Redactieblog

30 reacties

‘Oorlogstaal actieleider verontrustend’

Van sympathie kun je niet leven, maar met antipathie kun je al helemaal niet vooruit.

‘Groenten en fruit vaak vervuild met hormoongif’ kopte de krant deze week. Kennelijk zijn er bestrijdingsmiddelen op de markt die een hormoonverstorende werking kunnen hebben en waarvan restanten in voedsel kunnen worden aangetroffen. Hoe groot het risico eigenlijk is, wordt niet erg duidelijk. Wat is bijvoorbeeld ‘vaak’? De milieuorganisatie Pan Europe onderzocht 33 toegelaten bestrijdingsmiddelen, waarvan er 31 niet zijn onderzocht op mogelijk hormoonverstorende effecten.

Tja, dat wil dan toch nog niet zeggen dat die effecten er zijn en al helemaal niet dat die middelen ook op groente en fruit zitten? Wat dat laatste betreft: de krant stelt dat in 21% van de groenten en 19% van het fruit hormoonverstorende stoffen werden aangetroffen. Op zijn minst moet dat zijn ‘mogelijk hormoonverstorend’, het is immers niet onderzocht.

We moeten alert blijven

Nederlandse producten

Al met al is er misschien geen reden voor zeer groot alarm. Maar helemaal wegwuiven kan ik zo’n bericht toch ook niet. Zelfs als het allemaal binnen de normen voor residuen in ons voedsel blijft en het om officieel toegelaten bestrijdingsmiddelen gaat: je kijkt toch anders naar een komkommer. Groente en fruit uit de Dominicaanse Republiek kun je in elk geval beter mijden en Egyptische sinaasappels ook. Boontjes uit Kenia: niet doen. Die zijn trouwens ook niet lekker, die smaken helemaal niet naar boontjes. Nederlandse producten komen er vooralsnog tamelijk goed van af. Dat is mooi, maar we moeten alert blijven, ook op alternatieven voor middelen als Mancozeb.

Oorlogstaal

Intussen maken we ons op voor een hete december: de Farmers Defence Force heeft harde actie aangekondigd. De oorlogstaal van hun voorman, Mark van den Oever, neemt angstaanjagende vormen aan: “De actie wordt door heel Nederland gehouden en zal keihard zijn, we zullen de kracht en de macht van de agrarische sector tonen.”

Dat soort teksten brengt mijn hormoonhuishouding misschien wel meer in de war dan groenten en fruit. Ik ben bang dat de boeren de sympathie die ze in de afgelopen periode hebben ondervonden snel weer kwijt zullen raken.

Wat een onkunde en onmacht daar in Den Haag

Spoedwet

Van sympathie kun je niet leven, dat snap ik ook wel, maar met antipathie kun je al helemaal niet vooruit. Het begint een beetje op de gelehesjesbeweging te lijken: een ongekanaliseerde algemene uiting van onvrede, ditmaal versterkt met grote machines, zonder dat er een duidelijk actiedoel is. Of dat ontgaat mij in elk geval. Boosheid op de regering is overigens volkomen terecht. Wat een onkunde en onmacht daar in Den Haag. Uitstel op uitstel, het is niet om aan te zien. Daar verandert een spoedwet niets aan.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Harde actie,s zijn terecht, de vergelijking met de tweede wereld oorlog ben ik niet blij mee, ik las deze week ook een reactie van iemand die dat ook helemaal niet vond kunnen, in datzelfde stuk stond ook, dat er voor Nederland geen plaats meer is voor boeren, dan denk ik bij mezelf, de vergelijking met de tweede wereldoorlog moet je absoluut niet maken, maar er is geen plaats meer voor boeren, dat komt wel verdomd bekend voor. Doordat veel mensen dit soort dingen zeggen en schrijven, druk je een hele bevolkingsgroep in een hoek.

 • farmer135

  Veel boeren hebben niets meer te verliezen en zien geen andere uitweg meer dan zich te laten horen d.m.v. acties. Daar is de regering mede debet aan.

 • Alco

  Feit is wel dat je je tegenstanders nooit iets moet voorleggen wat expres verkeerd geïnterpreteerd kan worden.

 • Firma Vellenga

  Ik neem aan dat Mark helemaal niet de link wilde leggen met hoe triest het is afgelopen met de Joden. Hij doelde op de roerige jaren 30 en dat daar volgens sommigen de joden de oorzaak van waren. Want zij bleken goede zaken te doen en daardoor veel geld bij de bank. Zo kijken ze nu ook naar de boeren. Het is een crisis door o.a. de "stikstof"en de Pfas. Kijk naar de boeren zij hebben mooie bedrijven en groene grond. Dat gaan we van ze inpikken. Mark is 1 van de mensen die als eerst aan de beurt is en als een domino effect zal alles worden ingepikt. Hier in Friesland denken wij nog wat te kunnen redden en dat geluk hadden sommige joden vroeger ook. We zullen gelukkig niet maar naar 1 doel worden gedreven maar de aanloop in vergelijking daar begrijp ik Mark wel helemaal in. Andere mensen maken ineens een hele andere draai aan zijn verhaal.

