Redactieblog

10 reacties

‘Fosfaatrechten zorg of zegen?’

Weinig boeren zien de fosfaatrechten als een zegen. Hoe anders is het met de handelaren in grond en rechten.

Ard Klijsen, voorzitter van de NVM, vindt dat het systeem prima werkt.

“Zo zie je maar weer”, knikt Hanna, “De een zijn dood is de ander zijn brood. Boeren creperen soms bijna door de komst van de fosfaatrechten. De knelgevallen, die in 2015 nieuw bouwden, hebben het zwaar. Trouwens de korting van 8% voor elke boer tikt ook aan. Of je gaat minder koeien melken of je koopt fosfaatrechten. In beide gevallen is het een aanslag op je inkomen.”

Makelaars verdienen veel met fosfaatrechten

Fosfaatplafond

De harde waarheid. Ard Klijsen heeft gelijk als hij stelt dat het systeem van fosfaatrechten effect sorteert. We zitten nu onder het plafond. Bovendien wordt de grondgebondenheid gestimuleerd door de rechten. Klijsen kraait het bijna uit van optimisme als hij er over schrijft. Geen wonder, want zijn club kan er veel mee verdienen. En doet dat ook.

”Dat kun je hen niet kwalijk nemen”, mengt Hans zich in het gesprek. “We roepen dit zelf over ons af. We produceren te veel en dan volgen er natuurlijk maatregelen. We zijn een klein groep boeren geworden, die vaak op de randen werkt van wat is toegestaan is. Daarmee hebben we veel goodwill verspeeld in Den Haag. Dan volgen er nieuwe regels. En mensen die daar weer aan verdienen.”

Nogal wat boeren kreunen onder de last van de fosfaatrechten

Coöperatie

“Toch pijnlijk”, vindt Hanna. “Al of niet terecht, maar nogal wat boeren kreunen onder de last van de fosfaatrechten. Dat de voorzitter van de groep, die royaal verdient aan de handel daarin, dan een enthousiast verhaal houdt over dat systeem, dat steekt. Hij toont geen enkel begrip voor de ellende, die de boeren ondervinden.”

Toch kun je niets anders verwachten. Voor de NVM is het handel en daar willen ze aan verdienen. Liefst zoveel mogelijk. Het is vergelijkbaar met de stelling van Walter van der Stee van Farm Frites. Die koopt ook zodanig in dat hij voldoende aardappelen krijgt. De prijs, die de boer beurt, speelt bij hem geen rol, zegt hij.

Hard, maar waar. Dat krijg je als het coöperatief ondernemen naar de achtergrond verdwijnt.

Laatste reacties

 • Alco

  Steeds maar weer het gezegde: "We produceren teveel".
  Met het volume zijn we ten eerste maar een druppel in de internationale handel.
  En druk op de mestmarkt behoeven de boeren met plaatsingsruimte toch niet onder te lijden.
  En hopelijk zal het fosfaatplafond door FvD ter sprake komen en verworpen worden.

 • Zuperboer

  Maar druk ontstaat wel door weinig ruimte in t drukvat Alco.......

 • Attie

  Vrij melken tot 2.5 koe per ha en daarboven p rechten, dat zou de geldstroom de goede richting op sturen..!!

 • wmeulemanjr1

  Fosfaat in relatie tot grondgebruik had het uitgangspunt moeten zijn, helaas is het anders gelopen met veel twijfel of deze manier daadwerkelijk voorzienbaar was, overheid vind van wel omdat het hun maar mooi afhoudt van claims

 • RIEN65

  Niemand is verplicht om fosfaatrechten te verkopen via een makelaar. Die keuze maak jezelf.

 • kanaal

  de kans om de veehouderij grond gebonden te krijgen is met deze fosfaatrechten verspeelt

 • farmerbn

  Waarom heeft Nederland eigenlijk een fosfaat- en een stikstofplafond? Andere Europese landen hebben die niet.

 • Attie

  Een nadeel is ook dat afschrijving over 10 jaar gaat, in begin van quotum was dat nog zelf te regelen.

 • melkveehouder .

  @vergaderboer. Waar is die Hans van jou met zijn hoofd tegenaan gelopen?

 • Alco

  @Zuperboer. Elke boer heeft zijn eigen drukvat.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.