Commentaar

4 reacties

‘Rehabilitatiegevoel bij I&R-claim’

Er hebben zich nog maar 28 bedrijven bij de NVWA gemeld voor een schadeclaim.

De commotie vorig jaar was groot. Minister Carola Schouten blokkeerde 2.100 bedrijven wegens ‘onregelmatigheden’ in de I&R van runderen. Op 7.700 bedrijven zouden niet te verklaren hoge aantallen meerlingen zijn, enkel met de oogmerk het fosfaatreductieplan te ontlopen. De schok was groot. De term fraude viel. De roep om harde straffen klonk.

Blokkades opheffen

Al snel rezen twijfels bij de aantallen en terugblikkend was de ingreep disproportioneel. Natuurlijk waren er hier en daar fouten gemaakt, maar het I&R-systeem bleek zelf ook vol onvolkomenheden. Al snel moest de NVWA de blokkade op een groot deel van de bedrijven opheffen.

De blokkade berustte op een misverstand

Geen excuus van de minister

De I&R-zaak was de eerste kras op het ongeschonden blazoen van kersvers minister Schouten. Zij erkende later dat zij de impact had onderschat; toonde begrip voor de emoties maar maakte geen excuses. In een brief in oktober aan de Tweede Kamer geeft zij aan dat 337 bedrijven ‘geschoond’ worden. De blokkade berustte op een misverstand. Alle gegevens hierover worden verwijderd.

Indienen schadeclaim

De bedrijven kunnen een schadeclaim indienen. Opmerkelijk is dat 4 maanden later nog maar 28 bedrijven zich bij de NVWA hebben gemeld. De totale som bedraagt € 68.000; echter nog niet alle claims zijn met een bedrag ingevuld.

Er geldt geen termijn voor het indienen van een claim. Je zou denken dat elke gerehabiliteerde veehouder elke euro schade terug wil, uit principe, uit eergevoel.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Misschien zijn de boeren bang om zo'n schadevergoeding aan te vragen ivm extra controles en een kwade NVWA die in de toekomst moeilijk gaan doen.

 • Alco

  "Al snel rezen twijfels bij de aantallen"
  Die twijfels over de aantallen werden eerst nog door gerenommeerde mensen weggezet of ze nog in de "ontkenningsfase" zaten.
  Dat er nog niet zoveel schadeclaims ingediend zijn, komt doordat de geldelijke schade nog wel meevalt en de emotionele schade geen bedrag kent.

 • Dirk,

  Het zou de LTO sieren ,het voortouw te nemen ,bij het indienen van een claim ,door een standaardbrief op haar site te zetten die voor alle boeren beschikbaar is ,en een advocaat beschikbaar te stellen
  Kom op LTO, laat zien dat je er bent voor die getroffen boeren ,Calon heeft wat goed te maken na zijn optrede bij Twan Huis .vorigjaar februarie.

 • hollandagri

  nvwa heeft nog steeds achterstand met nemen i en r besluiten. de formele claims komen altijd later.

Of registreer je om te kunnen reageren.