 • Henk.visscher

  Ben het met Alco eens,dat het heel dom is om.zoiets te noemen,omdat je van te voren weet dat het dan daar over gaat,het moet gaan over de zaken die onjuist en niet eerlijk zijn .

 • davp1

  op dit moment wordt er van alles bij gehaald tegen de boeren door de politiek en de media om ons als boeren kapot te maken. denk aan dieren welzijn en milieu. Tevens mogen ngo wel geld verdienen om deze leugens extra aan te dikken en uitspraken als die Mark heeft gebuikt wel gebruiken tegen ons

 • Ik kwam op internet deze reactie tegen en geen media die er wakker van ligt,beetje dubbel om de woorden uit zijn verband te rukken en mensen een stempel geven.Maar hier in de buurt zijn er wel boerderijen verplaatst die wel net zolang zijn getreiterd qua regelgeving dat ze wel haast moesten vertrekken,boerderijen waarvan sommige de geschiedenis terug ging van voor de 14e eeuw.<>

 • veldzicht

  Dieractivisten doen niet anders als boeren te vergelijken met concentratie kampbeulen en concentratiekamp bewakers,daar hoor je niemand over.
  En wat Greta Thunberg betreft.Gewoon belachelijk om allerlei gehersenspoelde schoolkinderen die nog helemaal geen eigen mening hebben, laat staan verstand van zo,n ingewikkelde materie te misbruiken om hun politieke gelijk te halen.Honderden milj. moeten worden uitgegeven aan windmolens en zonnepanelen en biedt geen enkele oplossing maar over kernenergie mag niet over worden gepraat

 • Wat is het nut, heer Bruil, om uw stukje deze titel te geven, onkunde in Den Haag dat is wat u blijkbaar ook ziet, ook een mooie titel.
  Nou doe daar wat aan en anders stop met dergelijke onzinnige kopteksten.

  Kom op, zet uw juridische kennis in om deze bestuurlijke dwaling een halt toe te roepen.
  Want we (u ook) zien het aankomen; de Eerste kamer gaat zonder de juiste feitenkennis een desastreus besluit nemen, een onzinnig besluit ook nog, waar het HvJ EU later in de tijd de vloer mee zal aanvegen.
  Carooltje liegt (vandaag Biecht) zonder enige schaamte en alle makke schapen liegen mee.
  vr gr René

 • agratax(1)

  Hormoon verstorende residuen op ons voedsel. Zal best waar kunnen zijn, maar geen consument maakt zich druk over hormoon medicijnen die de normale natuurlijke hormoon werking in het menselijk lichaam beinvloed. Deze medicijnen maken het menselijke leven eenvoudiger en beperkt de geboortes. Helaas komen de residuen hiervan in het oppervlakte water, met alle negatieve gevolgen die dit kan hebben op de bio-diversiteit. Geen Groene die hier commentaar op heeft.

 • ria hendriks-berkers

  zie ook dit bericht in boerderij .
  <>

 • Bennie Stevelink

  @Alco, je slaat de spijker op de kop met de uitspraak: “Feit is wel dat je je tegenstanders nooit iets moet voorleggen wat expres verkeerd geïnterpreteerd kan worden”.

  Goed communiceren, als aanvoerder van een belangenorganisatie, betekent dat je anticipeert op verdraaiing, uit zijn context halen, ed.
  Je moet geen woorden gebruiken die daar de mogelijkheid toe geven.

 • 306lsa


 • kleine boer

  bennie je bedoeld zoals calon met zijn tweelingfraude uitspraak en op zijn stikstofuitspraak.....

 • Het wordt weer helemaal uit zijn verband getrokken en door de media opgeblazen.
  Mark bedoeld dat in de jaren 30 en 40 de joden ook steeds meer met beperkende maatregelen opgezadeld werden die ze zelf mochten betalen.
  Toen dacht iedereen ook dat het zo'n vaart niet zou lopen met als gevolg dat er 5 jaar later complete joodse gemeenschap van Nederland opgeruimd werd. Veel Nederlanders keken toen ook weg of hielpen ijverig mee met als gevolg dat de nazi's in nederland het efficiëntst konden werken.
  Dus de parallel is hier wel met de boeren.
  De boeren weg voor een betere leefbare wereld
  Zo verging het de joden ook

 • fietskip

  Je zou uitspraken die uit het verband worden getrokken door vooral de linkse kant ook kunnen gebruiken om te laten zien dat zulke uitspraken over boeren al heel lang tegen boeren wordt gebruikt maar dat de media, de politiek, de rechters, de advocaten eigenlijk bijna heel Nederland daar nooit tegen op getreden hebben. Je zou het ze eigenlijk dan kwalijk moeten nemen dat ze dat bij deze uitspraak wel doet! Zou er dan toch ook bij de media het zelfde spelletje worden gespeeld als in de politiek? namelijk de boeren decimeren!!!!

 • Ook ontzettend laf dat veel boeren leiders zich er van distantiëren.
  Mark zegt het misschien niet heel handig maar heeft gewoon gelijk .

