Commentaar

2 reacties

‘Versnipperd maar niet onbestuurbaar’

Ondanks de verdere versnippering van de politiek blijft Nederland bestuurbaar.

Premier Mark Rutte blijft een ras-optimist. Hij kan niet anders, want hij staat nu weer voor de uiterst lastige situatie dat de kabinetspartijen geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben. Dat wordt weer taai onderhandelen over elk onderwerp tot het pas echt helemaal over de eindstreep is. Op landbouwgebied hebben we de nodige ervaring met slepende wetgeving en die leert dat niemand daar gelukkig van wordt.

Forum voor Democratie (FvD)

De regerende partijen plus links willen tot nu toe niks weten van samenwerking met de partij van Thierry Baudet. Daarom zal steun van links moeten komen. Het gevolg van de ruk naar rechts die de kiezers hebben gemaakt, zal dan zijn dat er linkser beleid komt. In een van de meest heikele onderwerpen die de politiek nu bezighoudt, het klimaatbeleid, kan dat gevolgen voor de veehouderij hebben. Tot nu toe kon minister Schouten klimaatkrimp van de veehouderij nog tegenhouden. Vraag is of dat straks nog vol te houden is.

Niets uitsluiten

Een alternatief is: toch wel de steun van FvD zoeken bij onderwerpen waar dat zo uitkomt. Baudet zelf heeft al gezegd dat hij best water bij de wijn wil doen als dat nodig is om doelen te halen. Voor veel van zijn tegenstanders is het vloeken in de kerk om met het FvD samen te werken. Maar in het steeds fijnmaziger verkavelde Nederland-polderland met zijn vele onderbemalingen, kun je beter maar niks uitsluiten, anders wordt het toch onbestuurbaar.

Laatste reacties

  • Alco

    Voor mij is de overwinning dat Rutte minder neerbuigend hoeft te zijn naar het op emotie en gemanipuleerde gestoelde linkse groene front.

  • ENDE902

    Het uitsluiten speelt volgens mij niet alleen in de landelijke politiek. In de provincies zal de samenwerking met FvD echt aan de orde moeten komen. Ik ben benieuwd of de landelijke partijen in de provincies samen willen werken met FvD. Hierbij zal een signaal vanuit de top van de landelijke partijen ongetwijfeld aan de orde zijn. Het is dus duidelijk de vraag of de gevestigde partijen mee willen gaan met de nieuwe "flow", of dat ze wederom de kont de kribbe gooien.

Of registreer je om te kunnen reageren.