Redactieblog

9 reactieslaatste update:10 jan 2020

‘Zijn bouwers de juiste vrienden van de boer?’

We doen alsof de bouwers onze vrienden zijn.

We trekken actievoerend met elkaar op. We overleggen en dan vooral de actietak Farmers Defence Force. Maar hebben we wel hetzelfde belang? Ik betwijfel het. Zeker, we hebben beide last van de stikstofcrisis. We worden beperkt, omdat we niet kunnen uitbreiden en de bouwers omdat ze niet kunnen bouwen.

Twee verschillende doelen

Tot zover loopt het belang parallel. Maar dan de oplossing. De bouw wil meer ruimte hebben om te kunnen bouwen. Die kan de landbouw leveren. We worden immers aangewezen als de grote vervuiler. Algemeen wordt gezegd dat we voor 46% verantwoordelijk zijn voor de stikstofuitstoot. De bouwwereld, onze vermeende vrienden, vindt dat ook.

De bouwwereld wil in volle vaart door kunnen bouwen

Maar dan samen optrekken in de strijd? Met twee verschillende doelen. De landbouw om de maatregelen als gevolg van de crisis zo draaglijk mogelijk te maken. De bouwwereld om ruimte te krijgen om in volle vaart door te kunnen bouwen. En waar moet die ruimte vandaan komen? Juist, bij de boeren. Wij moeten krimpen om stikstof beschikbaar te krijgen om de bouwers te laten bouwen.

Groot economisch belang

Hé, schuurt daar niet iets? Bouwers vormen op het ogenblik een groot economisch belang. De regering zit te springen om meer woningen te bouwen, of wegen aan te leggen. Dat wordt gezien als een nationaal belang. Stikruimte creëren dus, en waar wordt dan naar gekeken? Precies, de landbouw. Hoe meer die inlevert, hoe meer ruimte de bouwers kunnen krijgen.

Daarom mijn vraag: zijn bouwers wel onze juiste vrienden?

Daarom mijn vraag: zijn bouwers wel onze juiste vrienden? We hebben verschillende belangen. Kun je dan zij aan zij staan bij acties en tijdens overleg met de regering? Bouw is een machtige partner, dat wel. Maar je loopt de kans dat de regering daar sterker naar luistert dan naar de boer.

Bouwers zijn belangrijk voor de bestrijding van de woningnood in ons land. Voedsel niet. Dat wordt toch voor 70% geëxporteerd. Dat hoor ik de lieden in Den Haag, met D66 grijnzend voorop, al mompelen.

Graag laat ik me overtuigen dat bouwers onze stikstofcrisisvrienden zijn. Maar ik vrees met grote vreze.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Zie je helemaal juist met maar één opmerking. Als de bouwers geen ruimte kunnen krijgen bij de boeren kunnen ze de boeren wel steunen in het inperken van de natura 2000 gebieden.

 • ENDE902

  Een niet-functionerende regering. Is dat geen gezamelijk belang?

 • porky power

  Ende 902
  Je bedoelt een niet functionerende overheid

 • agratax(1)

  Hoe trekken ogenschijnlijke "vijanden" met elkaar op de gezamenlijke vijand te verslaan? In de grote wereld een normaal verschijnsel. Misschien is het wel goed als de Europese boeren de Groenen hun zin geven dan zijn het snelst van deze kliek verlost. Geen of minimale bemesting zal net als einde gewasbescherming leiden tot een enorme opbrengst daling en daarmee honger bij de armen op deze wereld de rijke Groenen hebben geld om het schaarse voedsel (soja uit Brazilie voor hun eiwit voorziening) te kopen. Maar armoede en een lege maag zal leiden tot opstand van Niet Hebbers tegen de veroorzakers De Hebbers. Als de bouw weer op gang komt met dank aan de veehouders, zal dat niet de oplossing brengen van de woning nood, de particulier heeft het geld niet en de woningstichtingen (sociale instellingen) moeten gelijk NV's belasting betalen over hun winst en missen dus de reserveringen om meer te bouwen dan ze hebben afgeschreven.

 • is het niet verstandiger om te zorgen dat de bevolking in Nederland teruglooopt!!!!!
  Zo zorg je ervoor dat het milieu minder belast hoeft te worden. De vliegbewegingen kunnen omlaag,,, en meer ruimte voor groen en voor de land en tuinbouw die toch nog steeds een betere co2 positie inneemt dan een nieuwbouwwijk of een industrieterrein

  OF IS HET VOOR DE OVERHEID MET DE BEVOLKING NET ALS BIJ ONS MET DE DIEREN.... DE MASSA DAT IS DE KASSA???/

 • drikhend

  Is het niet zo dat we het einde genaderd hebben . We hebben via wetten en regels en de uitzonderingen daarop . Alles afgedekt en dicht getimmerd . Voor elk wissewasje is wel een wet of regel te bedenken om bezwaar te maken . Helpt dit niet dan vecht men het via rechter wel aan . En wie heeft er zakelijk gezien in deze dicht getimmerde wereld nog werkelijk vrienden . Met familie en goede vrienden moet je niet handelen . Wat vandaag je vriend is kan morgen je tegenstander zijn . En als werkelijk zokomt dat rechten van de boer naar de bouw gaan . Dan zullen deze op termijn ook binnen deze sectoren verhandeld kunnen worden . En dan is beter dat ze geen echte vrienden zijn . Laat ze dan maar zoveel mogelijk betalen . Is dan waarschijnlijk beter als welke sanerings regeling ook .Dus vriend of vijand het gaat uiteindelijk allemaal om geld .En onze antie boeren loby zal alle regeltjes en wetjes uit de kast halen om de zaak zo snel mogelijk te saneren .

 • jan4072

  Van veel industrie wordt niet eens gemeten hoeveel stikstof die produceren. Dan produceer je dus ook geen overschot??????????? (Vraagtekens voor mij maar zo denkt de regering) Als de industrie ook moet aanpassen voor stikstof vermindering dan levert dat voor de bouw gigantisch veel werk op. Waar ik maar mee wil zeggen dat de bouw meer gebaat is met aanpassingen in de industrie dan bij die paar boeren. Er is dus wel degelijk een gezamenlijk doel: zorgen dat de industrie ook moet zorgen voor stikstof en CO2 beperking.

 • Rip

  Even de cijfers lezen, Jan4072. De boeren stoten 46 procent uit. De rest door alle - auto's, industrie, vliegverkeer enz.- anderen. Het ligt voor de hand dat eerst over de landbouw wordt gesproken. Niet voor niets ligt minister Schouten wakker van de problemen en Wiebes niet. Bouwers willen alleen maar aan het werk en dat ze de landbouw in een hoek duwen zal hun een zorg zijn.

 • veldzicht

  @rip.Hoe weten ze dat de landbouw 46 % procent van de stikstof uitstoot als ze niet eens weten hoeveel de rest uitstoot?? vaak hebben bedrijven nergens vergunning voor. Trouwens ,stikstof uit de landbouw is korte kringloop van hoog uit 1 jaar dan is het weer door de planten op genomen en fossiele brandstof gaat over duizenden jaren en hoopt zich steeds op.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.