ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Redactieblog

56 reacties

‘Over boeren die afhaken’

Trekkeracties zijn een gevecht tegen maatschappelijke veranderingen. Dat gevecht is niet te winnen.

Op de snelweg voor mijn huis rijden trekkers. En niet alleen hier, overal in het land staat het verkeer weer stil. Ik hoop maar dat het goed gaat, want vroeg of laat gebeuren er ongelukken met dit trekkergedoe. Het merkwaardige van de hele toestand is dat er feitelijk geen eisen op tafel liggen.

Verdeelde landbouw

Terwijl de trekkers het verkeer blokkeren, is de stikstofwet door de Eerste Kamer aangenomen, met steun van VVD en CDA, en is een rompakkoord gesloten tussen de regering en het Landbouw Collectief. Dat Collectief is de bonte verzameling organisaties die voor iedereen zichtbaar maakt hoe verdeeld de landbouw inmiddels geworden is. Een van de samenstellende delen is de Farmers Defence Force. De voorzitter vergeleek de positie van de landbouw met de Jodenvervolging, en daarmee heeft de club afgedaan.

Iedereen weet dat publieke steun de sleutel is voor politieke steun, dus hoe dom kun je zijn

Publieke steun zwaar op de proef gesteld

Ik kijk met enige verbazing naar de protesten. Er zijn geen duidelijke eisen en de publieke steun die de landbouw heeft, wordt zwaar op de proef gesteld. En iedereen weet dat publieke steun de sleutel is voor politieke steun, dus hoe dom kun je zijn.

Grote groep boeren haakt af

Tegelijkertijd snap ik de protesten ook wel weer. Ik constateer en waarschuw al langer dat een grote groep boeren aan het afhaken is. Ze voelen zich miskend door de moderne maatschappij. Ze hebben zelf het gevoel dat ze het heel goed doen. Ze produceren met moderne technieken gezonde producten met steeds minder bestrijdingsmiddelen en steeds minder uitstoot. Terwijl van buiten de landbouw steeds weer en meer geroepen wordt dat ze vervuilers zijn die het landschap en de biodiversiteit kapot maken en dierenleed veroorzaken.

Aan de maatschappelijke veranderingen valt niet te ontkomen en aan de zachtere waarden valt goed te verdienen

Landbouw en maatschappij zijn veranderd

De verklaring voor dit conflict is niet zo ingewikkeld. Zowel de landbouw als de maatschappij zijn veranderd. De landbouw is gerationaliseerd en hightech geworden. De maatschappelijke veranderingen gaan juist deels een andere kant op. Met stijgende welvaart veranderen de prioriteiten van mensen. Als je arm bent, ben je vooral uit op voldoende eten en een dak boven je hoofd. Bij stijgende welvaart leggen de mensen meer nadruk op veiligheid en een mooie omgeving en bij nog meer welvaart gaat het om zachtere waarden, om relaties, om dierenwelzijn, romantiek, ecologie en eigen identiteit.

Aanpassen

Een deel van de boeren en de agro-industrie heeft dat goed in gaten en probeert zich aan te passen. Want aan de maatschappelijke veranderingen valt niet te ontkomen en aan de zachtere waarden valt goed te verdienen. Een ander deel van de landbouw wil daar niet aan, zij voelen zich beperkt in hun mogelijkheden en voelen zich onbegrepen. De protesteerders behoren zeker tot die categorie.

Geachte protesteerders, maatschappelijke veranderingen hou je niet tegen, je kunt maar beter meebewegen. Wie dat niet doet, zet de toekomst van zichzelf en zijn bedrijf op het spel.

Laatste reacties

 • Alco

  Eens te meer een teken dat we door moeten gaan met protesteren.
  Want bovenstaande bewijst dat onze situatie nog steeds niet is doorgedrongen tot de elitaire club.

