Commentaar

9 reactieslaatste update:4 mrt 2019

‘Verkiezingen van groot belang’

Schitterend vroeg voorjaarsweer en toch een ongemakkelijk gevoel. Dat is de realiteit van nu, met klimaatverandering als hét grote thema dat iedereen bezighoudt.

Het vaste, droge weer en de voor eind februari uitzonderlijk hoge temperaturen zijn geen garantie voor de rest van het jaar natuurlijk, maar toch... zijn het voorboden van weer een veel te droge zomer?

Nu al een fors neerslagtekort

In het Zuiden en Oosten is de grondwaterstand nog lang niet hersteld van de droogte van vorig jaar. Grondwaterkaarten kleuren nog zorgwekkend rood. En Weeronline berekende dat we nu al een fors neerslagtekort hebben, waar een overschot in de winter normaal is. Nu is dat neerslagoverschot een raar statistisch begrip, maar de conclusie is helder: hoog Nederland is op een onverhoopte tweede gortdroge zomer op rij niet toegerust.

Ontstaat er weer droogte, dan komt er een keiharde belangenstrijd

Vorig jaar zijn de waterschappen nog redelijk ruimhartig geweest. Onttrekkingsverboden voor grondwater waren er niet veel. Vraag is of ze dat nu weer zullen zijn. Ontstaat er weer droogte, dan komt er een keiharde belangenstrijd. Eentje op korte termijn – hoever willen we verder interen op de schaarse ondergrondse voorraad? En eentje op lange termijn: hoe rigoureus moeten we ruimte reserveren om water vast te houden?

Verkiezingen van groot belang

In dat licht zijn de verkiezingen voor het waterschap en de provincie straks in maart van groot belang voor boeren. Bij droogte zitten de provincie en het waterschap aan de knoppen. Het is zaak om daar bij te zitten.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • Gat

  Hogere temperaturen scheelt stook kosten en daarmee in de portomonnee en co2 uitstoot.
  We hebben nog heel maart met zijn maartse buien, tevens daarna april. En april doet wat ie wil. 2016 begon in zuiden perfect tot juni juli kwam en gewoon alles overliep. Roept maar niet te hard te droog. Tis zo te nat
  De waterschappen hielden toen de stuwen omhoog. Habitatrichtlijn zeggen ze, als sloten tot boven tot overlopen vraag ik me af wat daar nog zit aan insecten en dergelijke.

 • Alco

  Toch eigenlijk raar!
  Opwarming vindt men veroorzaakt door uitstoot van CO2 en Ammoniak.
  Maar dit zijn juist de elementen die isoleren.
  Kijk maar naar de woestijnen. Daar is de meeste delfstof opgeslagen. Dan moet er toch triljoenen jaren terug enorm veel CO2 en stikstof om de aarde gezweefd hebben voor de vegetatie. Toen dat op was werd het ook te heet waardoor woestijnen ontstonden.
  Gelukkig kwamen er levende wezens die zuurstof weer omzetten in de groeistoffen voor vegetatie.
  Dus zolang de woestijnen nog uitbreiden is het evenwicht nog niet bereikt.
  Als dat bereikt is moeten we totaal af zijn van gebruik van delfstoffen.

 • agpros

  Aan de knoppen zitten bij het waterschap??? Als je ze informeert over een dreiging voor het milieu schuiven ze dat af als verantwoordelijkheid van de gemeente en willen ze pas optreden als het echt mis gaat. Kun je ook wel stoppen met het preventief onderhoud en ophoging van waterkeringen. Kun je ook wel stoppen met controles op van alles en nog wat zogenaamd t.b.v. milieu, natuur enz.. Mooie lastenverlichting. Ze trekken zich toch niets aan van het bestuur.

 • bekeken

  Het is niet overal zo warm, In Lethbridge AB vroor het vanmorgen nog -29 C.
  Het warmst op deze dag was het in 1992 + 19.9 C en het koudst in 1947 n.l. -34.4 c.

 • koestal

  waar ligt Lethbridge ?

 • info36

  In AB

 • Hilhorst100

  klimaatverandering houd mij niet bezig want die is aangepraat, canada recordkoud vorig jaar op de schaats daar hoor je niemand over. Een droog jaar men vergeet dat in de zuidwesthoek de oogsten verzopen het word dus natter in Nederland. Het word gemiddeld iets warmer omdat de lucht tegenwoordig te schoon is, minder mist is hogere temperaturen. Klimaatdeskundigen belazeren de boel, want die worden continu betaald voor onderzoek waar de uitkomst politiek links al vaststaat

 • bekeken

  Lethbridge ligt in zuid alberta Canada.

 • Alco

  Ik hoorde dus ook een wetenschapper, een zekere Salomon. Die beweerde dat als alle weerstations van de hele wereld hun gemiddeldes berekenden, dat er maar weinig verschil zou zijn. Er zijn wel verschuivingen, maar daar valt niets aan te doen.
  En als er een tendens naar opwarming zou zijn, dit door meer isolerende CO2 en ammoniak zou worden opgeheven.
  Wat is waar? Zeg het.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.