Commentaar

11 reacties

‘Geen paniek om stikstof’

Het mestbeleid lijkt een strijd tegen een veelkoppig monster. Met veel pijn en moeite hak je er 1 kop af (fosfaatplafond gehaald), steekt een ander probleem de kop op: stikstofplafond overschreden.

Maar met somberheid bereik je niks en er zijn lichtpunten:

 • De stikstofproductie is wel degelijk gedaald – over de hele linie en ook in de melkveehouderij. Waar minister Schouten in haar brief spreekt van ‘de hogere stikstofexcretie in de melkveehouderij (...)’ formuleert ze dus niet helemaal juist.
 • De overschrijding van het N-plafond door de melkveehouderij is bijna gehalveerd. De ontwikkeling is dus goed.
 • De totale nationale overschrijding is minimaal: 0,3%. Dat is niet meer dan een afrondingsfout, die je ook toe kunt schrijven aan statistische ruis zoals een andere telling van schapen, een ander gewicht toegekend aan koeien en marges in de gehaltes in het (ruw)voer.
 • Er zijn mogelijkheden om de stikstofproductie bij te sturen.
 • De minister houdt een slag om de arm tot er definitieve cijfers zijn, maar dreigt toch al met een ‘generieke korting’ – op de fosfaatrechten moeten we aannemen, het enige waar de overheid op kán korten. Maar dat zou bizar zijn, want juist met de fosfaatproductie zit het wel goed.

Verdere korting op fosfaat lost het stikstofprobleem niet op. Dat lijkt op paniekvoetbal en daar is niemand bij gebaat.

Laatste reacties

 • john***

  nu krijg je de tik van langer doen met je melkkoeien terug in een hogere stikstofproductie per kg fosfaat.. het is ook nooit goed..

 • bankivahoen

  Schiphol gaat flink groeien komende decennia , dus flink wat ruimte die de landbouw afgenomen wordt hebben ze hard nodig.

 • Gat

  Bankivahoen, uitstoot vlieg verkeer tellen ze toch niet? Of alleen als ze veehouderij mee kunnen naaien!

 • deB.

  En we accepteren maar.... cijfers op tafel om het tegendeel te bewijzen, en die cijfers zijn er!!!!!
  Makke lammetjes die boertjes, zo denkt bv nederland.

  Vieze rot streek van meisje schouten, om bij voorbaat al te gaan dreigen, ipv uitdragen dat we goed op weg zijn!! Schoft streken zijn het, en de aap is dik uit de mouw bij het meisje.

  En ze zijn er alles bij gebaat, ze hebben ruimte nodig!!

 • Alco

  Al dat gezever.
  Zolang woestijnen nog uitbreiden is Co2 en Stikstof in de natuur welkom.
  Hier kiezen voor de zgn. biodiversiteit is een egocentrisch gedrag tov. Afrikaanse landen. Wind vermengt immers alle lucht op aarde.

 • gjh

  wat ik al zei we hebben 1 probleem en dat heet Schouten oftewel nog meer regels en nog meer flauwekul en tegen de boeren.

 • J.W. de Kloet

  er is maar een doel in Nederland minder vee en de boeren de nek omdraaien

 • kempenboer

  gjh, niet de minister is het probleem, maar het CBS is de boosdoener. Net zoals vandaag zogenaamd "verkeerd berekend" zou zijn dat de energierekening voor gezinnen net met 75 euro, maar met 330 euro gemiddeld jaarlijks gaat stijgen. Ja, zal wel per ongeluk gebeurd zijn zeker. De ambtenaren die daar werken, daar hebben er een paar ervan een dubbele agenda.

 • Sjefo

  Schouten is een brokken piloot die wil scoren bij links Nederland en misbruikt telkens de boertjes van Nederland, het lijkt er naar dat Schouten kickt op “om de Nederlandse een boer een oor aan te naaien”
  De hardwerkende Nederlandse boeren, topondernemers zelfs mondiaal gezien, voorbeeld voor heel de wereld , zij verdienen een minister van datzelfde niveau, wat zich nu afspeelt tussen de minister en het landbouw bedrijfsleven kan niet ongestraft blijven .

 • ricooo12

  het schoolvak rekenen is al 30 jaar niet meer belangrijk krijg je vanzelf een hele generatie mensen die niet meer kunnen rekenen vandaar al die verkeerde berekeningen en begrotingen .

 • ENDE902

  Gisteren heb ik bij Elsevier.nl over een artikel betreffende de groei van Schiphol de volgende reactie achtergelaten:
  In de melkveehouderijsector in Nederland wordt met verbazing gekeken hoe de regering volhoudt, dat een vliegtiuig dat in het buitenland landt, niet, en een koe die in het buitenland gemolken wordt, wel tot een wereldwijde verbetering van het klimaat leidt.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.