 • Kelholt

  Het is dat de redactie van Boerderij er dezelfde rare denkwijze op na houdt als Dirk Strijker anders dan was dit broddelwerk zeker niet gepubliceerd. Waarom niet? Ik leg het even uit.
  Alinea 1. Dirk beschrijft het gevaar voor ongelukken. Nou, als de politie en het ambulancepersoneel zelf langzaamaan acties houden op de snelweg dan zal het met het gevaar op ongelukken wel meevallen toch?
  <>
  Alinea 2.
  Dat de spoedwet door de Eerste Kamer is gekomen is een schande en er wordt gespuugd op de democratie. Via een potje koehandel waar de honden geen brood van lusten is er een meerderheid voor gevonden.
  De landbouw bestaat uit veel verschillende takken en deze werden voorheen altijd vakkundig tegen elkaar uitgespeeld. Nu het landbouw collectief er is lukt dit niet meer, al wordt het wel geprobeerd, en beginnen ze het in Den Haag aardig benauwd te krijgen.
  En echt, meen je dat Dirk, moet je de holocaust er toch nog even bijhalen. Zielig.
  Alinea 3.
  Er zijn maar twee eisen. Duidelijkheid in beleid en eerlijkheid in de cijfers. Twee eisen die Den Haag niet wil, kan of gaat leveren. Dit is een serieus probleem.
  Alinea 4.
  Kom ik zo op terug.

 • boerkebrabant

  ja, dirk, voor mij ben je ook exit

 • kleine boer

  dirk ook maar alleen buitenlands voer geven en een krijt om aan te strepen welke boer er mag/moet stoppen van hem.... es kijken als ie voor een zaal staat met een lezing welke hij aanstreept....

 • kanaal

  als je zelf de schaapjes op het droge hebt is het makkelijk praten.

 • Mooi verwoord @Keholt !
  Ben nog benieuwd wat hij de Chinezen heeft geleerd, want dat was zíjn vorige column.
  Wij boeren zijn zo dom.
  Vrgr René

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Ik kan een heel eind met je meegaan Dirk,maar toch voel ik dat je ervan uitgaat dat je veel slimmer bent dan al die boeren bij elkaar,je begeeft je alle dagen tussen mensen die vermoedelijk nooit met de poten in modder hebben gestaan. De politiek heeft in deze de grootste fouten gemaakt,en de ontwikkelingen niet overzien,,regeren is vooruitzien,,wat hier gebeurd is op de rem trappen zodat iedereen er achterop vliegt. En die ongelukkige uitspraak van die jodenvervolging die een individu in een vlaag van verstandsverbijstering maakt ,zou voor zo n slimmerik als jou hier niet weer aangehaald moeten worden om alle boeren dat stempeltje op te drukken....walgelijk ..

 • Strijker kent de groep protesterende boeren blijkbaar ook allemaal persoonlijk, allemaal domkoppen volgens Dirk.
  Veranderende maatschappij noemt Strijker als reden dat alles anders moet , alsof je bij meer welvaart niet hoeft te eten.
  Het zijn de grote monden die zelf nog nooit iets gemaakt hebben, die willen alles in een droomwereld veranderen.
  Toch raar dat er dan een wachtlijst is voor bioboeren bij de melkfabriek.
  En ook raar dat een groot deel van de wereldbevolking honger heeft en dat een emeritus zich daar geen column aan durft te wijden.
  Wij boeren zijn zo dom.....
  Vrgr René

 • rudi.van.geffen1

  De heer strijker kan zich zo aansluiten bij groen links. Natuurlijk is er in nederland een groep welvarenden die zich een bepaalde luxe kan veroorloven. Maar er zijn steeds meer mensen die zelfs de aanbiedingen van de ah niet meer kunnen betalen en zelfs meer die naar de voedselbank gaan. Dat zijn Dat zijn pas maatschappeljjke problemen.

