Boerenblog

18 reacties

‘Stoppers en kansen te over in Oekraïne’

De akkerbouw rendeert goed in Oekraïne, de melkveehouders stoppen en masse. Een melkgebrek dreigt, dus kansen te over voor Nederlandse stoppers die niet te veel willen afrekenen met de fiscus.

Ik heb afgelopen week in Oekraïne seminars gegeven op het gebied van ruwvoerteelt en efficiënt voeren. Vorige maand stond ik er op de landbouwbeurs in Kiev. Het waren interessante weken met 2 gezichten. Aan de ene kant lijkt het erop dat er in Oekraïne een aantal serieuze klanten is voor onze producten in de melkveehouderij. Het zijn mensen die willen investeren in kwaliteit. Aan de andere kant heb ik nog nooit zoveel aanbiedingen gehad van melkveebedrijven die daar te koop staan. Het lijkt bijna wel alsof praten over melkveebedrijven in Oekraïne, synoniem is aan te koop staan.

Lage melkprijs

Het lijkt er sterk op dat het koren van het kaf gescheiden wordt. Veel bedrijven stoppen er met de koeien of willen dat doen. De melkprijs is nu al een lange tijd te laag, omgerekend ergens tussen 20 en 25 cent, afhankelijk van de kwaliteit en de hoeveelheid. De kosten zijn dan ook wel veel lager, maar toch.

De akkerbouw draait als een trein en als men de kans krijgt, stopt men met koeien

Voor minder dan een kwartje per liter kan er ook in Oekraïne geen serieus geld verdiend worden. Zo sprak ik met een boer die vertelde dat hij met 300 melkkoeien minder verdiende dan met 150 hectare korrelmais. Dan is de keuze snel gemaakt. Dat zie je ook: de akkerbouw draait als een trein en als men de kans krijgt, stopt men met koeien.

Wachten op prijsstijging

Aan de andere kant biedt dit ook kansen. Er zijn nu veel bedrijven te koop van 100 tot en met 3.000 koeien, dus voor elk wat wils. Het aantal koeien neemt in hoog tempo af in Oekraïne en het wachten is nu op prijsstijging van de melk.

Het is niet zozeer de vraag wanneer die stijgt, maar meer met hoeveel

Want bij een doorzettende trend van dalende aantallen koeien en een beetje aantrekkende economie moet de melkprijs stijgen. Het is niet zozeer de vraag wanneer die stijgt, maar meer met hoeveel. De economie van Oekraïne begint nu namelijk al weer echt te draaien. Je ziet in Kiev veel bouwactiviteit en dat is toch vaak een heel goede indicator van de economie.

Situatie in Nederland

In Nederland is het misschien geen crisis, maar ik zie en hoor wel dat veel bedrijven het goed zat zijn. Met name de fosfaatrechten hakken er bij veel bedrijven flink in. Bedrijven die na de afschaffing van het melkquotum dachten rustig te gaan groeien, komen bedrogen uit. Ik hoor veel verhalen van bedrijven die willen stoppen of al gestopt zijn. Vaak moet er dan flink afgerekend worden met de fiscus.

De keuze is dus of meteen aftikken en de Nederlandse overheid sponsoren, of investeren in het buitenland met een grote kans dat het geld niet weg is

Gebruik je dan de juiste adviseurs, dan zijn er interessante constructies op te zetten waarbij je investeert in het buitenland. Je hoeft dan niet, of minder, af te rekenen en het risico dat je loopt in het buitenland, is maximaal het bedrag dat je anders zou afrekenen met de fiscus. De keuze is dus of meteen aftikken en de Nederlandse overheid sponsoren, of investeren in het buitenland met een grote kans dat het geld niet weg is.

Bent u nieuwsgierig wat de kansen zijn in Oekraïne neem gerust contact op of ga mee met onze interessante studie reis in juni 2019.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Oekraine is een mooi land voor vrijgezelle boeren.

 • vink

  Mooi, maar als je vast zit aan die koeien wil je er nog niet begraven liggen..

 • Gerrit Lammertink

  Misschien kan Kremers zijn eigen familiegeld in de Oekraïne beleggen!
  Als het dan goed gaat dan durven wij het ook wel aan!

 • gerben5

  Hier sloopt de Nederlandse overheid gezonde bedrijven om vervolgens in de Oekraïne een project op te zetten die de melkveehouderij moet ontwikkelen <>

 • Kurt G

  Eerst heeft Europa ze wat onder de kont gekieteld, en nu komt de schop. Typisch.

 • WGeverink

  Welke gek gaat zich uitsloven met koeien als het veel makkelijker en rendabeler is om grond te kopen en korrelmais te verbouwen.

 • el

  een koeiegek,@ WGeverink!

 • mali

  farmerbn,
  Je hebt gelijk, er zijn daar genoeg mooie en vooral lieve vrouwen. In nederland ook.

 • mali

  De taal is het probleem daar

 • mali

  En de grond die je "koopt" staat niet op jouw naam, ook niet op je bv.

 • mali

  grondprijs Okroenie 600$ per ha. Alles betalen in dollars

 • RIEN65

  Is dit nu een boerenblog of een reclamepraatje?

 • mali

  rien65, reis naar het land met de excurie svp.

 • 11

  Een risicovolle fiscale constructie in elkaar zetten om een zeer risicovolle stap te zetten. De Van Bakels zijn er even groot mee geworden.

 • koestal

  Als je als Nederlander daar geen grond op naam mag hebben ,wat heb je daar dan te zoeken ?

 • RIEN65

  Beste 2 april 09:13,
  De van Bakels zijn er failliet aan gegaan.

 • el

  Van Bakel melkt toch ruim 2000 koeien!

 • koestal

  De juiste en eerlijke adviseurs gebruiken

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.