Redactieblog

13 reacties

‘Verfijnde regelgeving dient het rechtsgevoel’

Waarom is wetgeving zo ingewikkeld? Dat dient de rechtvaardigheid!

Men denkt vaak: zo’n columnist die leutert maar wat. Ik schrijf al een tijdje columns voor Boerderij Vandaag (en nu dus voor Boerderij magazine) en daar werden en worden reacties op online gezet. Ik kan u verzekeren: daar houdt men geen goede indruk van het morele peil van de Nederlandse boer aan over. Op een bepaald moment ben ik opgehouden die reacties te lezen. En nog steeds: van reaguurders moet ik niets hebben. Aan de andere kant mist men op die manier wel de mogelijkheid voor een zinvolle discussie. En dat is jammer. Daarom geef ik mijn email-adres: willembruil@gmail.com. U kunt mij een bericht sturen als u inhoudelijk wilt reageren op een column. En let op: van berichten als ‘ze moeten je opknopen’ wordt aangifte gedaan.

Vooroordelen

Ik ben dus zeer ontvankelijk voor andere meningen. Ook kunt u iets aandragen waarover nodig iets geschreven moet worden. Ik zal daar serieus naar kijken.

Intussen wil ik een aantal vragen en vooroordelen bespreken die ik in de loop der jaren bij avonden met boeren heb verzameld. Deze keer een vraag: waarom is wetgeving zo ingewikkeld? (achtergrond: niet nodig). Antwoord: dat dient de rechtvaardigheid!

Verfijnde regelgeving dient in het algemeen het rechtsgevoel

Besluit gebruik dierlijke meststoffen

De maatschappelijke werkelijkheid is complex, dus die kun je niet tegemoet treden met eenvoudige regels. Voorbeeld: het Besluit gebruik dierlijke meststoffen. Als we deze regeling, zoals die nu is, vergelijken met dezelfde regeling van 20 jaar geleden, dan is die heel veel ingewikkelder geworden.

En hoe komt dat dan? Doordat er telkens situaties in beeld komen, waarbij de algemene regel niet past, of genuanceerd moet worden. Dus moet er een uitzondering worden geformuleerd. En naderhand moet op die uitzondering ook weer een uitzondering worden bedacht, omdat er weer een situatie is die daarom vraagt. Verfijnde regelgeving dient dus in het algemeen het rechtsgevoel. Maar ja, daar wordt het wel ingewikkeld van.

Maximumsnelheid

Bij studenten gebruik ik wel het voorbeeld van de maximumsnelheid. Het zou natuurlijk heel eenvoudig zijn om die overal en voor iedereen vast te stellen op 30 kilometer per uur. Duidelijk, simpel, klaar. Maar dat willen we toch niet, er zijn immers ook snelwegen, dus komen er ingewikkelder regelingen, zo ingewikkeld zelfs dat je tegenwoordig nog maar moeilijk kunt bepalen hoe hard je mag rijden. Daarom rijd ik veiligheidshalve binnen de bebouwde kom niet harder dan 30 kilometer per uur en op de snelweg niet boven de 100 kilometer per uur. Wat ook weer vervelende reacties oplevert. De boodschap voor deze keer is dus: hoe ingewikkelder de regelgeving, hoe beter voor de boer. Zo eenvoudig is het dan wel weer.

Laatste reacties

 • farmerbn

  In de franse boerderij kunnen lezers een vraag stellen aan een jurist die daarna beantwoord wordt. Ook lees je een reactie van diezelfde jurist op een rechtelijke uitspraak als een soort cases. Heel goed te lezen en je leert er enorm veel van.

 • Maas1

  Als je de mestwet vergelijk met de regels aan verkeerd deelname,dan zijn dat uiterste van vergelijk.
  Als je het vergelijk met de belastingen zijn grofweg veel ingedeeld in de box. Als kamerleden de mestwet niet meer begrijpen terwijl ze zelf wet en regelgeving daarvoor construeren en controleren,ja dan zit er maar een ding op en dat is met de nieuwe mestwet en alles wat er mee samenhangt,strepen strepen en nog eens strepen.Dan moet je het terug brengen in normale proporties en hap klare brokken.Zo niet dan moeten we er maar mee leren leven.

 • kleine boer

  Juristen hebben het ook wel eens mis .....

 • Attie

  Gelukkig wel...