 • brutus71

  @Dirk, diep triest dat jij de holocaust er ook weer bijhaalt, snap jij ook al niet wat Mark nu echt bedoelde, ik vind dat we het daar over moeten hebben.
  Mark zei in heel platvloerse woorden, dat de elite de boeren liever kwijt dan rijk is en dat dat 75 jaar ook aan de hand was .
  De rest werd hem inde mond geduwd door de linkse media waar jij nu ook aan mee doet.

  Ik vraag me echt af, of we in de ogen van de moderne Nederlander nog wel redelijk kunnen boeren, daar moet het over gaan.

 • massy

  Wat een zielig verhaal zo net naar de kerst,en die maatschappelijke veranderingen die worden gedwongen op gelegd zo,n vrij land hebben we hier? fijn dat we met die beterweters een heel landje naar de klote laten gaan.echt leuk Dirk voor de kleinkinderen later.

 • a1981

  Wagelijke verhaal en hij heeft zelfs het verhaal van marc den oever niet begrepen dat geeft al aan hoe DOM hij is

 • Geloof dat ik de het blad Boerderij maar is definitief ga opzeggen, geen zin meer om adviezen of nog meer betweterigheid te lezen van nutteloze professoren die heel hun leven alleen maar onzinnige rapporten schrijven om hun baantjes maar veilig te stellen. Om vervolgens met een vingertje te wijzen naar boeren, en hun ff vertellen hoe t moet, wat een intriest figuur ben je dan !


 • Axl

  Je hebt voor groot deel wel gelijk strijker.
  Maar de fusstratie en ook wel terecht van de boeren is dat mensen/politicie vanachter bureau/stad de boeren en provincie bewoners als bouwvakkers bageraars etc willen vertellen wat natuur is en zou moeten zijn en hoe wij daarvoor moeten zorgen. Zonder dat ze daar zelf echt hun levensstijl voor willen veranderen.
  Voorbeeld: rob jetten word aangesproken op zijn vele vliegen, antwoord hij ik ben ook voor een vliegtaks heel nobel denk hij dan maar hij gaat niet minder vliegen want hij kan die vliegtaks makelijk betalen dus mileu is er niet bij gebaard.
  En deze mensen zeggen tegen de boeren jullie moeten veranderen of stoppen ook al is het al generaties oud familie bezit.
  En ook al gaan ze terug in aantal vee denk ik dat 95% van de boeren terecht twijfelt lost dit voor het Milieu wat op of is dit een teoretische koehandel om ruimte te creeren voor bedrijven huisen en wegen die veel minder verbonden zijn met mileu dan boerenbedrijven.

 • Maas1

  De moderne en welvarende maatschappij,werkelijk? Welke die van moord en doodslag van drugs en maffiose praktijken van extremisme en fundamentalisme ja deze veranderde maatschappij, ja die.Het Sodom en Gamorra aan de Noordzee. Onze eigen indentiteit? Welke,deze is vergeven aan de vazallen van Brussel.Brussel ja, waar Timmermans de scepter zwaait en duidelijk heeft gemaakt dat ons systeem niet deugd, welk systeem er wel deugd is mij ook niet duidelijk.
  Een land wat zich verondersteld in voedselzekerheid te wentelen zal zich niet meer realiseren dat het geen genots artikel enkel is.
  Maar goed dit land meent zich in rijkdom te wentelen, en dan krijg je dat elitaire (geneuzel.
  Succes Dirk.

 • Heer Strijker,Mansholtleerstoel Emeritus RUG ik heb uw column mbt China nog eens gelezen.
  Maar vertel nou maar wat wij dan moeten, moeten we keuter boeren worden net als op t platteland in China.
  En wat heeft u ze daar geadviseerd, zullen ze vast naar luisteren zo'n vooruitziende blik.

  Het staat in ieder geval vast dat de groep protesterende boeren groter wordt door wijsneuzen zoals u en ons laatste middel (niet meer leveren) komt zo ook steeds dichterbij.

