Commentaar

8 reacties

‘Glyfosaat-lijk in de kast’

Opnieuw oordeelt een jury in San Francisco dat glyfosaat in Roundup kanker veroorzaakt.

Eerder werd een conciërge al ruim € 78 miljoen toegekend in een procedure. De schadeclaim moet in deze recente uitspraak nog worden bepaald. De hoogte kan een opmaat zijn voor mogelijk meer claims.

Chemieconcern Bayer

De markt is duidelijk ongerust over de positie van chemieconcern Bayer. Het Duitse bedrijf nam in 2016 Monsanto over, en kreeg daarmee ook de volle erfenis uit het glyfosaatdossier. Natuurlijk heeft Bayer de risico’s ingeschat. Juristen zullen de zaken nauwkeurig hebben geanalyseerd. Het concern is er ook nog steeds van overtuigd dat glyfosaat geen gezondheidsrisico’s oplevert. In 2017 werd toelating in de Europese Unie ook weer met 5 jaar verlengd.

De discussie is tot een politiek debat verworden

Maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn 2 verschillende dingen. Voor- en tegenstanders voeren uiteenlopende wetenschappelijke studies aan om hun gelijk te beslechten. De discussie is tot een politiek debat verworden, met idem gerechtelijke uitspraken. Er is op dit moment geen peil op te trekken.

Beurswaarde Bayer keldert

De vraag is of Bayers juristen deze maatschappelijke ophef goed hebben ingeschat, of is dit een lijk uit een ongeopende kast? Volgens analisten kunnen schadeclaims als gevolg van de gerechtelijke uitspraken oplopen tot meer dan € 5 miljard. De beurswaarde van het concern is alleen al deze week met € 7 miljard gezakt. Misschien is een schikking in aanstaande rechtszaken op dit moment de beste optie.

Laatste reacties

 • Alco

  Dit stuk insinueert dat de concierge de 78 miljoen krijgt.
  Nee hoor: De eis is toegekend.

 • farmerbn

  Dat is dus het grote nadeel van een jury. Die beslissen op gevoel en niet op basis van kennis. Ik moet nog zien of die concierge een leuk bedrag krijgt. Als een overheid groen licht geeft om een product te verkopen omdat het veilig genoeg is dan hoeft volgens mij Monsanto niet te betalen. Hooguit de overheid en dan worden de bedragen veel kleiner.

 • agratax.1

  Wat we allemaal vergeten is het feit de Round Up doseringen in de RR gewassen vele malen de onze overtreffen en in sommige landen er erg onzorgvuldig met dit "onschadelijke" biocide wordt omgegaan. Het feit dat er alle vele decennia bedenkingen zijn tegen de veiligheid van Round Up of/en Glyfosaat wordt door de landbouw steeds ontkend. Voor mij is de grote vraag; "Waarom verkochten de aandeelhouders Monsanto aan de concurrent?" Hadden zij een voorgevoel dat ze de dossiers met gezondheidsrisico's niet langer onder tafel konden houden? Laten we wel zijn er zijn al de nodige Klokkenluiders op dit dossiers gesneuveld.

 • Tuig

  Monsanto was amerikaans toch? Nu het in buitenlandse handen is komen de processen.

 • agratax.1

  @Tuig. Er zijn jaren geleden ook al processen geweest tegen Monsanto en deels gewonnen door eisers. Het feit dat Monsanto wou cashen had Bayer aan het denken moeten zetten, wetende dat processen in Amerika tot toren hoge toekenningen kunnen leiden. Helaas had Bayer net als zoveel overname kandidaten weer eens Euro tekens vanwege de Transgene zaden die ze erbij kregen.

 • Tuig

  Deze idiote bedragen. Er lopen nog duizenden processen , wordt nog duur. Geloof dat als het nog amerikaans was geweest dat de bedragen wat lager uit zouden vallen.

 • egbert

  Keukenzout is gevaarlijk waspoeder alcohol roken drugs uitlaatgassen enz .
  Wat is er me zeggen wil dat bij glyfosfaat emotie regeerd.
  Die emotie dringt steeds verder door in de samenleving.

 • info36

  Juist Egbert en dat is zeer beangstigend.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.