 • Bennie Stevelink

  Onbehoorlijke reacties zijn uitingen van emoties.
  Daar heeft een jurist niets mee te maken, voor hem gaat het alleen om formele inhoud. De opstelling van Willem Bruil is dan ook typerend voor een jurist.
  Bestuurders en politici hebben ook met emoties te maken die ze echter niet aan de kant kunnen schuiven. Ze moeten er mee om kunnen gaan, anders kunnen zaken uit de hand lopen.
  Ook boeren hebben er mee te maken in contact met dier- en milieuactivisten. Vaak hebben emoties niet eens te maken met het onderwerp, wat men aangrijpt om deze te uiten. Dan is het de kunst om daar doorheen te kijken en de werkelijke reden van de emoties te begrijpen.

  Ik krijg ook wel eens onbehoorlijke reacties naar mijn hoofd geslingerd maar ik kijk nauwelijks naar wat er letterlijk gezegd wordt. Ik probeer de achterliggende emotie te begrijpen en wat daar de reden voor is.

 • Firma Vellenga

  Ja, dat is wijsheid
  Het zou mooier zijn als een jurist ook kan zeggen wat is de achterliggende gedachte hierbij. Soms komen daar hele mooie gesprekken van die wat dieper gaan dan het oppervlakkige opknopen. Vaak kom je er beiden wat wijzer en tevredener uit dan om berichten te negeren. Het is ook het probleem in de politiek, gewoon niet meer reageren op waar we tegen aan lopen plus dat ze zelf ook klem lopen in de regelgeving. Blijf dus gewoon lezen en communiceren met elkaar zou ik zeggen

 • Maas1

  Zo is boerderij.nl verworden tot een therapeutische sessie van een boer voor een boer...Het eene schrijven zegt wat over de een maar misschien nog wel meer over de ander!..ik vind dat we een bloeiende democratie moeten hebben waar het gaat over feiten,en geen naties waar allemaal Poetins zitten,en voor het overige zou ik maar niet te veel detective series kijken Bennie.

 • Snel

  De journalistiek is hier mede debet aan. Om reactieszoals vorige week bij artikel van Rob Huinink van Margreet Welling te verwijderen vanwege gevoeligheid slaat nergens op, jullie hadden t hele artikel moeten verwijderen vanwege gevoeligheid, mensen in dit artikel beschadigen zonder dat je de werkelijk achtergrond van t verhaal kent. Sensatiejournalistiek noemen we dat van niveaus Story-Privé waar de honden geen brood van lusten

 • Bennie Stevelink

  Ik zal je een voorbeeld geven @Maas: veganisten uiten veel emoties over de veehouderij. Volgens eigen zeggen vanwege het slechte dierwelzijn.
  Maar als zuivel nu afkomstig is van koeien die in de wei lopen met het kalf erbij, zullen ze dan wel zuivel accepteren?
  Nee, ook dan niet!
  Op dat moment wordt duidelijk dat het dus niet om dierwelzijn gaat, het gaat ergens anders om.

 • Maas1

  @Bennie als je dat zo stelt heb je gelijk vind ik.
  Wij weten toch dat veganisten althans een deel daar van andere bedoelingen hebben met de gehele veehouderij dat weten wij in dit geval al voordat ze gesproken hebben,afgaande in dit geval op hun eigen gedachten spinsels die ze breed uit meten in diverse media forum.Het gaat over een groepje in de samenleving die in staat is en de media bespelen om andere in een hoek te zetten waar vele zich over uit storten.Dat wij volgens de streng( ste) regels produceren en voedsel genereren doet dan niet meer ter zaken.Dan lijkt het dat dat groepje is uit gegroeid alsof half Nederland zich over ons heeft uitgestort.Dat is natuurlijk niet zo maar tussen de oren voelt dat wel zo. Kijk er dan ook maar niet meer vreemd van op dat wij boeren ook emotioneel heftig kunnen reageren, dat is ook niet vreemd als je weg gezet wordt als..

 • Alco

  Dat wetgeving ingewikkeld is, is het grootste probleem niet.
  Dat wetgeving gebaseerd is op ongefundeerde aannames frustreert.

 • Maas1

  Ja Alco zo is het we hebben te maken met bureaucratische technocraten waarvan je bij o.a.de wetenschappelijke
  ( meet) gegevens ? tekens kunt zetten.Wat gaat er eigenlijk nog wel goed ik hoor niet zo veel positieve geluiden meer.Wij ondernemers mogen ten tonele verschijnen en ons zegje doen om vervolgens ingepakt te worden met een mooi strikje er om,om vervolgens te verdwijnen achter de coulisse. Wat er dan gebeurt laat zich raden,maar dat zal wel zoiets zijn wat ver van de verbinding af zal staan!

 • ghsmale

  hoe ingewikkelder de regelgeving, hoe beter voor de jurist.
  de meeste boeren pissen naast de pot door de wirwar aan regels.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.