Commentaar

6 reacties

‘Extra taakstelling, dan ook serieus extra geld’

Kabinet wil grotere klimaatbijdrage landbouw, maar dan wel met financiële steun van Den Haag.

Nog net geen ‘dankjewel’, maar het is duidelijk dat het kabinet gretig gebruik maakt van het aanbod van de Klimaattafel Landbouw en Landgebruik om in 2030 6 Megaton broeikasgassen uit te stoten, 2,5 Mton meer dan de opdracht uit het regeerakkoord. Het kabinet heeft dit extraatje nodig omdat de ‘overall’ klimaatplannen waarschijnlijk niet voldoende zijn. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving daalt de vermindering van uitstoot van CO2 door het Klimaatakkoord theoretisch wel tussen 43 en 51%, maar is in de praktijk de beoogde 49% niet haalbaar.

Verduurzaming landbouw

Een hogere taakstelling voor de landbouw dus. Rutte belooft wel extra geld vrij te maken voor de sector. Dat kan ook, want uit dezelfde becijfering blijkt dat de totale kosten van alle voorstellen € 1,6 miljard tot € 1,9 miljard lager uitvallen dan geraamd. Hoeveel extra geld er naar de verduurzaming van landbouw komt, is niet duidelijk.

Ook Den Haag moet aan de slag

Mestbeleid en GLB

De extra taakstelling is pittig, want juist het in landbouwkringen bekritiseerde Planbureau voor de Leefomgeving meldt dat er al veel onzekerheden zijn bij 3,5 Mton. De ruimte om te ondernemen is sterk ingekaderd. De regeldruk is hoog. De investering moet ergens terugverdiend worden. En dan is er ook nog de onduidelijkheid over het mestbeleid en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De glastuinbouw is ook sterk afhankelijk van derden.

Of anders gezegd: ook Den Haag moet aan de slag. Rutte’s toezegging voor extra geld moet serieus geld zijn. Anders verwordt het aanbod tot een ordinaire lastenverzwaring.

Laatste reacties

 • Gat

  Geen extra geld. Wij moeten meer vragen voor onze producten! Door berekenen. Jullie willen okay, weer paar centen erbij. 5 cent melkgeld maakt dat pak melk niet veel duurder!
  Ze hebben het al over extra geld voor een opkoopregeling voor melkveehouders.
  Voor fooi wordt je uit de weg geruimd.

 • Trot

  Klimaat is van alle tijden ik woon opeen oudezeebodemop 1000m op 1700m en op2300 m volgens nam boring dus veel doen wat altijd al gebeurde klimaat verandering is van alle tijden anders zouden er ook geen palmen onder de ijskap kunnen voor komen

 • varken23

  Zolang de garantie voor een verdienmodel ontbreekt moet de overheid maar de financiële verantwoordelijkheid nemen.
  Het op kosten jagen van boeren door innovatie doormiddel van wet- en regelgeving te forceren. Zorgt er naar mijn mening voor dat er uiteindelijk juist minder innovatie en ontwikkeling plaats vind. Door de kostprijsverhogingen ben je meer bezig met overleven dan met het bijdragen aan innovatie en ontwikkeling. Terwijl de landbouw in Nederland daar wel groot mee is geworden.

 • farmerbn

  Opletten dat die extra euros niet naar studieprojecten gaan van LTO en DLV. Dat extra geld moet naar de boer, niet naar wijsneuzen.

 • Nieuw.

  Taakstellingen heb je uit te voeren, deze manier van woordkeuze zegt al genoeg. De lat komt hoger zonder geld voor de boeren

 • Noordam2

  Planet Proef is zo'n nieuwe ontwikkeling. Kost best veel inspanning en ook geld om daar aan te voldoen. Nu wordt dat redelijk vergoed door de prijs, als de kwaliteit goed is. dat is echter snel afgelopen. Het zou onze belangenbehartigers sieren als zij er voor zorgen dat dat een structurele vergoeding wordt. onder belangen behartiger noem ik LTO maar ook onze overheid, want als wij het moeten hebben van de Jumbo's en de AH's zijn we gauw klaar

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.