Commentaar

5 reacties

‘Kennismaken met Forum voor Democratie’

Politici van Forum voor Democratie (FvD) zijn grote onbekenden.

De kiezer heeft altijd gelijk. Het is zo’n gevleugelde uitspraak als de verkiezingsuitslag moeilijk te verkroppen is. De verliezers likken hun wonden. De teleurstelling moet een plek krijgen. Die sfeer hangt rond kabinet Rutte III na de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week. De coalitie verliest ermee de krappe meerderheid in de Eerste Kamer. Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) is met 13 zetels meteen de grootste partij.

Klimaatwet

De vraag is: waarin heeft de kiezer dan gelijk? FvD-boegbeeld Thierry Baudet keert zich nadrukkelijk tegen de klimaatwet en tegen verdere immigratie. Het zijn 2 pijlers onder zijn programma. Hij veegt de vloer aan met alle wetenschappelijke bewijzen over klimaatverandering. Feiten en meningen krijgen in de discussie een diffuse status.

Opmerkelijk is dat klimaat aan de andere kant van het politieke spectrum óók een winnaar kent: GroenLinks. De partij van Jesse Klaver verdubbelt het aantal zetels in de senaat. Klaver had eerder deze verkiezingen als klimaatverkiezingen neergezet.

Klaver wil af van de intensieve veehouderij. Zo kan winst op rechts tot een linkser beleid leiden

Links of rechts?

Het land is nog steeds bestuurbaar, merkt premier Mark Rutte direct op. Hij moet weer meer bellen en koffie drinken buiten de coalitiepartijen om. Rutte kent dit spel. De grote vraag nu is: gaat hij linksom met PvdA en/of GroenLinks of rechtsom met Forum voor Democratie? Voor de landbouw maakt dat in de klimaatmaatregelen nogal wat uit. Op andere beleidsterreinen is Baudet veel minder uitgesproken. Zelfs de eerder gepropageerde nexit zwakte hij in de laatste week af. Slim, want er zijn maar weinig Nederlanders die uit de Europese Unie willen. Baudet zegt bereid te zijn compromissen te sluiten. Linksom zal GroenLinks in ruil voor steun ook willen ‘cashen’. Klaver wil af van de intensieve veehouderij. Zo kan winst op rechts tot een linkser beleid leiden.

Provincies

De vraag is ook wat VVD en CDA gaan doen. Uit de analyses blijkt dat FvD toch vooral uit de rechterflank kiezers wegtrekt. VVD zal met het oog op de Europese verkiezingen inhoudelijk ook niet naar links willen opschuiven.

In alle rumoer over de senaat verschraalt de aandacht voor de provincie, daar waar het eigenlijk om gaat. FvD is in Flevoland, Noord- en Zuid-Holland de grootste partij, en neemt het initiatief. De gevestigde orde is nieuwsgierig naar wat FvD wil, ergo: wie ís FvD? “Ik weet niet wie het zijn”, meldt Gelders VVD-lijsttrekker Jan Markink. De politici zullen moeten kennismaken, persoonlijk én met hun standpunten. In hoeverre wil Baudet hier de touwtjes in handen houden? Het maakt er de coalitievorming in Arnhem, Haarlem en Den Bosch niet gemakkelijker op.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Links Rechts Boven Onder.....

  Een stem vóór de landbouw is ook een stem voor een stabiel Nederland.

  Iets met het kind en het badwater....

  Nederland lijkt heeft een heel vreemd virus onder de leden te hebben. Negeer FVD alstublieft niet. De verkiezingen geven een heel duidelijk signaal.

 • Zandboertje

  Kort na het stemmen voor de Brexit hadden mensen ook al direct spijt. Hopelijk nu weer zo, duurt alleen wel weer ff voordat het weer rechtgezet is.

 • Alco

  Wetenschappelijk bewijzen van verandering van klimaat zijn duidelijk.
  Het is de vraag: Kunnen we er wat aan doen?
  Moeten we de landbouw aanwijzen die in het ecosysteem een niets betekende korte kringloop bezit.
  En moeten we miljarden investeren en zien dat het maar een druppel op de hete plaat is wat wereld heet.
  Dat is ook hoe de FvD er tegenaan kijkt.

 • farmerbn

  Raar dat provinciaalse politici hun concurrent-politicus in hun provincie niet kennen. Dat is toch gewoon je huiswerk doen?

 • Bennie Stevelink

  Dat is toch de wereld op de kop @farmerbn. De FVD kandidaten zijn gekozen terwijl ze zo weinig van hun standpunten kenbaar hebben gemaakt, dat zelfs mensen die direct bij de politiek betrokken zijn, niet weten waar ze voor staan. De mensen van andere partijen hadden dat moeten uitzoeken? Maar op basis van welk standpunt of persoonlijke kwaliteiten zijn ze dan door de burgers gekozen?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.