Redactieblog

7 reacties

‘Puike cijfers van de Rabobank’

De Rabobank draaide goed vorig jaar. Niet minder dan drie miljard bedroeg de winst.

Dat lag in de lijn met andere banken, zoals ABN Amro en ING, die ook grote winsten boekten. De verbetering kwam door het inkrimpen van het personeelsbestand plus een goed economisch klimaat.

Duizenden medewerkers minder bij de Rabo. ‘Geheel volgens plan’, zei directeur Draaier. De automatisering neemt het werk over van mensen en dat verlaagt de kosten. Niet alleen op het hoofdkantoor, maar ook bij de regionale banken.

Klanttevredenheid

De klanttevredenheid neemt toe bij de Rabobank. Ik vraag me wel eens af of de boeren dit ook zo ervaren. De bank wordt in mijn omgeving meer ervaren als een kritische toezichthouder waar je een beetje bang voor bent, dan als een partner die naast je staat. Maar dat komt misschien ook door onze eigen ervaringen. Bij ons is de tevredenheid niet toegenomen.

Grote woorden en voor ons een beetje de ‘ver-van-mijn-bedshow’

Wereldvoedselprobleem

Misschien zien we het ook wel te klein. Want! ”De Rabobank wil de transitie van de landbouwsector en verduurzaming van de voedselproductie stimuleren en een bijdrage leveren aan de oplossing van het wereldvoedselprobleem.”

Dat zijn grote woorden en voor ons een beetje de ‘ver-van-mijn-bedshow’. Dat is ook het geval met de constatering dat ze via Foundation en Partnerships bijdragen aan de financiële zelfredzaamheid van circa 5 miljoen kleine boeren in de wereld.

Boerenleenbank is niet meer van en voor ons

Financiële wereldspeler

Hallo, bent u er nog na deze duizelingwekkende woorden en cijfers? Ik kan me voorstellen dat u afhaakt met lezen. Dit is niet meer voor ons als boer in Nederland, maar de taal van een financiële wereldspeler. En kleine boeren worden elders geholpen, denk ik. Niet in Nederland.

Deze opgezwollen taal brengt het verlies van onze plaatselijke Rabobank pijnlijk dichtbij. Het is niet erg dat er kantoren worden gesloten. Dat is een logisch gevolg van automatisering en het vervallen van de loketfunctie. Het is wel erg als je als boer het gevoel hebt dat de ziel van je eigen bank is verdwenen. En dat hebben we. Het commentaar bij de jaarcijfers van Rabo versterkt dat gevoel. De voormalige Boerenleenbank is niet meer van en voor ons.

Witwaspraktijken

Dan nog even het resultaat. Rabo kreeg maar een boete van een miljoen euro in verband met onvoldoende controle op witwaspraktijken. Daar gaan ze 250 nieuwe mensen voor aantrekken, want ze schamen zich er voor. Ik vraag me af hoeveel nieuwe mensen ING gaat aantrekken, want die moest voor hetzelfde 750 miljoen betalen. En hoe erg die zich schamen. Want in vergelijking daarmee is de Rabo met z’n miljoen boete maar een ‘kruimeldief’.

De 3 miljard winst wordt aan de buffers toegevoegd. Dat is maar goed ook, want banken zijn arm. Daar heb ik het volgende week maandag over.

Laatste reacties

 • farmerbn

  3.000 miljoen euro winst. Het is voor boeren bijna onbegrijpelijk dat je zoveel winst wil maken en daardoor veel moet afdragen aan de fiscus. Dat is denk ik ook het grote verschil met boeren. Die willen geen belasting betalen en verhogen graag de kosten. Dat zou de rabo ook kunnen doen; meer salaris geven aan het personeel of minder marge pakken bij hun klanten.

 • kraats

  Ik ben lid, dus ik zal komende ledenvergadering wel met een volle beurs en buik naar huis gaan ...

 • torrarica

  Zijn er dan nog ledenvergaderingen? Hier al 2 jaar niet meer (zaanstreek)Schijnt niet meer verplicht te zijn.

 • haj146

  Alle grote coöperaties zijn achterhaald. Vion crv Rabo rfc. Het gevoel is er weg en zeggenschap al jaren. De tijd herhaalt zich wel een keer

 • eja

  vroeger waren er nog de plaatselijke jaar vergaderingen waar de sigaren nog op tafel stonden en het bestuur en rvc zich moesten verantwoorden voor het afgelopen jaar.
  Daar kon je nog eens met de vuist op tafel slaan en de plaatselijke directeur met een rood hoofd de vragen moest beantwoorden.
  Het bier vloeide er rijkelijk en het werd veelal nachtwerk. voordat je de fiets weer op ging.
  Toch veel gezelliger toen!


 • mtseshuis

  Winst over de ruggen van de mensen die het werk moeten doen en de mensen die de bank groot hebben gemaakt! Belachelijk!

 • info259

  Was ook bij de Rabobank maar bij de aankoop van een naburig bedrijf ben ik vertrokken. De makelaar was ook voorzitter RVC van mijn plaatselijke bank . Hoe gek wil je het hebben. Financiering bij Rabo was moeizaam terwijl bij andere bank zo geregeld was gezien mijn resultaten. Wel een enorme boeterente betalen, dan is het makkelijk winst maken.
  Makelaar was dubieus en een betrokken rentmeester ook , beide voor tuchtrecht gehad. Makelaar is geen makelaar meer en heeft zich tweemaal moeten verantwoorden voor Rabobank nederland... Rentmeester heeft schending zorgplicht gekregen.....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.