  Koop samen met al uw collega's een boerderij en doe het ons maar voor, ik kom snel kijken want ik weet de afloop wel.....
  Vrgr René

 • Dirk zal wel teveel gehersenspoeld zijn door zijn Groenlinks echtgenote en haakt daardoor af om op zoek te gaan naar het echte N verhaal van het RIVM, de NB vergunningen die de industriesector veelal niet heeft, het gedogen van een uitstoot onder de 10.000 kg door de overheid ,het gesjoemel met de vergunning van Lelystad ,enz,enz.

 • Sjefo

  Strijker, wat lul je nou man, boeren willen het eerlijke verhaal, gelijke behandeling van alle stikstof leverende bedrijven, transparante cijfers van het RIVM, eerlijke ammoniak metingen, wat produceren we aan stikstof Co2 en wat nemen we op of zetten we om, we willen die gigantische achteruitgang van de natuur zichtbaar hebben enz.
  Nederlandsche boeren is absolute top in de wereld op alle fronten.
  Strijker, boeren zijn het zat om achterna gezeten te worden door leugenachtige bedrieglijke praktijken waar ook jij medeverantwoordelijk voor bent.

  P.s. Strijker je wordt op je wenken bediend iedere dag stoppen er legio boeren en krijgen er legio zijlijn betweters bij ,ook hier lever jij jou bijdrage.
  Waarheid Strijker en nog eens waarheid dat is wat wij nastreven en daar verschillen jij (Strijker) en ik sterk van mening

 • farmerbn

  Stel dat straks blijkt dat naast frauderende ambtenaren en ecologen ook het RIVM heeft gelogen en gemanipuleerd. Zit Strijker met deze column in zijn maag want dan moet hij toegeven dat de boeren terecht op de trekker zijn gestapt. Als maatschappelijke verandering inhoudt dat overheden de zaak besodemieteren en de politiek dat toelaat en misbruikt dan hoef ik geen maatschappelijke verandering!

 • Zuperboer

  Nu zou je de handschoen moetrn oppakken Dirk. Er staat hierboven mooi discussiemateriaal. Of schaar je je in t rijtje Tmmermans, Klaver, de Groot die oop Trumpiaanse wijze een tweetje/column voor de reuring posten en vervolgens weglopen voor de inhoudelijke mening van hun publiek. En jij wordt mede door de Boerderij abonnee's onderhouden. Of doe je dit uit liefdadigheid. ...... Foodlog is wat dat betreft een beter podium.

 • john***

  er is nog altijd een (te) groot verschil tussen maatschappij en consument. Het is nog maar de vraag de of al die zachte waardes betaald gaan worden in een land dat handelen in de genen heeft en nooit de grenzen zal sluiten.

 • Henk.visscher

  Er zullen actievoerders zijn die een andere reden hebben, maar mij ging het inderdaad om het eerlijke verhaal, als straks blijkt dat we wel uitstoten wat nu wordt beweerd en ook in de procenten zoals beweerd wordt en dat door onpartijdige of in iedergeval door het mesdag, dan wil ik mijn aandeel om de uitstoot te verminderen wel nemen, maar ik ben er 100 procent van overetuigd, dat het aandeel veel lager zal zijn dan nu wordt beweerd.

 • Henk.visscher

  Meneer Strijker zoals jij het nu voorsteld, betekent dan ook dat de mensen met de belastingaanslagen niets hadden moeten doen, deze overheid laat op alle vlakken zien dat ze onbetrouwbaar is

 • Schrauwen Landbouw

  Een boer in omschakeling naar biologisch was bij ons in de regio de aanvoerder bij de protesten Dirk.

 • Bennie Stevelink

  Nou Dirk, je hebt nog wel even werk om alle pek en veren van je af te wassen.

 • Even een vraagje aan de heer Bodde sjef redactie;
  Is het ook mogelijk om een column te laten maken met feiten over de natuur.
  De welke natuur gaat het slecht, waar gelegen, benoemen welke habitattypen en de oorzaak van achteruitgang.

