Commentaar

30 reacties

‘Strategisch kiezen op 20 maart’

Nooit eerder stond er zo veel op het spel als bij de verkiezingen op 20 maart. De provincie speelt een steeds belangrijkere rol in het landelijke gebied.

Traditioneel is de stem al groot bij de inrichting. De invulling van nationale thema’s als klimaat, energie, water, gezondheid en milieu krijgt nadrukkelijker een regionaal stempel. Veel Brusselse geldpotten vinden ook hun bestemming via provinciale projecten en subsidies.

Het politieke lot van kabinet Rutte III hangt van deze verkiezingsuitslag af

De verkiezingsuitslag raakt echter niet alleen de regio. De ‘doorvertaling’ van de verkiezingen voor Provinciale Staten naar de zetelverdeling in de Eerste Kamer overschaduwt deze stembusgang. Het politieke lot van kabinet Rutte III hangt van de zetelverdeling in hoofdsteden als Den Bosch, Utrecht, Zwolle, Groningen en Arnhem af. PVV en SP hebben de provinciale verkiezingen zelfs al omgedoopt tot een Rutte-referendum.

Wisselgeld eisen in de senaat

In de Eerste Kamer heeft de huidige coalitie (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) 38 van de 75 zetels, en mag geen zetel verliezen. Rutte moet bij verlies straks per dossier links en/of rechts steun zoeken. De oppositiepartijen in Den Haag ruiken bloed. Zij zullen straks in de senaat wisselgeld eisen voor hun politieke steun aan kabinetsplannen.

Landelijke kopstukken zoeken provincie op

Het is niet voor niks dat de landelijke kopstukken daarom de provincie opzoeken. Premier Mark Rutte was afgelopen week in Dronten. “Laat je niet op stang jagen door de Partij voor de Dieren”, adviseerde hij studenten aan Aeres Hogeschool. “Rustig aan met klimaat”, hoort CDA-leider Sybrand Buma in Hoogeveen. In het eerste televisiedebat met landelijke lijsttrekkers gaat het echter over immigratie, zorg en zwarte piet, maar níet over de provincie.

Wat is nader: hemd of rok?

Het wordt strategisch kiezen op 20 maart. De vraag is wat nader is: hemd of rok? Voor boeren in veenweidegebieden heeft bodemdaling, én aanpalend mogelijke peilverhoging, grote invloed. In Noord-Brabant staan strenge milieueisen aan veehouderij al jaren hoog op de agenda. Drenthe worstelt met de toewijzing van zonneparken. In Gelderland spelen droogte én afvoer bij extreme regenval; in Zeeland verzilting. In veel dossiers trekken provincies op met de waterschappen. Hoezeer deze oudste instituties ook hun best doen, echt sexy wordt hun verkiezing niet. Ook niet in het kielzog van de Provinciale Staten.

Nog weinig aandacht voor GLB

Wat onderbelicht is de aandacht voor invulling van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vanaf 2021. Let wel, Rijk en provincies praten daar nu al over. De nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten hakken straks knopen door over steun aan jonge boeren, verbetering biodiversiteit en agrarisch natuurbeheer.

Er valt dus écht wel wat te kiezen.

Laatste reacties

 • GCK

  Na 35 jaar VVD stemmen is het mij duidelijk, dat dhr. Rutte bij ongunstige verkiezingsuitslag zal kiezen voor Groenlinks. Dus tegen het boerenbelang.

 • .....

  Als je verandering wilt deze keer op FvD stemmen , dat moet de gevestigde macht aan het denken zetten

 • Sefke

  Dat lijkt mij geen goed advies. Het FvD wil juist geen verandering! Geen verandering nu betekent m.i. harde klappen later.

 • Bennie Stevelink

  Stemmen op FvD of PVV is bij de komende verkiezingen, strategisch gezien, het domste wat je kunt doen. Het draagt er namelijk aan bij dat de huidige regering zijn meerderheid in de Eerste Kamer verliest en gedwongen is samenwerking te zoeken met alles wat zich links van D’66 bevindt.
  Je kunt wel schelden op de huidige regering, maar ze zijn wel de meest boervriendelijke coalitie die gevormd kon worden. Alles daarbuiten (met uitzondering van SGP) zijn wij veel slechter mee af.

 • ENDE902

  De oppositiepartijen in Den Haag ruiken bloed; en dat geldt ook voor de vegetariërs onder de oppositieleden?

