Expertblog

30 reacties

‘Veevoer blijft grootste probleem van veestapel’

Welke rol kan veehouderij hebben in klimaatvriendelijke voedselproductie? Volgens sommigen kan het niet zonder dieren, Armanda Govers en Tom Zwarts denken van wel.

Door de toenemende druk op het milieu komt de rol van het dier in ons voedselsysteem steeds vaker ter sprake. Zo was in Boerderij Vandaag onlangs te lezen dat dieren onmisbaar zijn voor het verwaarden van voedselreststromen. Daarnaast zou sprake zijn van een ’koolstofcyclus’: het gras waar een koe op graast, compenseert de uitstoot van die koe. Beide stellingen bieden echter geen reëel toekomstperspectief voor de veehouderij.

Concurrentiestrijd om reststromen

De aanvoer van voedselreststromen hangt af van een aantal factoren. Een verschuiving van geraffineerde naar volkoren granen, wat gewenst is in het kader van de volksgezondheid, vermindert bijvoorbeeld de hoeveelheid reststromen. Daarnaast zal er een toenemende concurrentie ontstaan om voedselreststromen.

Als dat soort industrieën overgaat op reststromen, zal er een concurrentiestrijd losbarsten om de reststromen

Zo maakt het Amerikaanse bedrijf Canvas plantaardige drank van bierbostel. Het Nederlandse bedrijf BVP maakt verpakkingen met reststromen van groente. Gezien de toenemende controverse rond plastic is het reëel dat Unilever en andere multinationals overstappen van plastic naar dit soort reststroom-verpakkingen. Het gaat nog veel harder als bedrijven als Nike en Adidas overstappen op een plantaardigalternatief voor de productie van hun schoenen. Als dat soort industrieën overgaat op reststromen, zal er een concurrentiestrijd losbarsten om de reststromen. De winnaar zal degene zijn die het meest betaalt en de grootste contracten aangaat.

Koolstofcyclus

Biedt grasland dan dé duurzame uitkomst voor de veehouderij? Het rapport ‘Grazed and Confused’ van Oxford University concludeert dat optimaal beheerd grasland 20 tot maximaal 60% van de uitstoot van de grazende koe in dat grasland compenseert. En de totale koolstofvastlegging door al het grasland dat in gebruik is als veevoer, kan slechts 0,6 tot 1,6% van de totale mondiale broeikasgasuitstoot compenseren. Dit zien we ook in Nederland: 36% van het Nederlandse landoppervlak is gras voor de koe. Slechts 2% van de Nederlandse CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door vegetatie en bodem, waarvan 60% door bos (terwijl het bos slechts 10% van het landoppervlak uitmaakt). Er zit weliswaar veel koolstof in grasland, maar het neemt niet veel CO2 op. De enorme lappen gras in ons land compenseren naar schatting nog geen half procent van de totale Nederlandse broeikasgasuitstoot, terwijl de veestapel 12% van de uitstoot veroorzaakt.

Grootste winst

Wat meer helpt is bos, omdat dit meer CO2 opneemt en daarnaast het klimaat verkoelt en natter maakt. Als we de wereld plantaardig voeden, kan wereldwijd een gebied ter grootte van Afrika getransformeerd worden van akkers en grasland naar natuur, blijkt uit een andere studie van Oxford University. Dit resulteert in een opname van 8,1 gigaton CO2 per jaar, voor meer dan 100 jaar. Dat is 15% van de totale mondiale uitstoot per jaar. Het IPCC concludeert dat een voedselsysteem zonder dieren de grootste winst oplevert voor het klimaat, terwijl de wereldbevolking adequaat gevoed kan worden.

Nadenken over ander voedselsysteem

Het is zeer begrijpelijk dat de veesector zich hiertegen verzet, maar omwille van onze gezamenlijke toekomst zou het goed zijn als ook deze sector gaat nadenken over een voedselsysteem zonder dat de spijsvertering van koeien, kippen, varkens en vissen daar onderdeel van is.

Mede-auteur: Tom Zwarts, voedingscoach en vegan entrepreneur

Laatste reacties

 • Waalster

  Droom maar lekker verder.

 • kleine boer

  Armanda koop grond en plant het aan zou ik zeggen grond zat te koop....

 • poelsgtr

  zulke “visionairs” hebben gewoon een paar maanden een lege maag nodig. Ik denk dat t tijd wordt dat we daar met zijn allen een keer voor gaan zorgen

 • En deze onzin krijgt bij de Boerderij de kop Boerenblog.
  Je zult maar zo ver van het padje zijn om zulke onzin op te schrijven en dan ook nog een redactie die de verantwoordelijkheid neemt om het Boerenblog te noemen.

