Commentaar

5 reacties

‘Timmermans neemt veel hooi op zijn vork’

De Green Deal van de Europese Commissie heeft veel overeenkomsten met de kringloopvisie van minister Schouten.

Het is een vergezicht met heel veel mooie doelen. Grote vraag is wat er van terechtkomt, en ook welke onbedoelde, vervelende bijeffecten er te verwachten zijn.

Torenhoge ambities

De ambities zijn torenhoog. Leek het al bijna ondoenlijk om de uitstoot van broeikasgas te verminderen tot 60%, nu is het doel: Europa klimaatneutraal in 2050, als eerste continent.

En dat is niet het enige. De Commissie wil ook werk maken van alles wat er verder duurzamer kan, van gewasbescherming tot voedselverspilling en van biodiversiteit tot dierenwelzijn en, jawel, boereninkomen.

Positie van boeren versterken

Naast alle wensen op milieugebied neemt de Commissie zich ook voor om de positie van boeren in de keten te versterken. Niet onbelangrijk is daarnaast het voornemen om producten van buiten de EU te weren als die niet volgens EU-normen geproduceerd zijn. Dat is nieuw, en tot voor kort zo goed als onmogelijk wegens internationale handelsafspraken. Mogelijk dat de teloorgang van de WTO hier kansen biedt voor een echt eigen Europees beleid, met een gelijk speelveld in ieder geval binnen de EU.

Komend voorjaar komt de Commissie met het plan ‘From farm to fork’. Dan zal blijken of commissaris Timmermans niet wat te veel hooi op zijn vork neemt.

Laatste reacties

 • Alco

  Met teveel hooi op de vork, ga je ook eerder door je rug.
  Laten we het in dit geval hopen.

 • Kringloopboer

  Dit gaat meer pijn doen als de stikstof.
  Gr kringloopboer

 • farmerbn

  Alles best als ik maar van die 1.000 miljard kan profiteren.Moest je 20 jaar geleden veel akkerland hebben voor een mooie bedrijfspremie, in de toekomst zul je naar groene energieproductie moeten gaan. Dat heet meebewegen. Voor mij geen probleem of ik tarwe teel voor food of voor biobrandstof. Of het ethisch is moet je bij de politiek zijn want die sturen de maatschappij.

 • agratax(1)

  ik vraag me af "Hoe deze ambitie te rijmen is met de wens van de FAO -voldoende voedzaam eten voor iedere wereld burger". in mijn beleving is het uitgangspunt van de heer Timmermans "De rijken der aarde voldoende schone lucht en groen geproduceerd eten in een natuurlijke omgeving, de armen moeten zich maar redden". Dan zou Europa wel eens te klein kunnen zijn om alle vluchtelingen, die gezond eten zoeken te huisvesten.

 • piet 5162

  Volgens mij als die geld smijterij en milieu gekte doorgaat zijn wij straks een derde wereld land,En als die Timmerman het voor mekaar krijgt is er ook geen europees land meer om naar toe te vluchten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.