Boerenblog

16 reacties

‘Klimaatmars voorbeeld van kortzichtigheid’

Afgelopen weekend was er een klimaatmars, als ik de krant mag geloven kwamen er wel 30.000 mensen.

De organisator was Milieudefensie, een club die samen met de overige partijen uit de organisatie (Oxfam Novib, FNV, Woonbond) per jaar 40 miljoen subsidie krijgt uit de staatskas.

Steeds vaker valt op dat het mensen zijn die zelf geen bezit hebben, die mee willen beslissen over wat er met het (natuurlijk) kapitaal moet gebeuren.

Milieudefensie sleept Shell voor de rechter

Drie weken geleden stond er in Trouw een ander stokpaardje van Milieudefensie, ze willen via de rechter Shell dwingen om te stoppen met exploitatie van fossiele brandstoffen. Mijn advies: als je wil bepalen wat Shell wel en niet produceert, dan moet je 51% van de aandelen opkopen en dan mag je tijdens de aandeelhoudersvergadering eisen dat Shell stopt met oliegerelateerde zaken. Meepraten over ingrijpende wijzigingen zonder inzicht in de financiële omvang van een proces zal tot niets leiden.

Op dit moment lijkt het niet te gaan om oplossingen maar over wie de grote schuldige is

Terug naar de klimaatmars, ik mis de idealisten van vroeger die riepen: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Tegenwoordig is de slogan: verbeter de wereld, begin en eindig bij een ander. Op dit moment lijkt het niet te gaan om oplossingen maar over wie de grote schuldige is. En zodra dat is vastgesteld, komt de bemoeienis.

Kapitaal

De landbouwsector kan er als geen ander over meepraten. Je moest je schamen dat je voedsel produceert, hoe durf je al die mensen van voedsel te voorzien! De meeste boeren bezitten meer kapitaal dan de medewerkers van Milieudefensie in hun leven bij elkaar verdienen.

Lees verder onder de foto

Deelnemers met borden en spandoeken tijdens de klimaatmars. - Foto: ANP
Deelnemers met borden en spandoeken tijdens de klimaatmars. - Foto: ANP

De landbouw wegsaneren uit Nederland door steeds hogere kosten te creëren voor de sector met steeds minder opbrengsten, zorgt er alleen maar voor dat de productie verschuift naar andere landen. Landen waar misschien minder controle is op voedselveiligheid of dierwelzijn.

Kortzichtige acties van Milieudefensie

De acties van Milieudefensie zijn kortzichtig. De klimaatmars is daar een perfect voorbeeld van. Het klimaatakkoord is nog niet eens doorgerekend en zij demonstreren al. Protesteren op kosten van de staat, tegen een akkoord waar je zelf aan meegeschreven hebt, laat zien dat je geen oplossingen zoekt maar problemen creëert.

Klimaatmoe

Ik merk dat ik klimaatmoe ben. Mijn tip voor Milieudefensie: spaar je geld op, koop wat aandelen van Shell, test of je ideeën haalbaar zijn en kom over een jaar met de bewijzen. Als het gewerkt heeft, kun je met je vermogen alle grond in Nederland opkopen en ermee doen wat je wil.

Laatste reacties

 • nilles

  Je hebt helemaal gelijk Leonie maar grote schreeuwers krijgen toch wel eens hun zin of ze nu gelijk hebben of niet

 • Bennie Stevelink

  Het klimaat is omgeven met bedrog en corrupte standpunten die mij zo langzamerhand de neus uitkomen.
  Niet de klimaatverandering door menselijk handelen; daar geloof ik wel in. Maar de manier waarop het geduid wordt is ondoorzichtig, onbegrijpelijk en totaal corrupt. De menselijke invloed op het klimaat wordt op zo’n manier geduid dat iedereen er een verhaal van kan maken wat past bij zijn belang of politieke agenda. Je weet absoluut niet meer wat waar is.

  Toch neem ik afstand van de bovenstaande column. De argumenten in de bovenstaande column zijn eveneens naïef en niet ter zake doende.