  Trieste vertoning

 • Henk.visscher

  Zijn de buitenaardse wezens nu al op aarde

 • bankivahoen

  Dit soort mensen heeft een onderhuidse haat ontwikkeld tegen de mensheid op aarde , een heel vreemde geestesziekte. Eerst wenst men de dieren weg en daarna de mens zelf, de eigenhaat is enorm.

 • Bennie Stevelink

  Nog voordat ik halverwege was met lezen had al de slappe lach. Wat een onzin!
  Koolstof opnemen, koolstof parkeren, werkelijke CO2 uitstoot en CO2 equivalenten worden allemaal door elkaar gebruikt, om maar zo groot mogelijke getallen te creëeren. Hier kun je niets mee.

 • Schaap1975

  Beste Armanda en Tom, dat u geld verdient aan het promoten van geen vlees eten is mij helemaal prima. Ik verdien namelijk geld met het zo goed mogelijk verzorgen van mijn dieren. Echter de onwaarheden die u verteld stoot mij echter wel tegen het hoofd. Jullie halen delen van onderzoeken eruit en trekken dit totaal uit het verband. En wij als veehouderij hoeven echt niet elk perceel land in Nederland in gebruik te hebben maar een afwisseling van teelten en hierdoor meer biodiversiteit is zowel voor mens, natuur en dier beter en daarbij toekomst bestendig. Maar hoe wilt u het zien dan??? Waar gaat u uw eiwitten vandaan halen?? En niet alleen voor uzelf maar voor alle mensen in de wereld!! Door het telen van alleen plantaardig voedsel en het hebben van bossen ontstaat er een groot probleem met het drinkwater in de toekomst. Omdat er alleen maar kunstmest gebruikt kan worden zal de organische stof verdwijnen uit de gronden en hierdoor gaat de plantgezondheid er hard op achteruit. Hierdoor zal er meer bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Dit omdat er grote ziektes onder eenzijdige plantaardig geteeld worden uitbreken.

 • Schaap1975

  Dus over 50 tot 100 jaar een groot probleem met drinkwater omdat de nitraten en bestrijdingsmiddelen in ons drinkwater is gekomen. En dan is er geen veehouderij meer om de schuld te geven van het probleem van nitraat, stikstof, mest, koolstof, kunstmest, bestrijdingsmiddelen, antibioticaresistentie. En ik kan u nu op een briefje geven dat dit wel aan de hand is als de veehouderij gaat verdwijnen!

 • Schaap1975

  En natuurlijk het antwoord wat u kunt geven is om alles biologisch te maken, daar kan ik snel op reageren dat u dan op u geweten heeft dat er minimaal 1 tot 2 miljard mensen op de wereld binnen 5 jaar sterft door te krap aan voedsel of het niet meer kunnen betalen van voedsel. Willen jullie dit op je geweten hebben? Denk daar maar eens goed over na!!! En ja wij hebben het geluk dat we in een welvarend land wonen dat wij niet snel zullen sterven. Maar de primaire levensbehoeftes zijn toch echt wel eten en water. Denk hier maar eens over na de aankomende feestdagen als u volop aan het genieten bent van een heerlijk feestmaal. Maar denk dan ook gelijk aan die paar miljard mensen die moeten sterven om jullie ideaal na te streven!!

 • kanaal

  ik vind eikels en kastanjes niet lekker.

 • Hilhorst100

  milieujurist van bureau het eigen gelijk, met zich zelfbenoemde directeur van valsheid in geschrifte en onbenulligheden.

 • Gewoon meer mais verbouwen neemt meer co 2 op dan bos en als je het aan de koeien voert heb je minder methaan uitstoot.

 • Ik begin boerderij moe te worden. Betaal geen hoofdprijs om zoveel onzin in 7 alinea's te proppen.

 • Johnny Hogenkamp

  Ik sluit me volledig aan bij de reactie van Jan Cees Vogelaar hierboven. Hoe ver kan Boerderij nog zinken? Met deze 'boerenblog' lijkt het absolute dieptepunt wel bereikt.

 • ptheunis501

  We staan aan de vooravond van een regionale/mondiale voedsel crisis, door de AVP zal dierlijk eiwit de komende 5 jaar erg schaars gaan worden, daardoor zullen de voedselprijzen door het dak gaan schieten. Wacht en huiver!!!!