 • cor vroege

  Bennie ga jij stemadvies geven?Boer vriendelijk? Daar heb ik mijn twijfels over met minister schouten. FVD is een opkomende partij en is ook boervriendelijk ,misschien een beetje populisties ,maar toch ze benoemen het tenminste wat voor zieke geesten er in de tweede kamer rondloopt,als pvv en fvd samen de grootste worden kunnen ze moeilijk om hun heen,wordt ook is een andere kant belicht in deze democratie.

 • Jaap39

  Uit alle lagen van de bevolking zullen velen FVD gaan stemmen. Veel mensen durven niet te stemmen op PVV en bleven bij hun CDA vvd en PvdA etc. Nu hebben ze een alternatief om tegen de gevestigde orde te stemmen.
  FVD speelt het slim en gaat van allerlei kanten stemmen trekken.

 • Bennie Stevelink

  @Cor Vroege, wat gaat FvD anders doen waar wij boeren wat aan hebben en de volgende generatie wat aan heeft?

 • farmerbn

  Bij FvD loop je inderdaad risico dat het anders wordt dan jij gedacht had. Bij SGP niet.: Is en blijft boer-vriendelijk. Rechtse partij van mensen die naar de kerk gaan. Niks mis mee.

 • Noordam2

  Bennie, Rutte is de meest linkse premier die we ooit hadden, alleen verbloemde hij dat met mooie praatjes en halfslachtige maatregelen omdat hij aan het pluche vast zat. Nu in zijn derde periode was er geen enkele aanwijzing in zijn verkiezingsprogramma vooraf dat hij een GroenLinks beleid ging voeren. Hij doet het wel en dat is de echte Rutte De aap is eindelijk uit de mouw!. Een stem op de VVD of op een andere regerings partij is steun aan dit beleid. Ga ik niet doen.
  met de FvD weet ik het niet maar neem de gok want het is toch ook een protest stem. Hebben we van Carola schouten, de "boerendochter"steun gehad?????

 • Alco

  Nou Noordam. Dat ben ik het niet met je eens. Meest linkse!!!!!
  Maar hij zou wel minder met het linkse gedachtengoed van de groene visie moeten meehuilen.
  Of zich op zijn minst moeten voorlichten door StaF.

 • Attie

  Noordam2, ook hier heeft farmerbn het goed bekeken.

 • Noordam2

  attie en farmerbn, het is zeker een alternatief, de SGP, alleen de ervaring leert dat die partij ondanks alle sympathie op een paar zetels blijft hangen. dat is jammer!
  misschien de volgende keer.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb nog geen antwoord gekregen op mijn vraag wat FvD anders gaat doen waar wij boeren wat aan hebben.
  Laat ik de vraag anders stellen: hoe voorkomen wij dat FvD, eventueel samen met de PVV, dingen gaat doen die rampzalig zijn voor ons boeren?

 • cor vroege

  Fvd en pvv proberen die hele klimaat gekte die ons zonder bewijs en verkeerde cijfers of aannamens door de strot geduwd wordt te voorkomen ,deze 2 partijen zien heel goed dat nederland aan het doorslaan is ,terwijl andere landen om ons heen ,misschien wel de regels zijn maar overal schijt aan hebben,we zullen zien 20 maart,liefst heb ik een zaken kabinet vertegenwoordigers die er verstand van hebben,en met de vuist op tafel slaan in Brussel,we zijn de hoogst betalend lid in de EU..zie wat voor smerig spel gespeeld is met de visserij,jahoor en schouten leeft mee met de visserij ,als je het zelf geloofd.

 • Bolder01

  Ik weet het niet ,, en meerdere met mij . Ik ga heel ver met de p.v.v. mee MAAR ik heb niks met. SJAPPIE GRAUS dus daarom maar op een andere partij ff orienteren waar Therrie mee komt voor de boer

 • Bennie Stevelink

  De burgers eisen in toenemende mate dat het platteland een leefruimte is voor alle burgers en niet alleen voor boeren. Er moet dus rekening worden gehouden met meer dan alleen landbouw.
  Als Terry Baudet moet kiezen tussen 99 stemmen van burgers of 1 stem van een boer, waar kiest hij dan voor?

 • cor vroege

  Er zijn meer boeren die op FVD stemmen hoor ,dus dat verhaal gaat niet op,van 1 stem,en als burgers op platteland willen wonen hebben ze zich aan te passen aan de leefomgeving en niet andersom .En u geeft geen antwoordt op mij vraag ,u komt steeds met een tegen vraag!!