 • pinkeltje

  Dat boeren gezamenlijk behoorlijk wat kapitaal vertegenwoordigen, daar heeft Milieudefensie wel een antwoord op: dat is volgens deze lieden ook juist het probleem, zelfverrijking ten koste van het milieu. We hebben het mevrouw Thieme deze week nog weer horen zeggen: geen enkele sector doet een grotere aanslag op het klimaat dan de landbouw. Hoewel ze dan wel weer toegeeft dat boeren er financieel ook niet zo rooskleurig voor staan. En ook dat is dan weer betrekkelijk.

 • hollandagri

  leonie, geheel mee eens.

 • moi !

  Het vrije liberale marktsysteem. Heeft er toe geleid dat boeren hun inkomsten op pijl konden houden door schaal vergroting. Bij dit proces dat al jaren gaande is heeft men geen rekening gehouden met andere factoren zoals klimaat. Dat is een zorgelijke situatie.

 • Alco

  Hoe vaak moeten we het wel niet zeggen.
  De veehouderij heeft totaal geen invloed op het klimaat.
  De voeding maakt de kringloop van CO2 , altijd binnen een jaar rond.
  Totaal iets anders dan de kringloop van brandstoffen wat er miljoenen jaren over doet.
  Onze sector vergelijken met industrie, vliegverkeer auto's e.d. is dus een grote misopvatting.
  Wie gaat daar eens over schrijven.

 • ENDE902

  Als Milieudefensie de organisator is van deze klimaatmarsen is, waarom wordt deze organisatie dan niet aangesproken op het feit, dat het aanzet tot het plegen van strafbare feiten, want het spijbelen van de jeugd is wettelijk niet toegestaan.

 • moi !

  Feitelijk zou je een berekening er op los moeten laten. Wat de verschillende effecten zijn op het CO2 gebeuren . Dan denk ik ook dat de landbouw het nog niet zo gek doet. Beter dan de industrie en vliegverkeer. Maar het zijn allen aannemers die verdere studie nodig hebben .Je moet tegenwoordig met bewijzen komen.

 • farmerbn

  Het klimaatbeleid gaat de burger enorm veel geld kosten. Zoveel dat het niet vol te houden is. Je kunt Shell financieel extra hard aanpakken maar dan gaat de pompprijs gewoon een stuk omhoog. Je kunt met zijn allen van het gas af gaan en een peperduur nieuw electriciteitsnetwerk optuigen, de burger betaalt zich scheel aan vast recht en voor de stroom. Er wordt een geheel nieuwe economie gemaakt maar de handen die daar voor nodig zijn, zijn er niet. Klimaatbeleid: we houden het niet vol.

 • stinkevuilsboulevard

  Ooit een keer gedaan ,melk geweigerd melk te leveren aan de consument(via de fabriek)
  De opbrengst prijs was toen lager dan de kale productie kosten
  Er werd me ingepeperd dat ik dat ik dan, dat kostbaar voedsel naar de arme kindertjes in Afrika moest brengen en het misdadig was om het weg te gooien
  (kostbaar heeft blijkbaar niets met een normale financiëele vergoeding van de kosten te maken)
  Veel van mijn colega's waren het daar zelf mee eens!!
  Toen ik toch tot deze "criminele actie" overging en de melkcoop. hier nadrukkelijk van op de hoogte had gesteld, gingen ze over tot het s'nachts stelen van mijn melk
  Die keer daar op heb ik de toerit moeten blokkeren om de volgende diefstal te voorkomen
  Voedselzekerheid is geen politiek onderwerp meer, door overvloed aan voedsel en heeft dus ook geen financiële waarde ,dus ook geen politieke interresse
  En de producenten(boeren)geef je een uitkering uit Brussel zodat ze net genoeg inkomsten hebben ,om niet het bijltje er bij neer te gooien
  En vervolgens roep je ,dat ze dankbaar moeten zijn ,voor deze uitkering op kosten van de EU belasting betaler en dat ze er,als dank, best wat maatschappelijke verlangens voor mogen opknappen

