Commentaar

3 reacties

‘Vervangt kunstmatige intelligentie boerenslimheid?’

Stel je eens voor wat kunstmatige intelligentie (ki), automatisering en connectiviteit kunnen doen om je efficiëntie te verbeteren en je winst te verhogen?

Zo kondigt John Deere, de grootste machinefabrikant ter wereld, zijn recente film aan die een beeld geeft over de boerenpraktijk in de nabije toekomst.

Wat we zien is een idyllische film van een ontspannen boerenfamilie. Voor alle lastige beslissingen krijgt het gezinsbedrijf direct ondersteuning van door ki-gestuurde technologie. De boer krijgt letterlijk op oproep via stemherkenning alle relevante bedrijfsinformatie super inzichtelijk grafisch gepresenteerd in een holografische 3D-weergave. En natuurlijk rijden er autonome trekkers, combines en veldrobots rond die braaf alle instructies opvolgen.

Tekst gaat verder na de video.

Toekomst zichtbaar op Sima

Wellicht een te rooskleurige voorstelling van zaken, maar puzzelstukjes van John Deeres toekomstvisie waren afgelopen week al te zien op de Sima. Op de Parijse beursvloer werd duidelijk dat machines en trekkers niet langer meer groter worden, maar eerder kleiner, slimmer en schoner. Elektrische aandrijving en hightech-oplossingen als ki voeren de boventoon.

Lees meer artikelen over mechanisatiebeurs Sima

Ki-assistent Fernand leert razendsnel taal van de boer

Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Het geeft bijvoorbeeld de ontwikkeling van veldrobots een boost om onkruiden, ziekten en plagen te identificeren en te bestrijden. Kunstmatige intelligentie zal op den duur boerenslimheid helemaal vervangen, verwachten de ontwikkelaars van de ‘Fernand’-assistent. Fernand is zeg maar een landbouwversie van de spraakgestuurde Google Home of Alexa van Amazon en werd op de Parijse beurs beloond met een medaille.

Fernand leert dankzij ki en algoritmen razendsnel de taal (dialect) van de boer. Ook analyseert de persoonlijke assistent van de boer razendsnel bergen data binnen alle beschikbare bedrijfsmanagementsystemen. Vervolgens geeft Fernand via spraak en via het scherm van de smartphone de beste oplossingen.

Welke vooruitstrevende boeren durven helemaal te vertrouwen op beslissingen die ki voor hen neemt?

Kunstmatige intelligentie voelt voor velen in de landbouw misschien nog als ver van mijn bed, maar is nu betaalbaar en sijpelt weldra in de boerenpraktijk door. De vraag is alleen hoe snel en op welke schaal. Welke vooruitstrevende boeren durven helemaal te vertrouwen op beslissingen die ki voor hen neemt? De criteria van de algoritmen waarmee kunstmatige intelligentie werkt zijn ondoorgrondelijk en bijna niet te controleren.

Wie beoordeelt beslissingen van Fernand?

Een nieuwe traploze transmissie van een trekker kun je uit elkaar halen, bekijken hoe deze in elkaar steekt en vervolgens meten of hij net zo goed werkt als de fabrikant belooft. Maar wie kan beoordelen of Fernand de optimale beslissingen neemt voor de boer? Of houdt Fernand meer rekening met de belangen van de boer zijn toeleveranciers en afnemers? Wie het weet, mag het zeggen.

Laatste reacties

  • agratax.1

    Dat deze ontwikkeling door zet is geen discussie meer. De discussie zal meer gaan over "Hoe betalen we dit en in welke mate verbetert het de gezinssituatie bij de boeren". Brengt deze ontwikkeling inderdaad een netto inkomsten verbetering voor de boeren of levert het zijn positieve bijdrage aan de voedselzekerheid zonder inkomsten verbetering . Tot nu toe hebben de alle "verbeteringen binnen de landbouw" niet geleidt tot een algemene situatie verbetering voor de boeren, ondanks hun opbrengst verhoging. Hoe meer kapitaal nodig voor landbouw hoe meer kans op -einde- gezinsbedrijven en uitbreiding grootschalige landbouw door investeerders van buiten af met als gevolg "geen productie meer op marginale gronden". Dit zal de voedselzekerheid niet vergroten.

  • john***

    het zal erop neer komen dat een boer nog meer hectares nodig gaat hebben om een inkomen te halen... De boer wordt dan natuurlijk wel maximaal ondersteund met deze apparaten.

  • el

    Ki staat voor Kunstmatige inseminatie@ Geert Hekkert!

Of registreer je om te kunnen reageren.