Redactieblog

7 reacties

‘Nepnieuws: wie of wat moet je geloven?’

Ook over landbouw wordt veel onzin verteld.

Er is heel veel nepnieuws, overal. De Amerikaanse president heeft het uitgevonden, maar ook elders komt het voor. Er is zelfs officieel overheidsbeleid om nepnieuws te ontmaskeren, vooral als het van de Russen komt. Op de radio is een programma waar iemand dagelijks nagaat of een bepaalde bewering wel klopt. Meestal is de conclusie: klopt niet, of maar voor een gedeelte, of het is onzeker.

Wat is waarheid?

Om nieuws als nepnieuws te ontmaskeren moet je vaak heel wat uit de kast halen. Zelf begin ik er niet meer aan. Als ik tegenwoordig de krant lees, denk ik: zal wel niet waar zijn. Dan wordt er weer eens een misstand aan de kaak gesteld, ik denk, tja, is dat waar? En vervolgens reageert de betrokken organisatie met iets als “wij herkennen ons niet in het geschetste beeld”, of het nou om de belastingdienst gaat, een verzorgingstehuis, een ontwikkelingshulporganisatie of een bankinstelling. Wat is waarheid? Ook over de landbouw wordt veel onzin verteld, vinden sommigen.

Stichting Agrifacts

Er is zelfs een stichting voor opgericht: de Stichting Agrifacts (Staf). Deze club bestaat nog niet zo lang, maar heeft al enkele mooie successen geboekt. Vitens (drinkwaterbedrijf) is gecorrigeerd, omdat vermindering van vleesconsumptie niet bespaart op drinkwater. Ook het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) moest een correctie aanbrengen: halvering van de vleesconsumptie door burgers zou geen 25 tot 40% reductie van CO2-uitstoot opleveren, maar slechts 2 tot 4%.

Uiteindelijk weet je niet meer wie je moet geloven

Geen vlees meer eten

Het PBL en Vitens – toch geen kleine jongens, maar gerenommeerde instellingen – hebben hun berichtgeving aangepast. Als je deze organisaties al niet kunt vertrouwen, wie dan wel? Wat de water footprint van vleesproductie betreft las ik trouwens een aardig artikel in het tijdschrift Vork (‘prikken in de voedselketen‘): er klopt niets van de ecologen die beweren dat veeteelt zoveel water kost. In dat tijdschrift trouwens ook een behoorlijke relativering van de invloed van vleesconsumptie op de klimaatverandering, onder de titel: ‘Vlees mijden helpt niet tegen klimaatverandering’. Uiteindelijk weet je niet meer wie of wat je moet geloven.

Marianne Thieme

En dan nog: is Vork wel te vertrouwen, is de stichting Staf wel te vertrouwen? Die hebben toch ook een agenda? Ja, en dan Marianne Thieme. Gelukkig is zij weer opgeknapt van een ziekte die we niet kennen, en zij gaat weer aan de slag als Kamerlid. Intussen heeft zij een documentaire gemaakt en een boek geschreven. Ik denk dat ik wel geloof dat zij – zoals ze zegt – dat heeft gedaan voordat zij ziek werd (dat moet dan een burn-out geweest zijn), maar zeker weten doe ik het niet. Ach, en Marianne Thieme was voor mij al nooit erg geloofwaardig. En als ik er over nadenk: er is zoveel nepnieuws, ik vertrouw mijzelf niet eens meer, ook niet als ik het zeker denk te weten.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Prachtig dat er zo iets als stichting staf is opgericht,zij stellen tenminste leugens aan de oorde wat niet klopt maar dat elke boer of burger met een klein beetje gezond boerenverstand allang wist.Nu maar hopen dat de grote massa er ook achter komt dat ze worden belazerd.Eigenlijk was het een taak voor LTO en/of grote voedingsconcerns om hier werk van te maken.

 • veldzicht

  PS.Ik vond het eigenlijk wel lekker rustig dat Thieme een poos uit beeld was,scheelde een hoop ergernis ,hoewel Ouwehand bij nader inzien niet veel beter is en liegt ook alles bij elkaar de veehouderij zwart te maken.

 • Maas1

  Nepnieuws is de bijl aan de wortel van de democratie!

 • Alco

  Zoals je zegt @veldzicht. Eigenlijk een taak voor het LTO. Maar wat we daar aan hebben weten we al een poosje.

 • farmerbn

  Is al weer één jaar geleden dat LTO reageerde op nepnieuws (tweelingfraude).

 • farmer135

  Een gezonde dosis wantrouwen is over het algemeen wel op zijn plaats.

 • vanlimpt

  Mooi artikel. Hopelijk is het niet nep... 🤭

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.