Boerenblog

8 reacties

‘Week met of zonder vlees?’

De Week ZONDER vlees werd de Week VAN het vlees. Dankzij de kracht van Samen Sterk.

Afgelopen week was in eerste instantie uitgeroepen tot de Nationale Week zonder Vlees. Vorig jaar namen 5 idealistische meiden dit initiatief en dit jaar haakten vele commerciële partijen gretig aan. Idealisme was voor deze partijen ondergeschikt aan hun grotere belang, namelijk de zeer ruime marges op vegetarische en veganistische producten.

Lees verder onder de tweet.

Ook restaurants maakten handig gebruik van de publiciteit rond het initiatief. De centrale organisatie voor de Vleessector (COV) schoot echter vol in de verdediging door te wijzen op de milieu-impact van vliegvakanties. Niet erg krachtig, als je het mij vraagt. Beter was geweest om alle onwaarheden over vlees en klimaat duidelijk en met feiten onderbouwd te weerleggen.

Week zonder vlees bij slagers vooral week van het vlees

De zaterdag voorafgaand aan de Week zonder Vlees verschenen twee van de ambassadeurs van het vlees van onze koeien in Nieuwsuur. De gepassioneerde ambachtelijke slager Cees van den Berg van de Vleeschhouwerij uit Zetten was zeer duidelijk: “Ik sta achter mijn product en mijn verhaal en verkoop puur vlees en daar blijf ik bij”. Alhoewel een groot deel van het interview, waarin Cees vertelt over het ambacht, het welzijn van de dieren in Nederland en de gezonde kanten van vlees was weggelaten, eindigde het item van Nieuwsuur met zijn uitspraak: “Bij ons is het de Week VAN het Vlees”. Dit bleek een geniale oproep tot Samen Sterk.

Direct na de uitzending pakten vele slagers deze positieve twist op en overspoelden de sociale media met berichten en foto’s van mooi vlees. De positieve gezamenlijke kracht die daarvan uitging was zowel geniaal als doeltreffend!

Lees verder onder de tweet.

Alle slagers zijn verschillend, de een maakt producten zelf, terwijl de andere gebruikmaakt van een vleeswarenfabrikant. Toch zul je een slager nooit openlijk de verschillen met zijn collega horen benadrukken tegenover de consument. Daar kunnen we wat mij betreft als agrarische sector een heel mooi voorbeeld aan nemen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als er maar één week zonder vlees per jaar is, kunnen de gezamelijke slagers in die week een mooie korting geven. Eens kijken of mensen dan wel of geen vlees eten.

 • Alco

  Anita. Ik heb verschillende brieven, betreffende vlees versus klimaat, naar onze krant de Stentor gestuurd.
  Niets is geplaatst.
  Censuur van de anti dier mediakliek.

 • Bennie Stevelink

  “Voor het klimaat is een dag zonder vliegen,
  beter dan een jaar over vlees zitten liegen”.

 • WGeverink

  Sprak laatst met een boer die nog 240 Ha graan onder de sneeuw op het land heeft liggen. Hij is een van de vele boeren die afgelopen jaar slachtoffer werden van een nat najaar en een vroeg invallende winter. Nu is het afwachten in hoeverre de muizen er in gezeten hebben en wat er nog van over is. Als er nog wat van over is wordt het gedorst en is het allemaal voergraan. Men heeft geen besef hoe belangrijk de veehouderij is voor het verwerken van producten die niet meer geschikt zijn voor humane consumptie. En natuurlijk moet niet worden vergeten dat de akkerbouwer toch zijn verlies nog een stuk kan beperken. Het is gigantisch verspillend en economisch erg riskant om voor de wereld bevolking voedsel te produceren zonder een robuste veehouderij als plan B.

 • WJHDKremer

  Volgende week de week van extra vlees !

 • WGeverink

  Een paar honderd jaar geleden liepen er zestig miljoen bisons op het noord Amerikaanse continent. Het zou interessant zijn om uit te zoeken of die bisons meer of minder boeren en scheten laten dan de pakweg 40 miljoen runderen voor melk en vlees die er nu rond lopen. Ook het grootste gedeelte van de enorme uitgestrekte bossen die hier nu staan zijn pas ontstaan nadat de bisons zo goed als uitgestorven waren. De bisons waren er met hun graslandbeheer grotendeels voor verantwoordelijk dat de prairies bomen vrij bleven. De andere factor waren grasbranden van enorme omvang die de ontwikkeling van bomen tegen hielden. Ook al zouden we terug kunnen naar vroeger zou ik er mijn twijfels over hebben of de omstandigheden voor het klimaat toen wel zo veel gunstiger waren. China bouwd de komende tijd 1100 en nog wat kolen centrales om de energie op te wekken die nodig is om onder andere onze politiek correcte windmolens en zonne panelen te produceren...Nederland wil in de wereld spotlights staan door drie splinternieuwe kolencentrales te sluiten en minder vlees te eten... Wie bedenkt zo iets...?

 • Alco

  Prima opmerking Geverink!

 • veldzicht

  Het is jammer dat de gewone burger deze en andere artikelen nooit onder ogen komt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.