Redactieblog

5 reacties

‘Niet iedereen hoeft natuurinclusief te boeren’

In verkiezingstijd blijken veel partijen tegenstrijdige dingen te zeggen.

Ik weet sinds de laatste verkiezingen dat ik in een bubbel leef. Ik volg het nieuws via serieuze media – van Dagblad van het Noorden tot de NOS - en ik heb de opkomst van de club van Baudet helemaal gemist.

Dat wil zeggen, ik wist wel dat Forum voor Democratie op grote winst stond, maar ik dacht dat dat alleen voor de Randstad gold. Daar wonen immers veel mensen die achter alle modes aanlopen, dacht ik. Helemaal fout, Forum voor Democratie won ook veel zetels in de provincie, zelfs in mijn eigen Drenthe.

Bij politieke partijen zie je over de hele linie tegenstrijdige uitspraken. Bijvoorbeeld over natuurinclusiviteit.
Bij politieke partijen zie je over de hele linie tegenstrijdige uitspraken. Bijvoorbeeld over natuurinclusiviteit.

De stemmers hebben vast niet op Baudet cs. gestemd vanwege de aansprekende provinciale plannen, want die zijn er nauwelijks. Dat wordt nog een heel gedoe bij het vormen van bestuurscolleges, want Forum voor Democratie is tegelijkertijd voor en tegen de landbouw, voor en tegen de natuur en voor en tegen nog veel meer.

Een voorbeeld: je kunt toch moeilijk volhouden vóór de Nederlandse landbouw te zijn, maar ook uit de Europese Unie te willen stappen? De helft van onze productie gaat immers naar EU-lidstaten.

Het enige wat ik steeds weer tegenkom in hun plannen is de afkeer van klimaatbeleid en energietransitie. Je kunt het ermee eens zijn of niet, maar consequent is het wel en het is niet automatisch strijdig met andere zaken.

Overal zie je tegenstrijdigheden

Toch heeft niet alleen Baudet last van tegenstrijdigheden. Zo zijn er allerlei groenige partijen die tegen ‘megabedrijven’ zijn, omdat ze voor dierenwelzijn zijn. Terwijl niemand ooit een verband heeft kunnen vinden tussen ‘groot’ en ‘dier-onwelzijn’.

Het zijn ook die partijen die zich druk maken om weidevogels, maar afschot van roofwild tegenhouden. Tegelijkertijd minder CO2 willen en toch de koe in de wei gaat ook al slecht samen. En lokaal produceren op plekken die er niet geschikt voor zijn, levert geen milieuwinst op. Kortom, je zult moeten kiezen, want je kunt niet alles hebben.

De CDA-lijsttrekker in Drenthe koos voor wel voor een heel bijzondere benadering van natuurinclusiviteit

Het CDA in mijn provincie kan er trouwens ook wat van. Op een verkiezingsforum over landbouw in Westerbork besteedde gedeputeerde en CDA-lijsttrekker Henk Jumelet warme woorden aan de landbouw in Drenthe. Samen met toelevering en verwerking is dat volgens hem een belangrijke economische sector die gekoesterd moet worden.

Natuurinclusiviteit als ‘keuze’

Diezelfde lijsttrekker is ook een warm voorstander van natuurinclusieve landbouw. Dat type landbouw gaat echter veel productie kosten en tast de zojuist geroemde economische sector aanzienlijk aan. Je kunt dus volgens mij niet voor beide zaken tegelijk zijn.

Genoemde lijsttrekker vond echter een muizengaatje: niet iedereen hoeft natuurinclusief te gaan boeren, het is een keuze. Deze benadering van natuurinclusiviteit had ik nog niet eerder gehoord en ik weet zeker dat de voorstanders ervan het geen keuzemogelijkheid vinden. We zullen zien hoe Jumelet dit de komende tijd oplost, want misschien blijft hij wel gedeputeerde.

Laatste reacties

 • .....

  Keuze voor de FvD heeft vooral te maken met afschuw van de huidige overheid

 • serieuze media ... en dan lees je het dagblad van het noorden? een krant die meer negatief dan positief nieuws voor de agrarische sector uitdeelt.

 • Alco

  De media pleegt heel veel censuur.
  Hopelijk komt dat ook eens een keer in de kijker.

 • koestal

  De boeren zijn zonder hun eigen schuld te vaak negatief in het nieuws

 • koestal

  De burger vind grote kantoren,supermarkten,fabrieken ,banken,enz. in de stad heel normaal ,maar op het platteland moet blijkbaar alles klein en kneuterig zijn,kleine kruidenierswinkeltjes {al verdwenen ] en kleine boerderijtjes,ze denken nog aan de tijd van Ot en Sien.[nostalogie] De burgers moeten nog leren omdenken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.