  Dit met echte ongerepte natuur en ook enkele met wat gemaakte natuur (heidevelden).
  Verspreid over het land en SDF ingevuld conform EU richtlijnen.

  Dit moet toch mogelijk zijn heer Bodde als er écht zo veel slechte natuur is.
  Dan kunnen we echt bekijken waar er wat loos is.

  Nou mooie opdracht voor het nieuwe jaar om het niveau van de columns wat op te krikken met feiten .
  Vrgr René de jong

 • Alco

  De echte kak leest en reageert niet op de reacties op hun column's!

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Ik denk niet dat je Dirk uit zijn hol krijgt alco.

 • EL

  Dirk Strijker heeft twee weken voor nodig om dit column te schrijven ,duurt even voor hij al die reacties heeft gelezen! Ouderdom!

 • kleine boer

  Mischien komt landbouw collectief wel met een eigen blad kunnen we massaal de boerderij opzeggen...

 • jp.bierema

  Ik vind al dat gezeur en gezeik door de notabelen van onze maatschappij verraad aan de landbouw, daar hoort ook het commentaar van de heer Strijker bij.
  Buiten de stikstofproblematiek zijn wij volgens mij op pad geweest om meer waardering te krijgen. En de meesten bedoelen niet een aai over de bol, maar financiële waardering. Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel agrarisch ondernemers staat het water om de keel en bij sommige aan de lippen. Volgens mij willen wij boeren dat er nu eindelijk eens een eind komt aan de verkeerde verdeling van de verdiensten in vrijwel alle ketens die bestaan in de landbouw. Het was veel beter dat de heer Strijker zijn professionele verstand gebruikt en aan die kant begint en daar uitlegt waarom boeren zo woest zijn. Of denkt u dat het doorgedrongen is tot de CEO's en directie's van onze agrarische multinationals.
  Hoe is het mogelijk bijvoorbeeld dat een boer die vlees produceert zonder gebruik van antibiotica niet wordt beloond door slagers die werken voor Fastfoodketens die in Nederland vlees verkopen in de Drive through vreetschuren en de marge's voor boeren steeds scherper stelt waardoor boeren gedwongen niks aan dierwelzijn kunnen verbeteren.

 • jp.bierema

  Heer Strijker als u een beter land wilt maken, zorg dat boeren het beter krijgen in de beloning van hun product en stop de waanzinnige graaicultuur door de secundaire ketensector in zowel de veehouderij als ook in de akkerbouw. Als dat gerealiseerd wordt zullen boeren nog meer dat doen voor het milieu wat goed is. Maar het begint bij het verdienmodel, en die is nu schunnig uit de pas in diverse sectoren.
  Volgens mij boerencollega's zijn wij daar ook voor de straat op geweest, zet daar dan ook veel meer op in. Uitbuiting moet stoppen.

 • Peerke1

  Wij zeggen Boerderij op Dirkje anti boer mannetje.

 • Firma Vellenga

  Ja, heer Strijker. Ik ben u ook even kwijt. Ik lees dat uw analyse voor 80% 1 is van een psychiater die ik maanden terug al eens op de radio hoorde over de vraag waarom boeren protsteren. Er zit logica in het verhaal maar klopt niet. Wij zijn boeren die wel zijn meegegaan met de tijd precies zoals u het beschrijft maar wij zijn ook al 5 keer te demonstreren gegaan. Puur door de leugens, het willen inpikken en het onrecht wat de boeren aan gedaan wordt. Had liever uw intelligentie gebruikt om de boeren te helpen in plaats van de hoge heren te steunen. Het klopt gewoon niet.

 • daan1908

  Ook ik had U wat verstandiger ingeschat , maar met Uw in mijn ogen goedkope verhaal slaat U de plank behoorlijk mis.

