Commentaar

13 reacties

‘Kunnen we ooit zonder kunstmest?’

Kunstmest is vooralsnog noodzakelijk voor de ‘fine tuning’ van de bemesting.

Kunstmest krijgt er steeds vaker van langs nu er concrete maatregelen genomen moeten worden om de opwarming van de aarde te temperen. De productie van kunstmest zou te veel energie kosten, met een flinke CO2-uitstoot als gevolg. Volgens landbouwminister Schouten hoort bij kringlooplandbouw onder meer dat er geen kunstmest meer nodig is.

Lees ook: Drijfmest en kunstmest blijft combinatie voor boer

Het gebruik van kunstmest is sinds de jaren 80 al sterk verminderd. De stikstofkunstmest is al gehalveerd en fosfaatkunstmest gedecimeerd volgens cijfers van adviesbureau CLM. Dat hebben de Nederlandse boeren – mede gedwongen door scherpere bemestingsnormen – bereikt door zowel dierlijke mest als kunstmest veel secuurder en gerichter toe te passen. Maar een landbouw helemaal zonder kunstmest is uiterst complex en roept heel veel vragen op.

Mineralenconcentraat uit dierlijke mest toepassen

Zeker, hoogwaardige producten uit dierlijke mest, zoals mineralenconcentraat, kunnen landbouwkundig net zo efficiënt werken als kunstmest. Maar zowel de nationale als Europese wetgeving werken de toepassing ervan tegen. Het zou boeren juist meer ruimte moeten bieden voor de toepassing van meststoffen van verschillende bronnen, zoals mineralenconcentraat uit dierlijke mest.

Wijze toedienen messtof maakt het verschil

Het is niet zozeer de herkomst van de meststof die het verschil maakt, maar de wijze van toediening en de werking van de meststof in de bodem. Bijvoorbeeld door met nieuwe precisietechnologie alleen te bemesten wat nodig is voor optimale gewasopbrengsten in combinatie met minimale verliezen aan meststoffen. Op dit terrein is er nog veel te winnen, zowel voor kunstmest als dierlijke mest. Waarbij drijfmest op een slimme manier benutten op het bedrijf voorlopig nog veel lastiger is dan kunstmest, vanwege de complexe en variabele samenstelling.

Dierlijke mest moet beter benut kunnen worden en technisch veel preciezer toepasbaar zijn

De grote uitdaging is dan ook om de overvloed van aanwezige dierlijke meststoffen in Nederland zodanig te scheiden, te bewerken en aan te wenden dat een landbouwkundig optimale bemesting ontstaat. Dierlijke mest moet dan beter benut kunnen worden en technisch veel preciezer toepasbaar zijn. Maar zover is de techniek nog niet en ook de regelgeving niet. Tot zo lang is en blijft kunstmest noodzakelijk voor de ‘fine tuning’ van de bemesting. Als we al ooit zonder kunstmest kunnen. Want waar moeten straks de meststoffen vandaan komen als iedereen plantaardig (moet) gaan eten?

Laatste reacties

 • farmerbn

  Zijn gedroogde mestkorrels kunstmest of dierlijke mest voor de Nederlandse wet? Als het kunstmest is dan kun je die naast je drijfmest gebruiken zodat je geen anorganische (kunst)mest hoeft te kopen. Boer met mestoverschot laat dan zijn overschot drogen en brengt die op het land. Zonder derogatie moet hij iets meer mest laten drogen maar dan is hij wel verlost van alle chantage-middelen. Drogen kan makkelijk ook zelf door een dubbel plafond op de stal te maken en dan die warme lucht af te zuigen met ventilator.

 • Alco

  Hekkert. Veel minder 'gebruik' van kunstmest hebben boeren niet "bereikt", maar zijn daartoe gedwongen.
  Echter hiermee verschraalt onze grond. Het hele overheid beleid is gestoeld op verschraling voor de zgn. biodiversiteit en dat terwijl de woestijnen nog uitbreiden.
  We moeten met zijn allen inzetten voor evenwichtsbemesting uit gewone mest en als we mest mogen mengen uit verschillende sectoren dan kunnen we kunstmest verantwoord terzijde schuiven.

 • Zandboertje

  Biologische boeren hoor je eigenlijk zelden klagen over te lage normen qua bemesting.

 • kleine boer

  zandboertje hebben ze keuze dan?

 • Zandboertje

  Hogere organische mestnormen kan ik me iets bij voorstellen.
  Wij hebben met kunstmest ook geen keuze, en klagen wel

 • Alco

  Zandboertje. Gangbaar mag binnen de norm nog kunstmest aanwenden.
  Zonde als dit ook door dierlijke mest aangewend kan worden.
  Dit is geen klagen maar de domme realiteit beseffen.

 • Zandboertje

  Waarom is dit zonde als dat met dierlijke mest zou kunnen/mogen?

 • Alco

  Nou betalen voor afvoer dierlijke mest en nog eens betalen voor aankoop kunstmest?

 • kleine boer

  Zandboertje Ik zou graag geen kunstmest gebruiken maar bv nog meer varkensmest aanvoeren op mijn gras maar dat mag niet maar veel meer kunstmest strooien als ik nu doe mag gewoon hoe krom wil je het hebben.... Net zo krom als stal dieren /graasdieren mest hoe krijg je het verzonnen...

 • Zandboertje

  Ik bekijk het ook vanuit een akkerbouwachtergrond.

 • Alco

  Akkerbouwachtergrond?
  Toch liever geld toe dan kunstmest kopen?

 • Zandboertje

  liever N met bijbehorend organisch materiaal dan kale N.

 • el

  Geef de helft van de wereld bevolking een enkele reis naar een andere planeet, en heel misschien kun je dan zonder kunstmest de andere helft voeden!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.