Commentaar

6 reacties

‘Knollen voor citroenen in Holwerd’

Met een zeldzaam staaltje peptalk worden in het Friese Holwerd (straks pal aan zee!) knollen voor citroenen verkocht.

De bevolking – terecht bezorgd over de leegloop en economische neergang – heeft onder aanvoering van de plaatselijke middenstand een plan opgesteld om de Waddenzeedijk door te breken en binnendijks een zoutwater-getijdenmeer aan te leggen. Daarin worden veel vogels en toeristen verwacht, de laatste op te vangen in bungalows en een jachthaven. Een nieuwe vaarroute naar Dokkum moet Holwerd aansluiten op Friese Merengebied, is het visioen.

Miljoenen van de Postcodeloterij

Nu de Postcodeloterij € 15 miljoen bijlegt, heeft het bizarre plan plotseling vleugels gekregen. En waar de Zeeuwen nog in opstand kwamen tegen de opoffering van de Hedwigepolder, staan de Friezen te juichen om het binnenhalen van het zoute water.

Verzilting

Het verhaal is dat dit alles in goede samenwerking met boeren die de grond moeten (in)leveren, tot stand komt. Dat is nog maar de vraag, blijkt uit reacties, al is met een goede grondprijs meestal heel wat mogelijk. Heel wat minder geloofwaardig is het verhaal dat de doelbewuste verzilting kansen biedt voor omliggende landbouw.

Dit riekt naar boerenbedrog

Nieuwe gewassen

Verzilting is een levensgrote bedreiging voor landbouw zoals we die kennen. Antwoorden liggen in aanpassingen van waterhuishouding, veredeling van bestaande en ontwikkeling van hele nieuwe gewassen. Daarvoor is onderzoek nodig, maar geen versnelling van die verzilting! Het doorsteken van de dijk betekent het moedwillig naar voren halen van een mogelijk toekomstig gevaar. Alle begrip voor de behoefte aan nieuwe economische activiteiten in dit gebied, maar dit riekt naar boerenbedrog.

Lees ook: Loterijgeld voor zoutwaterproject Holwerd aan Zee

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • Tinus1

  Eindelijk ! Een goed opinerend stuk. Ga eerst op een ander kijken voordat je als gemeenschap, met de beste bedoelingen waarschijnlijk, in hetzelfde gat valt.

 • pinkeltje

  Kunnen we eindelijk zeewier gaan eten. Veel gezonder dan al dat industriële voedsel! Zie bijgaand filmpje:
  <>

 • jhp

  Worsten voorhangen zijn ze bij neptuur ontwikkelingen heeeeeeeeel goed in.

 • kalkar

  Ze hebben niks geleerd van De Blauwe Stad. Allemaal ideetjes van links, onder het mom van: er is toch geld zat. Ik denk iedere keer het kan niet idioter in dit zielige landje, maar zie, dit plannetje stond tot vanmorgen op 1. Na vanmorgen staat dit plannetje alweer op 2. De nr: 1 positie gaat momenteel naar die P.V.V. er, die nu vrijt met de islam. Het wordt steeds gekker.

 • Maas1

  Van de week zei een burger de enigste die nog normaal doen zijn de boeren en de dorpen die daar omheen liggen.Vele zitten aan de drugs en zijn de hele dag stoned.Het wordt met de dag gekker!

 • pinkeltje

  Ben benieuwd of er ook nog iemand op het idee komt om van Walcheren weer een eiland te maken. Zou toch ook heel romantisch zijn?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.