Redactieblog

9 reacties

‘Transformatie in China’

Ook in China begint dierwelzijn en landschapskwaliteit voorzichtig een probleem te worden.

Ik ben op pad in China langs universiteiten en zoals elke keer ben ik verbaasd over de supersnelle ontwikkeling. Waar de vorige keren iedereen nog pakken bankbiljetten met zich meesleepte, gaat nu alles digitaal. Iedereen betaalt met de telefoon, en ook alle reserveringen, tickets en toegangskaartjes worden vanaf de mobiele telefoon gescand. Iedereen loopt de hele dag met de telefoon te zwaaien. Geen wonder dat de afgelopen jaren onze oud-papierprijs is ingestort door wegvallende vraag uit China; de papierloze wereld is hier bij vlagen heel dichtbij. Het zal overigens vast niet overal in China zo zijn, maar ik kom deze ronde eigenlijk alleen in stedelijk gebied. Shanghai, Nanjing, Guangzhou (Kanton) en – veel verder in het binnenland – Lanzhou. Ik ben nu op weg naar die laatste stad, met de supersnelle trein rechtstreeks vanaf Kanton. Bijna 2.500 kilometer, met een snelheid van 300 kilometer per uur. Een dictatuur met problemen met mensenrechten blijkt tot heel wat in staat te zijn.

Lees verder onder foto

Boerenfamilies in China hebben het gebruiksrecht op een klein stukje grond waar in een snel ontwikkelende samenleving niet van te leven valt. - Foto: ANP
Boerenfamilies in China hebben het gebruiksrecht op een klein stukje grond waar in een snel ontwikkelende samenleving niet van te leven valt. - Foto: ANP

Dorpen met mini-landbouwgrond

Het is vast ongebruikelijk om deze afstand met de trein te doen, maar ik wil onderweg wel wat zien, en dat lukt met een vliegtuig niet zo goed. We zoeven al een paar uur door heuvelgebied met struiken en bomen. Daartussen in de vlakke stukken liggen dorpen met mini-landbouwgrond. De vraag die steeds weer op tafel komt in gesprekken met collega’s hier is hoe Nederland in staat is geweest tussen 1950 en nu de landbouw te transformeren van keuterboertjes tot top-of-the-bill moderne grote boerderijen. Dat lukt ze hier tot nu toe niet.

Boeren in China hebben een plattelandsregistratie. Ze kunnen zich niet in stedelijk gebied vestigen

Boerenfamilies in China hebben het gebruiksrecht op een klein stukje grond waar in een snel ontwikkelende samenleving niet van te leven valt. Daarom werkt iedereen erbij, en werken de sterke gezinsleden vaak ver weg in de steden. De boerenbedoening wordt dan gerund door bejaarden en achtergebleven vrouwen. Ophouden en verhuizen is echter geen optie; het gebruiksrecht op de grond kan niet worden verkocht, en los daarvan, boeren hebben een plattelandsregistratie. Ze kunnen zich niet in stedelijk gebied vestigen.

Ruilverkaveling en financiering

Mijn verhaal is steeds dat dat bij ons heel anders ging. Grond kon worden verkocht aan de buurman en er kon verhuisd worden naar steden waar meer verdiend kon worden. De vergrote boerderijen die overbleven konden mechaniseren, en via ruilverkaveling en financiering van Rabobank zijn we gekomen waar we nu zijn. Een landbouw die modern en intensief is, waarin boeren een fatsoenlijk inkomen verdienen. Ook al heeft onze landbouw grote problemen met de stedelijke invloed – dierwelzijn, stikstof – de Chinezen zouden in deze fase graag met ons ruilen. Hoewel, hoewel, in Kanton snapten de collega’s onze problemen heel goed. Ook daar ontstaan de eerste actiegroepen vóór landschap en dierwelzijn.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Je zou in Nederland ook wel eens willen dat stadsbewoners alleen een stadsregistratie mogen hebben( én dat ze alleen over hun eigen steden zeggenschap hebben).

 • Heer Strijker, die transformatie is toch hier en in de rest van de wereld ook gaande, allemaal aan de mobiel en alles via die mobiel.
  Wat er echter NIET veranderd is dat we allemaal toch nog moeten eten, dit gaat nog net niet via de mobiel.

  Wat de stedelingen nu hier willen zien is wat er in delen van China dus nog gaande is; keuter boeren op een klein stukje grond.
  Een ideaal plaatje dus met vaak letterlijk de mobiel voor de neus, waardoor het zicht (vaak ook letterlijk) op de realiteit zeer beperkt is.
  Wereldwijd is het voedsel dus méér dan nodig maar toch komen er steeds meer wijsneuzen bij met beperkt zicht.

  Dan vraag ik mij af wat u ze daar, als emeritus professor Mansholtleerstoel voor plattelandsontwikkeling, RUG, gaat bij brengen.
  vr gr René de jong

 • markt

  Beste Dirk
  zou je aan mij willen uitleggen waaruit blijkt dat onze landbouw grote problemen heeft met dierwelzijn

  Ben oprecht nieuwsgierig naar je antwoord

 • famboenink@hetnet.nl

  goh bent u ook langs een van de 200 nieuw dit jaar geopende
  mega kolencentrales gereden en zou u daar een foto reportage van willen
  makken om een beetje realiteitszin in Nederland te brengen

 • Snel

  Dirk strijker ,aktiegroepen voor landschap en dierwelzijn ?????????? dikke duim, die mensen mogen helemaal niet zelf denken of een mening vormen. ( plein van de hemelse vrede,Tiananmenprotest 1989 neergeslagen)

 • ghsmale

  De dieren in nederland hebben een beter onderkomen dan de gemiddelde chinees.
  Dus voor ze de zelfde dierwelzijn eisen krijgen als hier zijn we weer een paar jaar verder

 • Alco

  De oogkleppen van Dirk!!

 • agratax(1)

  Dirk jammer dat je geen bezoek kunt brengen aan de echte "buiten gebieden" van het land, waar je nu door heen racet met de super snelle trein en je de informatie moet krijgen van "voorgeprogrammeerde" reisgenoten. Wat China nu overkomt, is hetzelfde als bij ruilverkavelingen "De laatsten zullen de Eersten zijn". Dit geeft hoop voor de toekomst van de wereld bevolking nu nog achter liggen.

 • Muito

  gogo farmerbn. Lijkt me ook wel wat. Een hek om de randstad! Wij zijn trouwens ook keuterboertjes hier hoor. Ga in Brazilie, USA, Canada, Australie, Oekraine maar eens zeggen dat je kunt leven (nou ja net kunt eten dan) van 100 hectare akkerbouw. Of 80 koeien melken. enz. Dat geloven ze daar niet.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.