 • Bennie Stevelink

  Ik denk dat een belangrijk deel van de frustraties in de landbouw worden veroorzaakt doordat die “zachter waarden” zoals relaties, dierwelzijn, romantiek, ecologie en indentiteit vooral betrekking hebben op het platteland als recreatieve leefruimte en niet op voedsel. Voedsel wordt vooral gekocht op basis van smaak, gezondheid, veiligheid en gemak. Alleen voedsel wordt betaald. De plattelands leefruimte waar de “zachtere waarden” betrekking op hebben niet.
  Dit veroorzaakt een klemsituatie.

  @Firma Vellenga, die hiervoor reageerde, is een biologische boerin die aan den lijve ervaart dat de “zachtere waarden” waar haar boerderij aan voldoet vrijwel niet betaalt worden.

  @farmerbn zei het laatst op een hele mooie manier. Ik weet niet of ik het helemaal goed citeer maar het kwam op het volgende neer: politici luisteren naar andere mensen dan boeren. Politici luisteren naar burgers, boeren naar consumenten.

 • We kunnen het Dirk Strijker misschien wel niet kwalijk nemen.
  Hij is emeritus professor geworden op de Mansholtleerstoel voor plattelandsontwikkeling.

  Het is dan misschien Dirk die wat is blijven hangen in zijn geleerdheid over Mansholt en heeft hij gemist wat de landbouw sindsdien heeft veranderd en aangepast aan de samenleving.
  Het is heer Strijker die nog wat moeite heeft om zich ook aan passen.

  Ik hoop dan maar dat hij zijn geleerdheid in China niet heeft verkondigd, immers die keuterboertjes op het platteland kunnen beter een fase overslaan en direct op "natuur" overschakelen.
  Dan kan Dirk ook één van zijn collega's meesturen en het verdienmodel "natuur" daar in China uitleggen; E 1.800,= per ha. en NIETS doen, je koopt alleen maar meer natuur en via een handige wet zorg je dat de boeren om je heen overal de schuld van krijgen.
  Misschien kunnen de Chinezen wel bij de EU, het zijn harde werkers voor weinig.

  Maar ga gerust nog eens per vliegtuig naar China en uw collega hoeft ook niet te roeien want vliegen geeft maar 1% uitstoot en binnenkort komt er een vliegtax, dan is alles ook opgelost, kunt u het gewoon afkopen.
  Want ik neem aan dat u die verandering wel heeft meegekregen.

  Wij boeren zijn zo dom.
  vr gr René

 • kleine boer

  Altijd niet boeren die vertellen hoe boeren moeten boeren.... nog maar weinig zijn zelf boer geworden na jaren vertellen hoe het moet .....

 • ghsmale

  Word het niet tijd dat de maatschappij zijn eisen naar welvaart bijstelt.
  Kunnen ze nog wat leren van de boer die doet niet anders dan zich aan te passen.
  De ene regel vervangt de andere.
  Maar er zijn grenzen.

 • d.strijker1

  Mijn bijdragen aan Boerderij zijn vooral bedoeld om discussie te bevorderen, om er met zijn allen van te leren en beter van te worden. Dat is deze keer duidelijk gelukt. De meesten van U zijn het zeer met me oneens, maar er zijn ook reacties die in andere woorden toch hetzelfde zeggen als ik in mijn column. De kern is van de bijdrage is namelijk dat ‘de landbouw’ zich een andere kant op ontwikkeld heeft dan ‘de maatschappij’. De kloof die daardoor ontstaan is zorgt voor de frustratie van veel boeren, maar zorgt ook voor toenemend onbegrip bij een deel van de burgers. Voor wie wil weten hoe dat deel van de burgers denkt is het nuttig de ‘linkse media’ te blijven lezen. De waarschuwing die in de column opgenomen is, is dat boeren de maatschappelijke ontwikkelingen niet tegen kunnen houden. Dirk

 • Alco

  Je snapt het nog niet Dirk.
  Natuurlijk moet er geluisterd worden naar wat de maatschappij wil.
  Maar hoe komt die meningsvorm bij de maatschappij terecht is de vraag.
  En dat komt door literaire werken van column schrijvers die er geen snars van begrijpen.
  Er wordt op deze manier een hetze gevormd tegen de landbouw en wat de gevolgen daarvan zijn konden we ervaren bij de boeren in Afrika.
  (Zo had Mark van den Oever het ook beter kunnen zeggen.)

