Boerenblog

2 reacties

‘KLM versus de boer’

Wat zou het mooi zijn als de Nederlandse overheid net zo vierkant achter haar boeren zou staan als zij zich achter KLM schaarde. Daar kunnen wij alleen maar van dromen.

Ik zal jullie iets bekennen: ik zap tegenwoordig steeds vaker door naar een volgende zender als een negatief item over de landbouw op televisie voorbijkomt. Niet als struisvogelpolitiek, maar omdat ik er bewust voor kies om sommige informatie niet in me op te nemen. Noem het naïef, maar ik voel me er goed bij.

Persconferentie Air France-KLM

Naast een aantal zelfgekozen programma’s volg ik wel dagelijks de journaals. Zo ook dinsdag 26 februari. Aan het eind van het half 8-nieuws werd een persconferentie aangekondigd van de minister van Financiën. Ik pakte de tablet erbij en wachtte nieuwsgierig af. De persconferentie ging – zoals we inmiddels weten – over het besluit van de Nederlandse overheid om voor € 680 miljoen aandelen te kopen van de holding Air France-KLM.

Ook het belang van de Nederlandse land- en tuinbouwsector is heel groot

Ik ga er zonder twijfel vanuit dat het besluit om ons belastinggeld hieraan te besteden zeer weloverwogen genomen is. Het belang van KLM, van de luchthaven Schiphol en van de positie van die belangrijke topman zijn vast en zeker erg groot voor ons land. Maar dat is de Nederlandse land- en tuinbouwsector ook!

Ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat tijdens de persconferentie op het ministerie van Financiën. - Foto: ANP
Ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat tijdens de persconferentie op het ministerie van Financiën. - Foto: ANP

Koppositie behouden

Ieder jaar twitteren en facebooken politici er lustig en trots op los als de exportcijfers van onze agrarische producten bekend worden gemaakt. De BV Nederland ontleent een groot deel van haar status en welvaart aan de producten die wij met z’n allen produceren. Maar het gevoel dat onze Nederlandse overheid vierkant achter ons staat, zowel in woord als gebaar? Nee, dat gevoel hebben we al jaren niet meer. Sterker nog; door steeds maar meer kostprijsverhogende maatregelen wordt het ons in rap tempo onmogelijk gemaakt om de koppositie in de wereld nog lang te behouden. Alle wetjes en regels maken onze producten zo duur dat we onze concurrentiepositie verliezen, met dank aan onze Nederlandse overheid.

Wakker schudden op 20 maart

Hoe kunnen we dit tij keren? Het zal linksom of rechtsom via de politiek moeten gebeuren. 20 maart aanstaande mogen we weer stemmen. Zowel de Provinciale Staten als de leden van de Eerste Kamer en Tweede Kamer, evenals de waterschappen moeten wat mij betreft flink wakker geschud worden. Daarbij geldt meer dan eens: dat iedere stem telt!

Laatste reacties

  • pinkeltje

    Het zou mooi zijn, maar het gaat niet gebeuren. Die boeren blijven wel boeren. Net zo min als de overheid de zelfstandige winkeliers overeind gaat houden. Die verdwijnen trouwens in een rapper tempo dan de Nederlandse landbouw....

  • farmerbn

    Het is altijd goed om (een beetje) eigenaar te zijn van een belangrijk bedrijf. Jammer dat de NCB altijd geinvesteerd heeft in bedrijven die niet aan de eindgebruiker (consument) verkocht. Wat zou het mooi zijn geweest als NCB mede eigenaar van Ahold was. Ook voor een bedrijf als RFC is het goed om die aandelen te hebben. Een beetje minder budget voor reclame en wat aandelen kopen is volgens mij beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.