier om op een toekomstwaardige wijze een bedrijf te runnen. Mocht je dit niet kunnen of willen, kijk dan vooral naar jezelf en stel jezelf de vraag waar je wel blij van wordt, goed in bent en geld mee kunt verdienen en anticipeer dáár op.

Alles wat aandacht krijgt groeit, stop dus met het delen en verder verspreiden van alle negatieve berichtgeving over de agrarische sector

Gek genoeg is dezelfde groep mensen, die roept dat de maatschappij respect voor ze moet hebben, ook de groep die ieder negatief bericht via sociale media deelt met de begeleidende tekst: “Kijk, wat ze nu weer over ons schrijven, hoe durven ze!”. Alles wat aandacht krijgt groeit, stop dus met het delen en verder verspreiden van alle negatieve berichtgeving over de agrarische sector. ‘Alles wat aandacht krijgt groeit’ geldt gelukkig ook voor het goede, dus zorg dat je trots op jezelf kunt zijn, door met een kritisch oog naar jezelf en je bedrijf te blijven kijken. Ergens tegen vechten kost energie, ergens vóór vechten geeft energie, waarvoor kiest u?

Laatste reacties

 • agratax.1

  Helaas doen de 4 % relschoppers er meer toe dan dit artikel suggereert. De politiek laat zich terdege beinvloeden door de "schreeuwers, al was het alleen al door bv. geen moeite te doen de clandestiene erf betreders te vervolgen. Maar erger de zich progressief noemende politici maken van de kreten van de schreeuwers beleid. Doen ze dit niet dan zijn ze hun status
  progressief en vernieuwend kwijt.

 • tl.leijten@hetnet.nl

  Linkse klimaat/milieugroepen zijn groot gevaar voor onze maatschappij en wereldvrede.

 • massy

  agratax.1 helemaal met je eens die 4% schreeuwers hebben een veel groter bereik dan die 96% weldoeners voor de sector. en daar wordt naar geluisterd en vooral door de media.

 • Axl

  Helemaal mee eens we klagen veel te veel

 • Alco

  Het gaat niet om klagen.
  Het gaat om te anticiperen op negatieve berichtgeving.
  Want als we het net als het LTO willen laten dood bloeden, dan wordt de 4% binnen no time de meerderheid.

 • famboenink@hetnet.nl

  zolang jan Rotmans nog serieus wordt genomen door de voltallige tweede kamer zie ik dit toch als een urgent probleem

 • JC Vogelaar

  Prachtig coaching verhaal wat prima kan werken op het schoolplein maar helaas werkt het in de praktijk van alle dag anders en organiseren die 4% zich met geld van de postcodeloterij tot geduchte organisaties met veel politieke , maatschappelijke en media invloed waar je met al je vriendelijke en goede gedrag geen vat op krijgt.

 • Gat

  Anticiperen op veranderingen. Dus als die 4% koeien weg wil, stop je ook meteen met koeien houden.

 • el

  Die 4% zorgt er ook voor dat de fabrikanten blijven cashflowen!

 • Maas1

  Ach wat moet je er mee met die gecreërde negativiteit van die 4% het is hun wereld beeld en hun denkwijze. Het is beter dat boeren zich beter en structureler organiseren en deze 4% onderbrengen in een werkgroep zodat deze zich er mee bezig kunnen houden.Dan kunnen wij ons bezig houden met waar we goed in zijn. Want werkelijk vandaag zijn het de koeien morgen zijn het de insecten kwekerijen,alles maar dan ook alles wat met voedsel te maken heeft hebben dergelijke een aversie tegen. We moeten het niet groter maken dan het is, en het niet telkens onbedoelt een podium geven,daar zijn ze op uit het zijn en blijven drammers en zeikers.

 • kanaal

  begin maar met negeren van nepnieuws dan wordt het al een stuk gezelliger

 • Alco

  Nee @kanaal.
  Juist het tackelen van nepnieuws moet de hoogste prioriteit hebben.
  Het gros van de consument wordt hier namelijk mee geïndoctrineerd en als de mens eenmaal een mening heeft zijn ze daarmee voor het leven geïnfecteerd.

 • DJ-D

  Tis niet zozeer dat een boer op respect zit te wachten, want hard werken en helemaal in modder en stront is sowieso niet sexy, maar veel boeren zijn gewoon de "bullshit" zat.

  Lees dit maar: <>

  Om als boer het tegenwoordig vol te houden moet je zorgen dat je boven de flauwekul blijft staan. De kritiek wordt zo gebracht om de publieke opinie te beinvloeden en daarmee de machthebbers hun zin te geven. Houdt dat altijd in je achterhoofd. Zie het tijdstip van derogatie en de zogenaamde meerlingfraude en nu alles bedenken om maar te zorgen dat onze landbouwdieren voor niks gesaneerd worden. Want alles moet wijken want er is niet genoeg "lebensraum" en het grote geld heeft stikstofruimte nodig en ze willen niet de markerwaard inpolderen dus....