 • brutus71

  Ik zou zeggen VEGAN GO HOME, jullie geloven in je eigen Utopia, de voedsel produktie is ingewikkelder dan jij hier zo beschrijft.
  En wat redactie van de Boerderij betreft, vraag ik me echt af wat jullie met dit soort artikelen willen bereiken, als ik dit soort onzinnige visies wil lezen, ga ik naar Joop.nl of Twitter daar is ook van alles te vinden, ik ken daar ook wel een aantal vegans die denken net zo

 • Gat

  Dat abonnement ging ik toch al opzeggen komend voorjaar. Heb terug gekeken elk jaar gem 35 euro duurder geworden de boerderij! Voor die dikke 500 euro per jaar ga ik met me kinderen wel keer meer naar pretpark. Er zijn voordeligere vakbladen die geen podium geven aan idealisten/fantasten.

 • farmerbn

  Dat er bedrijven zijn die reststromen gebruiken is natuurlijk leuk maar dat is marginaal. Als de bovenstaande schrijvers denken dat er een concurrentiestrijd om die reststromen gaat komen dan zullen ze nu die reststromen moeten vastleggen en een mooie handel beginnen. Met de winst én het afpakken van de reststromen van de veehouderij kunnen ze hun doel makkelijk bereiken. Dus niet zeuren maar beginnen. Koop alle reststromen en ga drankjes maken en schoenen produceren. Succes maar laat ons met rust. En @ boerderijredactie: Waarom vinden jullie het zo fijn om de boeren te jennen? Luchtfietserij hoeft helemaal niet in een professioneel weekblad.

 • Bennie Stevelink

  Het vermoorden van de berichtgever lijkt mij niet de juiste reactie. Alles wat relevant is voor de landbouw moet hier gepubliceerd kunnen worden, ongeacht uit welke hoek het komt. Ik heb geen zin in een “bubbel-blad”.

 • Gat

  Mja hoe duurzaam zijn die schoenen dan. Als je uit mijn dorp echte van Bommels koopt weet je dat je kwaliteit koopt. Een verpakking is iets anders dan iets waar je elke dag op rondloopt.
  Daarbij het is niks nieuws 20 jaar geleden hadden ze op de landbouwvakbeurs in Den bosch al een standje met gratis pennen gemaakt van mais. Frietbakjes idem dito. Maar dat zijn geen gebruiksvoorwerpen zoals schoenen.
  Daarbij meid de houten klomp bestaat al decennia!!!

 • Alco

  Als deze mensen eerst eens aandacht gaven aan de verspilling van nutriënten via de riolering.
  De schakel vee en veevoer is altijd circulair.
  Meer of minder of helemaal geen dierlijke producten eten heeft totaal geen effect op het milieu.
  De luxe van ons mensen is het wat de aarde vernietigd.
  @Bennie. Natuurlijk mag er ook gepubliceerd worden wat misschien ons niet goed uitkomt.
  Het is de vraag of hier gepubliceerd moet worden waar onwetende geïndoctrineerd mee worden.

 • Robert P

  De voorbeelden en verwijzingen ter ondersteuning van het betoog overtuigd mij nog niet. Prima dat er drankjes worden gemaakt van reststromen. Als ze lekker zijn is er niets mis mee. Maar de reststromen van bier, sterk alcoholische dranken en voeding zullen zoveel drankjes opleveren dat de mensheid er door vergaat.
  Ook de bioplastics, een prima oplossing. In Wageningen zijn ze er al decennia mee bezig. Vooralsnog heeft het nauwelijks tot een doorbraak geleid.
  Tenslotte het onderzoek uit "Oxford". Zeg maar rustig uit Wageningen. En als je de auteurs nagaat, dan is het resultaat van het onderzoek al bekend voordat het onderzoek is uitgevoerd. De landbouw wordt tunnelvisie en zelfbesmeuring verweten maar de 'zonder dierlijke eiwitten' kunnen er ook wat van. Net als 'de wetenschappers' die ernstig last hebben van lange tenen op een ivoren toren van Babel. Ik hoop van harte dat mw. Armanda Govers ga bijdragen in de productie en maak industrie. Lijkt mij meer bijdragen aan de toekomst van de wereld dan betaald actie voeren over vergezichten.

 • Gert mij het gerstenat maar, mogen jullie de reststromen uit de bostel hebben!

 • john***

  Als overtuigd veganist begin dan naast het stoppen met dierlijke producten ook maar met het stoppen van producten die gegroeid zijn van dierlijke mest.. die volkoren boterham gemaakt van tarwe.doe gegroeid is op een perceel wat bemest is met varkensmest is dan ook geen optie meer.

 • Bennie Stevelink

  Met misleidende verhalen het klimaatprobleem misbruiken voor het veganistische ideaal, zorgt ervoor dat steeds meer mensen het klimaatprobleem niet meer serieus nemen. Het is koren op de molen van Baudet.

 • glaasje

  Denkt ze wel aan, geen dieren dan is er geen mest. Geen mest dan is er ook geen voedsel!!!!!!

 • Denken is voor een vegan heel vermoeiend!

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.