11 reacties

‘Strijden zodat Den Haag ons niet tegen elkaar uitspeelt’

Niemand vooruit, niemand alleen, niemand achterop, maar met zijn allen: wij boeren moeten als één blok de strijd aangaan om niet uitgespeeld te worden door Haagse verdeel- en heerstactieken.

De inval in een Boxtelse varkensstal en de uitspraak van de D66-domoor kregen een onvoorzien positief effect. Hoewel beide gigantische missers waren, was de hierop volgende mobilisatie van de hele landbouw een schot in de roos.

Na ‘Boxtel’ richten Mark van den Oever en Danielle Hekman de Facebook-site Farmers Defence Force (FDF) op, met direct duizenden aanmeldingen.

De rapen waren pas echt gaar toen ook nog eens de halvering van de veestapel aangekaart werd. In allerijl werd 1 oktober uitgeroepen tot actiedag en gingen de trekkers naar Den Haag.

Schouten zette drie dagen na plechtige toezegging de eerste dolk in rug van (vooral) de rundveehouderij

Ook mij werd de vraag gesteld mee te helpen met de organisatie. Dat ben ik eerst op de achtergrond gaan doen, later als woordvoerder.

Het succes van 1 oktober verraste vriend en vijand. Nooit eerder trok zo’n groot deel van de landbouw collectief op, omarmd en gesteund door het hele Nederlandse volk. Er werden eisen neergelegd bij de politiek. En hoewel Carola Schouten nog plechtig toezegde onder haar ministerschap geen halvering van de veestapel te dulden, zette zij drie dagen later met een dubieuze brief de eerste dolk in rug van (vooral) de rundveehouderij.

‘Dubieus presterende’ RIVM in de schijnwerper

De tweede actiedag, 16 oktober, zette het dubieus presterende RIVM in het zonnetje. Daarna deden 10.000 trekkers en minstens 20.000 boeren Den Haag aan om de boodschap nog luider over te brengen: de maat is vol.

We moesten een bliksemactie uitvoeren om de laatste ‘belangenbehartiging’ vanuit de Nederlandse zuivel de pas af te snijden

Al snel werd duidelijk dat alleen protestacties de verandering niet brengen, vooral doordat landbouwlobby verzwakt is door versnippering. Het ijzer was heet; na wat telefoontjes vond twee dagen later in Nijkerk al het eerste overleg plaats van wat later het Landbouwcollectief zou gaan heten.

Lees verder onder de foto.

We moeten meer dan ooit samen als boeren een vuist maken, schrijft columnist Jeroen van Maanen. Want anders loert volgens hem het grote gevaar dat Haagse politici verschillende onderdelen en sectoren van de Nederlandse landbouw 'tegen elkaar uitspelen'. - Foto: Luis Quintero op Unsplash
We moeten meer dan ooit samen als boeren een vuist maken, schrijft columnist Jeroen van Maanen. Want anders loert volgens hem het grote gevaar dat Haagse politici verschillende onderdelen en sectoren van de Nederlandse landbouw 'tegen elkaar uitspelen'. - Foto: Luis Quintero op Unsplash

Een dag later moesten we nog een bliksemactie uitvoeren om de laatste ‘belangenbehartiging’ vanuit de Nederlandse zuivel de pas af te snijden. De week erop sloot LTO zich aan en het collectief stond. En hoewel de politiek meermaals individuele leden poogde weg te kapen, bleek het collectief sterk. Op 20 november is het plan Uit de gecreëerde stikstof-impasse gepresenteerd. Inmiddels zijn de gesprekken met de LNV-top in volle gang.

Eén ding is mij onderhand duidelijk: de toekomst van de Nederlandse landbouw hangt aan een zijden draadje

Hoe de toekomst eruit gaat zien, is onbekend. Maar één ding is mij onderhand duidelijk: de toekomst van de Nederlandse landbouw hangt aan een zijden draadje.

Om niet uitgespeeld te worden door Haagse verdeel- en heerstactieken zullen we collectief, dus boeren en aanverwante sectoren, als één blok de strijd aan moeten gaan. Niemand vooruit, niemand alleen, niemand achterop, maar met z’n allen. Samen meer dan ooit tevoren een vuist maken.

Haags en Brussels groen geloof, waanzinnig wanbestuur en gecreëerde problemen mogen nooit, maar dan ook nooit winnen

Haags en Brussels groen geloof, waanzinnig wanbestuur en gecreëerde problemen zullen nooit, maar dan ook nooit mogen winnen van de Nederlandse landbouw. De FDF zal vooropgaan in deze strijd met de steun van de fantastische boeren. Met de strop al om de nek is er voor ons maar één keuze: deze afwerpen, kapot snijden en strijden voor ons gelijk. Doet u mee?

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Remco1980

  Helder! Niks aan toe te voegen.

 • kleine boer

  ja jeroen wij doen mee.

 • haj146

  100% dat wij mee doen. Nu vast houden en strijden tot deze klimaat gekte over is.

 • Henk.visscher

  mooi verwoord, klopt als een bus

 • Henk.visscher

  Zorg wel dat met de warme sanering er zoveel stikstof en fosfaatrechten worden weggenomen dat wij de plafonds nooit overschrijden, een generieke korting heb ik nu een keer meegemaakt, een tweede overleeft ons bedrijf niet

 • k.a.schouten1

  Jeroen,
  Je zegt zoals het is, alle woorden raak.
  Blijf volharden in jullie aanpak, wij steunen.

 • D. de Jong

  Uitspraken als, t zal mijn tijd wel uitdienen, zal wel wat meevallen, de soep wordt nooit warm gegeten als die wordt opgediend, zijn ook uit oude tijden. De Haagse ego bubbel knapt niet zo snel. Wereld vreemde bestuurders. Niemand die ergens verantwoordelijk is (zie ontslag regelingen van overheden en semi overheden) t zal hun tijd wel uit dienen. Ga zo door er zal nog wel weer een tandje bij moeten. Ego Bubbel moet eerst kapot!!!!

 • farmerbn

  Een militante groep naast een LTO is goed. Kan die groep flink tekeer gaan en LTO bestuurlijk de zaken regelen en vastleggen. Wel oppassen dat LTO niet weer te slap wordt.

 • ,

  Vertrouw niemand. Nu gaat de natuurorganisatie's het bij de bouw proberen. En dan vooral de laatste regel.
  <>

 • stinkevuilsboulevard

  Dit is al 30 jaar bezig en we hadden veel eerder deze eenheid moeten bereiken om het te keren .Ik hoop dat het nog niet te laat is

 • Alco

  10:13. Zo is het. Het LTO heeft onze belangen al die jaren verkwanseld.
  Maar ja: Regionale bestuurders trekken zich zulke uitspraken aan, maar juist zij deden wel goed werk. Het is de top.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.