Redactieblog

7 reacties

‘Als het rommelt in de top, lijdt de basis’

“Als ze het goed doen, mag de top van mij best veel verdienen”, zegt Hanna.

“Maar maken ze er een rommeltje van, dan moeten ze zonder vergoeding vertrekken.”

Dat is bij FrieslandCampina niet het geval. Toen het slechter ging, vertrokken de 3 directeuren Joosten, Hilarides en Van den Berg met samen een vertrekpremie van vijf miljoen. Dat is geen kattenpis. Jaren eerder vertrok Theo Spierings. Kreeg ook een forse premie mee.

Zij falen en wij betalen

Fonterra

Spierings in nu weer aan de kant gezet bij Fonterra in Nieuw-Zeeland en zeker niet met lege handen vertrokken. “Als ze maar vaak genoeg moeten vertrekken, kunnen ze leven van de vertrekpremies”, smaalt Hanna. “Het is van de gekke. Zij falen en wij betalen het gelag.”

Lagere nabetaling

Pijnlijk, maar waar. Even een vergelijking tussen Fonterra en FrieslandCampina. Bij beide rommelde het vorig jaar in de top en de resultaten tuimelden naar beneden. Fonterra verlaagde de verwachtte melkprijs en keerde minder dividend uit. FrieslandCampina had een magere melkprijs en verlaagde de interim-nabetaling. Verschil tussen beide is dat Fonterra de maatregelen nam om de financiële basis onder het bedrijf gezond te houden. Zorgelijk. Gelukkig zit het financieel bij FrieslandCampina wel goed.

Blijft dat bij beide de oorzaak dezelfde is. Gerommel in de top en de basis lijdt verlies.

Afboeken van verliezen

Beide zuivelgiganten hebben gelijke problemen. Afboeken van verliezen in onder meer China en andere landen. Daarnaast sectoren – bij FrieslandCampina kaas en poeder en bij Fonterra ingrediënten en foodservice – die te weinig marge opbrengen.

Directies zonder gouden handdruk de deur uit

Raad van Commissarissen

“Het bestuur en de Raad van Commissarissen zijn medeschuldig”, vindt Hanna. “Zij hadden de bui moeten zien aankomen. Eerder maatregelen treffen en de directies zonder gouden handdruk de deur uit.”

Bij mij blijft de vraag in hoeverre boerenbestuursleden deze internationale bedrijven nog wel kunnen overzien. Natuurlijk zitten in de RVC ook deskundigen, maar denken die aan de boer of alleen maar aan de onderneming? Zowel de leden van Fonterra als FrieslandCampina mogen daar wel eens goed over nadenken.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Vergaderboer doet met deze gedachte de boerenbestuurder tekort. Natuurlijk zitten er tussen alle leden bekwame mensen die het niveau aankunnen. Daarnaast hebben mensen als Joosten een legertje adviseurs en die kunnen ook de bestuurder helpen. Het grote verschil tussen directeuren en leden is dat als het fout gaat de leden moeten betalen en directeuren niet. Hierdoor zullen directeuren meer risico's nemen en als het gokken goed uitvalt de bonus pakken. Het enige risico wat de bestuurder in negatieve zin heeft, is dat legertje adviseurs. Dat moet boerminded zijn en niet de directeuren napraten. Ook daar gewoon mensen met boerenverstand.

 • Trot

  Het is treurig dat de top vertrekpremie op neemt bij aanstelling men moetblij zijn dat ze hun kunnen kunnenlaten zien maar na gedane kunde succes hebben gehad dat er nog een dankdaarheids premie wordt uitgekeerd Wij krijgen hem ook pas zij kunde succes had

 • Axl

  Rfc betaald nog steeds een goede melkprijs alleen iets minder dan voorgaande jaren altijd aan de top is moeilijk ajax word ook niet altijd kampioen maar meestal wel in de top 3 en dat lukt rfc de laatste 10 jaar ook wel denk rfc boeren hun zegeningen eens moeten tellen anders kun je weg gaan met een mooie vertrek premie net als de bestuurders top

 • Alco

  Goede, wakker schuddende column van Vergaderboer.

 • 306lsa

  wat ik vindt is : dat heel veel coöperaties te commercieel geworden zijn dat frieslandcampina slecht is is zeker niet het geval maar het is wel zo dat er constant kritiek mag zijn niet om te zeggen dat iets slecht is en daar teleurgesteld over moet worden of als een soort veroordeling , maar gewoon net als iemand in zijn eigen bedrijf staat , bijv. he als ik jou was zou ik dit zo doen en dat is dan gewoon opbouwende kritiek en het is best veel die vertrek premie laten we daar gewoon eerlijk over zijn stel ik kreeg dat dan heb je haast het gevoel dat ik de postcodeloterij win maar oke ik ben ook geen directeur
  wel een leuk stukje

 • Leusden

 • K.W. de Jong

  “Het bestuur en de Raad van Commissarissen zijn medeschuldig”, vindt Hanna. “

  Alle 9 bestuursleden van FC, zijn lid van de Raad van Commissarissen van FC, met nog een paar externe Commissarissen.

  Wat betreft die eerste 9, krijg ik het gevoel van een slager die zijn eigen vlees keurt!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.