Commentaar

5 reacties

‘Muskusrat mag weg’

De muskusrat heeft zijn langste tijd in Nederland gehad.

Tenminste, als het aan onderzoeksbureau Altenburg&Wymenga ligt. Deze ecologen hebben in opdracht van de waterschappen bekeken hoe het verder moet met de knagende exoot. Wat 10 jaar geleden nog volstrekt ondenkbaar leek, is nu binnen handbereik; een volledige verwijdering van de muskusrat uit Nederland. Het rapport, vorig jaar al gemaakt, staat binnenkort centraal op een speciaal symposium.

Muskusrat uitroeien

De onderzoekers zeggen niet alleen dat het kan, ze dragen goede argumenten aan waarom het ook beter is om de muskusrat te verwijderen. Echt uitroeien lukt niet, benadrukken ze, want vanuit onze buurlanden zullen er exemplaren blijven komen. Die dan alsnog bestreden moeten worden.

Muskusrat behoort tot de schadelijkste exoten van Europa

Schade aan omgeving

De muskusrat houdt nu 400 professionele bestrijders aan het werk, een kostenpost van ongeveer € 35 miljoen per jaar. Daar komt schade aan de omgeving bij, waardoor dit dier samen met bruine ratten en Canadese ganzen tot de schadelijkste exoten van Europa horen. Ook voor de landbouw zijn ze schadelijk, onder meer doordat ze sloot-taluds ondergraven. De bestrijding is trouwens succesvol. De aantallen lopen ieder jaar terug.

Zelfs de biodiversiteit is gebaat bij het vertrek van de muskusrat. Het dier graast riet en lisdodde weg, waardoor inheemse soorten minder kansen krijgen.

Een schadelijk dier, kortom, dat door niemand gemist zal worden. Waar wachten we nog op?

Laatste reacties

 • Laten we dan gelijk de ganzen en de vossen en die paar wolven ook meenemen in de uitroeiing

 • farmerbn

  Vossen, ganzen en wolven zijn geen bedreiging voor de dijken dus mogen die blijven. Schade voor de overheid mag niet, schade voor boeren is niet erg.

 • Vhouder

  ik zat meer te denken aan de eerste en tweede kamer roei die maar uit heb je gelijk het schadelijkste ongedierte te pakken

 • ENDE902

  @Vhouder,
  Ik heb nog geen behoefte om het Nederlandse staatsbestel op de schop te doen, hoewel ik begrijp dat die neiging er af en toe wel is.

 • Dirk
  De bever, ook zo,n krampachtig speeltje van dierenvrienden , o,o wat is hij mooi??? , helaas niemand ziet hem, omdat ze diepe gangen graven waarin ze zich schuilhouden...........,en dat in de delta die Nederland heet ,
  Ze worden beschermd ,en vervolgens is het de taak van de waterschappen om nederland droog te houden , ........wat een land ,wat een land waar dit allemaal kan!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.