  Ik vind het een hele rake opmerking;"Verbeter de wereld en begin en eindig bij een ander"zo scoort het het makkelijkst

 • piethermus1

  Een Huilie-Huilie column. Hooguit leuk voor de eigen feel-good om de eigen frustratie en machteloosheid onder woorden te brengen. Het lost niks op. Het is navelstaren. Wij boeren zijn toch ondernemers? Nou dan?! Recht je rug! En snap dus de grote boze buitenwereld maar en treedt tegemoet waar je kritiek op hebt. Actief i.p.v. laf thuis. Kom uit je schulp.

  Bij mijn en collega's verzuipen en verdorren gewassen al 20 jaar met regelmaat. Voor die tijd nooit. Maar wij zijn akkerbouwers, groententelers, fruittelers. Wij zijn ook boeren. Net zo goed als veehouders. Wat mij irriteert is dat sommige veehouders net doen alsof hun stem de stem is van alle boeren. Dat is niet zo. Omgekeerd ook niet. Ik vind het van een oogkleppenmentaliteit getuigen, deze column en de vaak aanwezig Huilie-Huilie-houding bij veel boeren.
  Zelf deed ik wel mee met de klimaatmars met trekker en spandoek. Blikvangend. De PVDD marginaliserende.
  <> en <>

  Ik heb de grachtengordel een loer gedraaid. Ik wel.

  Bovendien heeft landbouw het beste verhaal in de klimaatdiscussie. Die wil ik niet laten kapen door extremisten van o.a. PVDD en andere autonomen met een andere agenda bij zo'n Klimaatmars dan klimaat. Wij hebben het beste verhaal, dus kun je dat met boerenkrachten boerentrots daar vertellen. Dat moeten WIJ dat wel zelf doen. Mensen moeten ouwehoeren met boeren i.p.v. over ons.

  Daarom; Heb lef! Wees niet laf!


 • kleine boer

  Piet dan had je met de fiets moeten gaan!!

 • piethermus1: meningen mogen verschillen, in een klimaatmars meelopen omdat je denkt op die manier je punt te kunnen maken is prima. Mensen beschuldigen van een huiliehuilie mentaliteit omdat ze tegen campagnes van zwaar gesubsidieerde natuurorganisatie zijn vind ik kortzichtig. Leonie Bosch

 • piethermus1

  Beste Leonie,
  Ik heb ook veel moeite met tal van NGO's die makkelijk centen krijgen. Maar een beetje voorspelbaar op Boerderij.nl reageren is makkelijk. Te makkelijk. Boeren moeten van het erf af en zelf met die NGO's in gesprek. maar ik snap dat Boerderij.nl voor een categorie boeren een soort van veilige sprookjesbubble is. Zij willen lezne wat ze willen lezen en doen aan feelgood. Zelf ben ik spraakmakende columnist Nieuwe Oogst, omdat ik blijkbaar niet please en laat schuren en nadenken en schijf opiniestukken in landelijke kranten, zoals NRC, Trouw, AD, etc. 5 februari had ik er eentje in Trouw.

  Mijn 2 laatste columns waren deze;
  <> en <>

 • Dre van Helmond

  Ze weten het verschil niet meer tussen klimaat en milieu Klimaat verandering is van alle tijden.
  Het milieu wordt door de mens verpest

 • CeesBoogaart

  het probleem is niet het klimaat sinds laatste kleine ijstijd is een opwarming normaal, rond 1200 was het hier warmer dan nu, toen was er een kleine opwarming..het probleem is het chaotische weer sinds 1960, wat veroorzaakt wordt doordat vliegtuigen de jetstream gebruiken sinds 1952 (bevestigd door o.a. finse luchtvaartaitoriteiten) en je mag 1 keer raden wie graag vliegen, juist de groene maffia. Ijs op zuidpool groeit aan en vlakbij Noordpool is een onderzeese vulkaan ontdekt...dus het grootste probleem is de GROENE MAFFIA <>

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.