Expertblog

2 reacties

‘Handen ineen voor databeheer’

Vorig jaar schreef ik over het belang van een datacoöperatie om de belangen van boeren te behartigen. We waren in gesprek met een handvol voorvechters die nadachten over een eigen digitale strategie. Het is nu maart, en het aantal gesprekspartners neemt snel toe. Zo ook het aantal ideeën en vragen.

Belangrijk is dat de boer een grotere rol pakt. Die is nu beperkt tot dataconsument, als appgebruiker en afnemer van adviezen. De data die deze app’s en adviezen voeden, kosten de boer tijd, geld en moeite. Pas als je als boer ook een stevige rol in gaat nemen als dataproducent, waarbij je meerdere afnemers kan bedienen met je data en je daar een ‘fair share’ voor krijgt, ga je als boer nieuwe kansen krijgen dankzij de digitalisering van de landbouw.

Delen is de sleutel tot betere benutting data

Een boerendatacoöperatie heeft bergen werk te verzetten. De coöperatie moet bijvoorbeeld meer transparantie afdwingen rond datamodellen en algoritmes, in plaats van de ‘black boxes’ waar je nu mee te maken hebt. Ze zou de gebruiksvoorwaarden van technologie kritisch kunnen toetsen en waarderen, en een kieswijzer bieden. Ook het uitdenken en beschikbaar stellen van slimme datacontracten, die juridisch je positie als data-eigenaar beschermen en functioneel maken, is een urgente klus.

De meeste daadkracht komt uit de hoek van het bedrijfsleven

Verder is het veilig, uniform en gemakkelijk delen van data de sleutel tot het beter benutten van het maatschappelijk en economisch potentieel van data. Maar de infrastructuur voor het op schaal en gestructureerd delen van data is nog niet op orde. De coöperatie zou zich kunnen toeleggen op zaken als lokale opslag en structurering van data bij de boer.

Handen ineenslaan om data te ontsluiten

De grote vraag is wie dit werk gaat doen. De meeste daadkracht en de grootste bereidheid om te investeren, komen uit de hoek van het bedrijfsleven. Als je op de koop toeneemt dat de meeste waarde daar dan ook geboekt wordt, dan kunnen we rustig achterover gaan leunen met zijn allen. Als we echter moe zijn van dit model dat waarde onttrekt aan de landbouw, dit extractiemodel, dan wordt het tijd om de handen als weleer ineen te slaan.

Laatste reacties

 • john***

  4 fases die er doorlopen moeten worden

  ontsluiten > hoe krijg je al die data uit al die computers die er verspreid op het bedrijf actief zijn
  bewaren > waar verzamel je al die data
  analyseren > waarmee analyseer je data, vergelijkingsmateriaal etc
  presenteren > hoe wordt de verzamelde data zodanig gepresenteerd dat de ondernemer (en machines) er ook mee kan sturen.


  Als agrarische sector in Nederland moeten we ons sterk gaan maken voor het OBAP protocol. Zodat alle partijen die zich bezig houden met een van deze zaken ook op de juiste manier de gegevens aangeleverd krijgen en ook weer uniform op te vragen zijn. Zo kan ook iedereen blijven doen waar ze sterk in zijn.

 • FarmHackAnne

  Interessant John, wij werken achter de schermen op onze manier ook aan open standaarden, zoals rond machine data (https://forum.farmhack.nl/c/initiatieven-en-evenementen/isoblue). AgroConnect doet dit structureel en programmatisch voor de hele agrarische sector. ps - Op 28 maart praten we in Flevoland met een aantal mensen over lokale data opslag en structurering, als volgend hoofdstuk in de digitale strategie voor je bedrijf, meer info: https://forum.farmhack.nl/t/farmcube-workshop-flevoland-28-maart/427

Of registreer je om te kunnen reageren.