 • farmerbn

  Toch heeft die Mark van den Oever het voor elkaar gekregen dat er in Nederland geen vergelijkingen meer gemaakt mogen worden aan de oorlogstijd en de woorden zoals kampbeulen niet meer gebruikt mogen worden. Geweldig. Joup en de PvdD zitten nu zonder woorden.

 • kleine boer

  Ben nu al benieuwd naar de bijdrage van dirk als blijkt dat het RIVM niet de juiste gegevens geeft en blijkt dat de metingen van mesdag ten gunste van de boer zijn....

 • Hoorn Boer

  Dirk komt volgens mij, net als mijn vader, ui Hollandscheveld. De boeren die daat vandaan komen hebben het voor zichzelf opkomen in de genen. Dirk blijkbaar niet meer. We moeten ons wel beseffen dat alles wat tot nog toe bereikt is door de protesten komt. Daarvoor was het alleen maar meelullen met de overheid en zelfs soms nog een stapje verder gaan. Voor goodwill vanuit de samenleving kopen we niets! De meerderheid van Nederland staat trouwens nog steeds achter ons. Als de meerderheid van Nederland achter ons staat zou dit ook uit de regering moeten blijken, dat moet toch een afspiegeling van de samenleving zijn. Overheid en de rechterlijke macht proberen nog steeds geheimzinnige berekeningen krampachtig onder de pet te houden. Als we nu niet doorgaan met actie voeren is alles voor niets geweest, de waarheid moet boven tafel komen! Dirk ga terug naar je roots!

 • jp.bierema

  Ik proef toch een licht tot middelmatig haatgevoel bij de heer Strijker, en dat is niet goed want daardoor bent u al bevooroordeeld. Verstandiger is wat ik in mijn eerdere bijdrage heb geschreven, daarmee kweekt u veel meer begrip bij boeren.
  Ik ben het er mee eens dat het gewoon een feit is dat misschien wel 90% van de media linkse taal en meningen uit, terwijl dat geen afspiegeling is van de maatschappij.

 • Alco

  @farmerbn. Goeie!!!
  @Kleine boer.
  Daar geeft Strijker geen reactie op.
  Deed hij ook niet toen de tweelingfraude een dwaling bleek te zijn.
  Ook niet dat het ministerie niets geregeld had bij het afschaffen van melkquotum.
  Deed hij ook niet toen boeren zonder part nog deel aan de grotere melkplas na 1 4 '15 maar wel 8.3% moesten inleveren.
  Deed hij ook niet met de blunder door vleesvee ook rechten kreeg, waardoor er weer nieuwe afroming moest plaats vinden.

 • Dirk,80% van de media is uit eindelijk dezelfde hand van één persoon,die elk jaar bij de Bilderberg conferentie aanschuift en via de media de mening vd pers in een bepaalde éénzijdige hoek duwt.

 • deuveren

  Ga de straat op en vraag aan de mensen op welke manier zij willen dat hun voedsel geproduceerd wordt. Dan zul je zien dat het overgrote deel niets geeft om zachtere waarden, om relaties, om dierenwelzijn, romantiek, ecologie en eigen identiteit. Dat is maar een klein segment van de markt. En ja als je als overheid maar genoeg hierin meegaat en regels hiervoor opstelt, dan doet de markt de rest. In Nederland blijft een select groepje boeren over die "Gucci Food" produceert voor het binnenland en moet voldoen aan bijna de meest onmogelijke eisen, en de rest van de markt de "bulk" wordt overgenomen door Polen Oekraïne, noem maar op. Deze marktwerking is helaas al ingezet. Maar ga ons boeren niet vertellen dat dit is wat "de consument" wil !!!

