Redactieblog

10 reacties

‘Busje komt zo... met biologisch voedselpakket’

Internet zorgt voor veel rondrijdende bezorgbusjes en dat lijkt me niet goed voor het milieu.

De wereld van het boodschappen doen is aan het veranderen. Inmiddels wordt meer dan 10% van alle gekochte producten online besteld en in de meeste gevallen thuis bezorgd. De onlinemarkt is het verst gevorderd voor diensten, waarvan wellicht meer dan driekwart via internet besteld wordt. Wellicht, omdat de beschikbare cijfers nogal chaotisch zijn. Het CBS lijkt me de meest betrouwbare bron.

Thuiswinkel.org

Er zijn ook andere bronnen, zoals de brancheorganisatie van webwinkeliers. Die heet Thuiswinkel.org en heeft er belang bij om met heel florissante cijfers te komen. Daarom husselt ze van alles door elkaar en komt dan met merkwaardig hoge omzet- en groeicijfers. Maar hoe dan ook, de internetaankopen zijn aanzienlijk en nemen snel toe, ook bij food en ‘nearfood’ (= maaltijden).

Bezorgscooters

De gekochte producten worden thuisbezorgd. Dat is vooral in de stad goed te zien. Ik was gisteren rond etenstijd in Groningen; daar werden weg en stoep onveilig gemaakt door bezorgfietsers en vooral bezorgscooters. Alsof heel Groningen zijn ‘eten’ per internet bestelt. De aanhalingstekens rond eten staan er niet voor niets: het meeste is letterlijk nearfood, vette hap in pizza- of andere vorm.

Het boerenaandeel zal minder zijn dan 5%

Hello Fresh

Er is ook een heel ander marktsegment. Zo is er de besteldienst Hello Fresh, die doosjes met ingrediënten voor maaltijden thuis aflevert op elk gewenst moment. Hello Fresh is van origine een Duits bedrijf, dat ruim een jaar geleden naar de beurs is gegaan. Het heeft bijna driekwart van de Nederlandse markt voor dit soort dozen in handen. In zo’n doos zitten alle onderdelen van een maaltijd, inclusief vlees, gebruiksaanwijzing en een hoge rekening. Voor ingrediënten voor 2 personen voor 3 dagen betaal je namelijk minimaal € 40!!! Het boerenaandeel daarin zal minder dan 5% zijn, denk ik.

Niet-biologisch

De doos is vooral geschikt voor veel verdienende tweeverdieners. Ja, je kunt veel besparen door de rode bietjes gewoon bij de Jumbo of de Lidl te halen. De inhoud van de dure doos is niet eens biologisch, ook al schurken deze bedrijven er in hun reclames er wel tegenaan. Er zijn andere bedrijven die wél biologisch leveren, voor vergelijkbare prijzen. Dat wil zeggen: nóg duurder, maar wat maakt het uit bij deze bedragen.

Klimaatmars

De doosjes worden thuisbezorgd met bestelbusjes. Ik probeer me voor te stellen hoeveel milieuschade dat oplevert: een doos met verse, soms biologische producten, die ‘op diesel’ wordt thuisgebracht. Busje komt zo ...

Bij mensen die wellicht in een klimaatmars meelopen, D66, VVD of GroenLinks stemmen en van alle Nederlanders de meeste uren per jaar in een vliegtuig zitten. Ik had deze column eigenlijk niet voor Boerderij moeten schrijven maar voor de Volkskrant of de Groene Amsterdammer. Maar ja, hun lezers zitten vast niet op zo’n verhaal te wachten.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Helemaal mee eens. Zag zelfs eens op tv zo'n vrouwtje achter de computer een koffie bestellen waarna een koerier naar starbucks ging en de koffie bezorgde. Te lui om zelf thuis op een knopje te drukken. Maar wel een smoel opentrekken voor een beter klimaat

 • Sjefo

  Hallo Strijker, Je schrijft op gegeven moment ergens in bovenstaande collumn “en de inhoud is nog niet eens biologisch” wil je daarmee aangegeven dat biologisch beter is voor dierwelzijn en milieu ?
  Trouwens als je voornemens bent om column te schrijven voor de links georiënteerde bladen in Nederland schrijf dan op onderbouwde feiten en niet op basis van principes en of andere flauwekul
  Biologisch landbouw en veeteelt heeft tot op de dag van vandaag een slechtere footprint op alle fronten zowel welzijn en zeker milieu het ergste vind ik dat jij dat ook weet maar er met geen woord over rept “ een vorm van minachting t.a.v. de gangbare meest eerlijke en schoonste vorm van voedsel produceren.
  Strijker het zou jou sieren je (gif) pijlen te richten op bijna alle leerstoel bezitters en universiteiten die alleen maar principes uitkraaien !!
  Biologisch is tot op de dag van vandaag een wens uit jullie clubje en voorals nog mislukt
  “PUNT”

 • Jaap39

  Het maakt de handel geen sode...er uit of er bio of traditioneel verkocht wordt. Als er maar marge op zit voor de handel. Doosje hier dooje daar.