 • Wittede

  Fvd krijgt zeker mijn stem. Juist om wat Cor zegt! De hele klimaatgekte wordt ons door de strot gedrukt. Als we op dezelfde voet doorgaan als dat we nu doen, zou het mij niet verbazen als zelfs wij boeren straks nog een CO2 tax moeten betalen met instemming van Buma&Rutte.
  Ondanks het feit dat Fvd nog weinig kenbaar maakt over de kant die ze met de landbouw op willen zien ze in ieder geval in hoe belangrijk onze exportpositie is en dat een groot deel van onze NL economie draait op hetgeen wij boeren produceren. Uit de EU stappen zal echt niet 1,2,3 gebeuren, maar als Nederland zijnde een keer van ons afbijten in Brussel wordt hoog tijd!

 • hansvanbergen

  Het inkomen van de boer wordt in hoge mate bepaald en betaald door de EU! 40-50.000 euro per melkveehouderij zijn op de grote bedrijven geen uitzondering. Zonder dit geld zijn deze bedrijven/alle mv bedrijven voor 12.00 uur nog failliet. Daarnaast zijn Campina, Vion Forfarmers Havens voeders en wat heb je allemaal in zeer hoge mate afhankelijk van im en export EN dus van de EU

 • hansvanbergen

  Kijk ff naar Engeland en zie de CHAOS die daar heerst en je snapt dat FvD EEN RAMP IS. Het pond is al 20% van haar waarde verloren Daarnaast heeft Baudet geen REET verstand van economie dus die man is een ramp voor de natie.

 • farmerbn

  Ik geloof ook niet dat Baudet echt uit Europa wil maar door dat wel te zeggen hoopt hij dat het een beetje minder Europa wordt. Een beetje wisselgeld inpassen eigenlijk dus hem echt aanpakken dat hij uit Europa wil is ontercht. Of FvD veel voor de boer gaat doen is afhankelijk van de overige mensen die op hen gaan stemmen. Als blijkt dat zijn stemmers vooral mensen zijn die de boeren willen aanpakken, dan zal hij dat gaan doen. Zijn zijn stemmers mensen die de boeren steunen, dan zal hij positief beleid voeren voor de boeren. Luisteren naar je achterban dus eigenlijk.

 • bankivahoen

  Fvd mag voor mij de grootste worden Benny,wat hebben we te verliezen. Kapot gaan de primaire sectoren toch al,dus durf de gok te wagen. Een revolte is het enige dat voor voedselproducenten de redding gaat worden dus laat het maar een keer gebeuren. Maar eenmaal links georiënteerd....

 • BO(skabout)ER

  ik stem ook op Fvd. Ze zwakken dat Nexit verhaal al wat af. Ik heb veel vertrouwen in Baudet! Al die klimaatonzin en niemand durft er in de politiek wat van te zeggen.

 • BO(skabout)ER

  @benny; CDA VVD CU en alle andere partijen doen nu al rampzalige dingen voor de boeren; FVD lijkt me in alles een verademing.

  Ik vind SGP nog beter, maar te klein.

 • farmerbn

  Als iedereen dat vindt blijft het zo.

 • Alco

  Ik denk dat de afgekabbelde steun in de eerste kamer voor het kabinet opgevuld kan worden door de FvD.
  Ze steunen in ieder geval niet de emotionele groene ideeën.

 • farmerbn

  Als de regeringspartijen enkele zetels tekort komen kunnen ze steun vragen bij oppositiepartijen. Voor die steun moet betaalt worden met de wensen van die oppositiepartij. Als SGP groot genoeg is om de regeringspartijen aan een meerderheid te helpen, denk ik dat de regeringspartijen liever steun zoeken bij SGP dan bij FvD. Zorg er dus met zijn allen voor dat SGP groot genoeg wordt om samen met de regeringspartijen een meerderheid te hebben. Heb je met een weinig zetels toch nog veel invloed. En dat is stategisch stemmen.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, De SGP zal daarvoor eisen stellen die voor D66 onaanvaardbaar zijn. Het heeft bij D66 al heel veel slikken gekost om met de CU in één kabinet te zitten.

 • BO(skabout)ER

  @bennie; jij ziet overal problemen. Je lijkt bijna wel een LTO-trol

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.