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  nu Dirk toch uit zijn hol is gekomen kan ik leven met zijn reactie.. wie weet heeft ook hij toch een bijdrage geleverd. Het geeft in ieder geval stof tot nadenken.

 • Alco

  Dekker. Nu doet Dirk voorkomen dat hij zich zo profileert om een discussie op gang te brengen.
  Trap er niet in. Het is zijn volste overtuiging.

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  De bijdrage die hij levert zijn de speldeprikken die hij uitdeelt,hij mag schrijven wat hij wil. Daar kan ik mee leven.. ik ken ook zijn eerdere columns ,dus ik weet wat voor vlees ik in de Kuip heb..

 • Dirk Strijker kan wel zeggen da FDF heeft afgedaan omdat er een vergelijkingmet de jodenvervolging tijdens de tweede wereldoorlog is gemaakt, maar de vergelijking gaat niet helemaal mank want als je de geschiedenisboeken goed leest weet je dat de joden ook op alle mogelijke manieren gepest werden en dat gebeurt met de boeren netzo, alleen aan deportatie zijn ze nog niet toegekomen. Al die linkse idioten helpen Nederland volgas naar de kloten.

 • Mbmb

  Wakker worden Dirk, want je begrijpt het dus nog steeds niet. Pas op want de tijden veranderen inderdaad, dat wil zeggen dat wij boeren die slappe politiek correcte lulpraat niet meer pikken. Dat wordt de verandering en beweeg jij maar mee.

 • @Dirk Strijker, aha nu snap ik 'm "Mijn bijdragen aan Boerderij zijn vooral bedoeld om discussie te bevorderen"
  Dus je kunt zo maar wat opschrijven als het maar klikjes oplevert, tja dat verklaard een hele hoop columns de laatste tijd.

  Maar hou nou toch op met uw gelijk te halen, "de welvaart cq maatschappij" veranderd en de landbouw kan dat niet bijhouden.
  Er is meer welvaart maar er zijn ook meer consumenten en die welvarende consumenten denken nog exact gelijk als tien jaar geleden, ja ze eten ietsje anders maar hoofdzakelijk gelijk $$$$$.
  Er wordt o.a. meer en ook véél meer kalfsvlees gegeten en dan vooral door de import, en dan bedoel ik import dat woont in de stad.
  En die welvarende consument wil dat de boeren terug in het Ot en Sien tijdperk gaan leven tegen het zelfde loontje van de keuterboertjes in China.

  Meer welvaart, dan is idd de prioriteit niet meer eten, maar niet omdat je dan niet meer eet, je eet juist méér. mooie zin hé

  Wie nu meebeweegt zet zijn toekomst op het spel en NIET andersom zoals u eindigt in uw column.
  Wat heeft u de keuter boertjes in China nou meegegeven ? meebewegen of toch ietsje van de Mansholt theorie, want ook daar is fors meer welvaart.....

  Wij boeren zijn zo dom.
  vr gr René

 • Vissers-Janssen

  beste Stryker, als u toch zo kritisch bent waarom stelt u de vraag niet aan de journalistiek (en uzelf) waarom zij niet kijken naar 30% vd grote bedrijven in andere sectoren die geen NB status hebben en schijnbaar niet hoeven te hebben. Aan natuur organisaties en ecologen dat veel planten van c status naar a status zijn gegaan in natura 2000 gebieden de afgelopen jaren enz. ipv dat u (ook weer) boeren wegzet als degene die niet willen bewegen!

 • Dirk, de boeren houden de maatschappelijke ontwikkelingen niet tegen, maar zoeken naar gerechtigheid,die vooral de linkse kant van de media laat liggen.

  <>

Laad alle reacties (52)

Of registreer je om te kunnen reageren.