 • Prodriver

  MARK for president!!!!

  Groetn uut kolderwolde

 • Mtswie

  Weet dat provincie brabant is begonnen met de vergelijking.

 • melkveebedrijfvanessen

  Elke vergelijking gaat mank, maar huidige situatie van ons als boeren vergelijken met de jodenvervolging is gestoord. Volgens mij weten ook al de mensen die hierboven anders reageren dat van binnen wel. Bovendien werkt het altijd tegen je. Mensen die dit niet snappen moet je niet als voorzitter willen hebben.

 • veldzicht

  Kan me voorstellen dat boeren zich gediscrimineerd voelen,en dat is ook zo.Ieder milieu probleem of een of andere mafkees hoeft maar even te zeggen dat het slecht gaat met de natuur wordt klakkeloos opgepikt door de media en gemaks halve wordt het de boer in de schoenen geschoven, meestal hebben die milieu"deskundigen'' een dubbele agenda zoals minder vee,meer natuur en minder boeren .Niettemin niet slim van Mark van den Oever de holocaust er bij te halen gezien de verschrikkingen die het Joodse volk is aangedaan ,en dan niet alleen in Nederland maar nog meer in veel Oost-Europese landen.

 • string

  Er zijn vergelijkingen die je nooit moet willen maken. Afstand van de uitspraak nemen en de focus leggen op het hier en nu. Denk er om dat we niet weer verdeeld worden als beroeps groep. Met elkaar sterker voor een realistisch beleid met een goed inkomen dat met plezier en trots verdient is.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Frans timmerman begrijpt de vergelijking van Marc van de oever wel.
  Boeren in onmacht.
  X

 • Alco

  Nee van den Broek.
  Het is juist andersom.
  Wij gaan niet in op de vergelijkingen dat wij een soort Hitler zijn met onze concentratie kampen voor vee, omdat wij wel andere feiten hebben.
  Juist alle mensen die over Mark vallen zijn feiten loos.
  Het is al net als in de Tweede Kamer, waar men alles vergeet of niets van gehoord.

 • Mbmb

  Meneer Bruil, u bent een autoriteit op het gebied van Agri recht. Helaas redeneert u en trouwens veel van uw juridische collega s vanuit de ivoren toren, lekker verheven boven de ploeterende boer op zijn bedrijf, die zelf is overgeleverd aan de krankzinnige massa regels waar u en de uwen van leven. Wij zijn de dupe van de krankzinnige regelgeving. Realiseer u eindelijk dat het zo niet langer kan. De uitlating van Mark legt u als het u uitkomt op het goudschaaltje, maar Mark is een dappere vent die voor ons heel wat kolen uit het vuur haalt. Ga zelf ook eens de barricades op met ons en strijd voor minder en vooral rechtvaardiger regels.

 • johan458

  het is wachten tot de rest van NL de boerenbedrijven gaat blokkeren!

 • Ja lul niet zo mee met de linkse media!
  Vergis je niet ze zijn met schijnheilige valse voorwendselen een gehele sector en dus een bevolkingsgroep aan het opruimen.
  Op deze manier worden ook complete gezinnen uit hun huizen verdreven.
  Praat het niet goed wat ze hier in Nederland flikken alle ondernemers worden weggejaagd of kapot gemaakt totdat het land bankroet is. En dat voor een groene ideologie.
  Over 10 jaar zeggen ze als ze aan de gaarkeuken eten ook wir haben es nicht gewust !

 • agratax(1)

  Als boer voelen we ons weg gezet als "overbodig". De Nederlandse bevolking zou zich eens moeten afvragen wat "betekent al het klimaat en bio diversiteit gekanker voor mij als Woningzoekende". Dat woningen in de Randstad niet te betalen zijn voor Jan Modaal heeft niets te maken met boeren of boerenland. Nee het feit dat de Groenen de hele dag lopen te preken "Geen woningbouw buiten de stad, geen schade aan het milieu toe brengen etc. Hierdoor kan er alleen maar gebouwd worden in de steden, waar bouwen een vermogen kost als het al kan en het laatste groen in de stad voor de bijl gaat om maar niet te spreken over de infrastructuur en luchtvervuiling. Hier kan de boer wat hij ook doet of niet doet aan veranderen? De Groenen zouden eens moeten toegeven "Nederland is vol, ja overvol". Waardoor er geen of onvoldoende ruimte is voor bio diversiteit, als de mensen ook nog recreatie ruimte en ruimte voor voedselproductie op eisen.

 • Alco

  De heer Bruil reageerde niet op de uitspraken van Ouwehand.
  Dat de veehouderij een Holocaust is.
  Of op Roos Vonk . "De boeren als kampbeulen".

 • ALS alle boeren weg zijn uit Nederland, is de conclusie : hij HAD gelijk !
  De afgelopen 50 jaar is 75% van de boeren gestopt. Willen we nu in 5 jaar 24 % laten stoppen met de voedselproduktie ???
  Zodat na 55 jaar nog 1 % over is, met hele grote bedrijven en een vaste veearts en jurist in het management-team ? Kolchozen heette dat eertijds in Oost-Europa.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.