  Menig consument is hypocriet, laat je ' bio' pakketje maar met elektrisch aangedreven opgeladen met energie uit de kolencentrale bezorgen .... De realiteit. Het interesseert de consument geen ene moer als je het mij vraagt.

  Typisch Groen Links stemmers....

 • de-boer-

  het goede van dit stuk vindt ik dat als iemand zegt dit is het beste dan kun je daar ook tien redenen voor vinden maar ook kun je tien redenen vinden waarom het anders beter kan
  het stuk geeft dit goed weer dat het complex is en niet even van dit product is alleen het beste
  goed er over nadenken is best oké

  en zoals Jaap 39 zegt is dat nadenken er bij Groen Links stemmers ......................
  vul maar in. want wat de groen links wil is niet makkelijk te snappen voor mij

 • agratax.1

  Dirk haalt aan dat je Voor deze exorbitante prijs toch minstens Biologisch eten mag verwachten. Maar nee het zijn niet meer en minder dan 2 maaltijden uit de groothandelshuizen voor een prijs waar een bijstandsgezin ongeveer een week van moeten eten. Hiermee is deze dienst inderdaad alleen maar tot overbodige luxe verworden voor de groep mensen die de landbouw "verafschuwen" en het milieu zo'n warm hart tot dragen dat ze via hun fresh food een ongekende CO2 print achter laten zonder het zich te realiseren. Laat ik nog maar niet praten over de verpakken van dit pakket dat zij weer in de desbetreffende kleuren containers dumpen voor afvoer en (hopelijk) recycling. Als we als boeren deze ontwikkeling als positief zien, dan lijkt het mij zaak om hier aan mee te doen en deze kostbare pakket via onze zo geprezen cooperaties ook aan de man te brengen.

 • Alco

  Linkse groene rakkers kunnen wel in boerderij.nl terecht

 • Firma Vellenga

  Ja, ze zijn allemaal de weg kwijt als ze er zelf maar goed en warm bij zitten. Ik verruil wel gauw eens het platteland voor een weekendje stad om de kinderen vooral ook te laten zien hoe een stad is. Je moet bijna oogkleppen op hebben om je niet aan al die tegenstrijdige zaken te ergeren. Wat zijn wij boeren dan veel met en voor de natuur bezig. Misschien hebben jullie de actie stem een boer gezien? Laten we daar 20 maart maar mee beginnen. Dan zijn er tenminste mensen met verstand van zaken in de top.

 • Bennie Stevelink

  @Agratax, je schrijft: “Als we als boeren deze ontwikkeling als positief zien, dan lijkt het mij zaak om hier aan mee te doen en deze kostbare pakket via onze zo geprezen cooperaties ook aan de man te brengen”.

  RFC is er mee bezig. In China wordt twee keer zoveel verkocht via bezorgservice als in Europa. RFC streeft er naar dit in Europa gelijk te trekken aan China.

  Zelf koop ik ook via bezorgservice. Iedere twee weken laat ik de boodschappen bezorgen. Één maal per twee weken kan net met de houdbaarheidsdatum. Iedere week zelf naar de stad gaan of één maal per twee weken laten bezorgen zal naar mijn inschatting weinig uitmaken wat betreft milieu.
  Anders wordt het wanneer je verschillende producten afzonderlijk laat bezorgen. Dan zijn er veel meer bezorgmomenten en dat is wel schadelijk voor het klimaat.

 • agratax.1

  @Bennie het bezorgen van bestelde pakketten via de super is iets anders dan Fresh Food pakketten. Toen ik jong was was het normaal dat de kruidenier de bestelling kwam brengen en de melkrijder de boter, kaas, yoghurt en andere zuivelproducten in de melkbus deed en dan via de melkafrekening werd de zaak verrekend. Ik weet dat dit niet meer gaat maar ik verwacht dat het verkopen van pakketten rechtstreeks aan de klant via onze co-ops geld moet sparen via het uitschakelen van een reeks groothandelskanalen en vermoedelijk ook nog de plastic stroom (verpakking) kan indammen.

 • agratax.1

  Ik hoorde gisteravond dat in Noord Engeland de mensen zover zijn dat ze zoveel mogelijk lokaal voor lokaal regelen tot volle tevredenheid van de lokale bevolking. Dit als antwoord op de economische problemen en de nog te verwachten problemen met Brexit, of dit de oplossing is voor de wereld economie weet ik niet, maar het geeft de lokale economie wel een boost nu ze zoveel mogelijk diensten en producten uit eigen omgeving betrekken.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.