  Vat kritiek niet persoonlijk op, tis allemaal politiek, maar de toon moet wel gematigder de hetze gaat te ver en wordt voor velen te persoonlijk.

 • J.Rikken

  Tja, een agrarische coach raaskalt wat. Een mevrouw die leeft van de ellende van iemand anders, op mag komen draven als het eigenlijk al te laat is en zich daarvoor dan ook nog eens dik laat betalen. Vaak ook nog met een of andere subsidie waardoor de hele maatschappij mede bijdraagt aan haar inkomen. Mevrouw creert kloven in gemeenschappen, breuken in families en haar bemiddelingen kennen maar zelden een positieve uitkomst. Kort om een dienst die we kunnen missen als kiespijn. Om nog maar te zwijgen van de onterrecht opgestreken Europese subsidies voor bemiddeling tussen boeren en overheden.
  Zo, dat staat.
  Een stukje nergens op is gebaseerd, nergens met enige feitelijke onderbouwing. Geschreven door slechts één lezer. Verwaarloosbaar dus. Toch denk ik dat mevrouw Hogenkamp zich bij het lezen van het bovenstaande zich in eerste instantie in haar werk aangetast voelde, beledigd wellicht. En ondanks dat zowel zij als ik weten dat het grotendeels onzin bevat zal zij toch even gedacht hebben "oei, gaan mijn klanten dit ook lezen, dat is niet best voor mijn business"
  Precies dat gevoel is wat die schreeuwers onze sector aandoen. Als leugens dan ook nog gehoor vinden bij wetgevende instanties kun je dat wel negeren, maar je hebt er mee te doen. Ondanks dat het maar vier procent is zullen wij er als sector keihard tegen moeten knokken. Zij knokken ook keihard tegen ons, en wij als agrarische sector vormen ook maar een procent of vier van de Nederlandse bevolking.

 • ????

  Mooi Gezegd J Rikken hiermee is dus ook alles in 1 keer met gezegd Deze mevr Hogenkamp is volgens mij uit op pure financiële zelf verrijking voor de problemen van de Boer die zij nu ook nog is heel makkelijk aan de kant zet Gratis advies voor deze mevrouw voor de volg keer Bezint eer Gij Begint !!

 • Limburger

  We luisteren veel te veel naar de critici die van alles roepen en vaak goed vertegenwoordigd zijn in de media en politiek. Vaak zijn het leken die van veel dingen in de agrarische sector geen ballen verstand hebben. Ze zitten alleen maar te zeiken op de boer hoe hij het moet gaan doen en wat hij allemaal moet veranderen. Hij de boer het allemaal moet terugverdienen interesseert hun geen moer. Hoeveel boeren er stoppen boeit hun ook niet. Toch triest dat de media en politiek zoveel rekening met deze kleine groep houdt. Je kunt dit allemaal wel negeren maar dan hou je jezelf toch voor de gek! Dat gezeik en dat negatief gecoacht moet maar is ophouden. Eigenlijk moeten we ze helemaal negeren en moeten we meer voor ons zelf opkomen.

 • farmerbn

  Consumenten hebben altijd gelijk. Wil een consument niet kopen omdat hij het niet eens is met de productiewijze dan moet die consument gewoon niet kopen. Die consument moet dan een product kopen die hij wel blieft. Wat die consument niet moet doen is naar de politiek lopen en zeuren om producten die hij wél wil maar niet wil betalen. Boeren moeten duidelijk zeggen tegen die consumenten: Als je mijn product niet wil dan ga je het zelf maar maken. Andere boeren die wel het gevraagde willen leveren moeten een extra prijs krijgen en niet verplicht worden door de politiek om extra opties gratis te moeten leveren.

 • Rob Visser

  Ojee, ben ik een gevaar voor de wereldvrede? Dat staat hierboven. Sommigen vinden dat ik links ben, vooral wanneer ze zelf rechts zijn (en omgekeerd). Dat links en rechts elkaar verketteren lijkt me overigens ook een gevaar voor de wereldvrede.

  Terug naar het betoog van Paulien Hogenkamp. Het lijkt me altijd goed om verantwoording te nemen voor je gedrag uit het verleden en je doelen in de toekomst. Het heft in eigen handen nemen heeft niets met links of rechts te maken. Dat de overheid niet luistert is een extra reden om in je eigen kracht te blijven staan. Daar kan links noch rechts tegenop.

 • .....

  We laten ons niet lijdzaam afslachten door de anti-boer mafia, er is een oorlog aan de gang tegen alles wat gangbaar is in Nederland, jammer dat Hogenkamp daar blind voor is

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.