Commentaar

7 reacties

‘Latente ruimte in stikstofregels niet helemaal gered’

De provincies buigen zich deze week over de ‘nieuwe’ beleidsregels voor stikstof. Minister Schouten heeft de grote lijn hierin al bekendgemaakt. Die lijkt wat gunstiger voor de veehouderij dan de vorige versie.

Zo nemen de provincies de definitie van het rijk over als het gaat om het inhouden van latente ruimte bij salderen: dat is het verschil tussen de vergunning en wat er gebouwd is, en niet het verschil met de veebezetting.

Extra armslag bij afromen emissieruimte bij salderen

De provincies houden wel wat extra armslag als het gaat om het afromen van de emissieruimte bij salderen. Hoofdregel is dat 30% ingehouden wordt, maar in bijzondere situaties mag een provincie meer inhouden.

Noord-Brabant presenteerde vrijdag 6 december alvast haar aangepaste veehouderijbeleid. Dat moest wel zo snel omdat juist die dag een rechtszaak diende tegen de provincie. Inzet was: verschuiving van de deadlines. Die wil de provincie nu geven – alvast een klein overwinninkje voor de landbouworganisaties.

Use-it-or-lose-it-principe

Maar Brabant had in de kleine lettertjes toch ook een aanscherpinkje in petto. Anders dan minister Schouten wil de provincie het ‘use-it-or-lose-it-principe’ hanteren bij natuurvergunningen. Ofwel, als je hem niet tijdig gebruikt, ben je de ruimte weer kwijt. Ziedaar, via een achterdeur toch wat extra latente ingepikt. Voor nieuwe (PAS-)vergunningen maakt dit niet veel uit, want daar zit al een realisatietermijn in. Voor oudere NB-vergunningen lijkt dit toch een addertje onder het gras.

Laatste reacties

 • Ratten!

 • klootzakken.
  wat krijgen we als de fosfaat eraf is.
  mogen we dan de stal volzetten, omdat de vergunning ons dat verleend.
  of moeten we dan eerst een wereld aan ammoniak kopen.

 • steenderen

  Links om of rechts om we worden genaaid

 • Renate

  Op de trekker dan de 18de! Het stoppen van het gezeur moet bij de wortel aangepakt worden. Den Haag!
  We gaan ze wakker schudden uit hun eeuwige winterslaap!!!
  Wij zijn er klaar voor💪

 • fietskip

  Ik zeg het nog maar een keer! Brabant moet eerst maar eens elke sector controleren zoals ze gedaan hebben bij de landbouw en bij de andere sectoren de vergunningen of nog niet vergunningen (NB vergunning) controleren voordat ze extra regels maken voor alleen de landbouw. Ze zijn dit verplicht en hebben dat niet eens gedaan! Je kunt niet een sector overal de schuld van geven als je niet eens weet hoe het verder zit. Dat is rechtsongelijkheid!!!!! Als dat voor de andere sectoren geld dan voor de landbouw ook. Simpel toch!

 • pelleboer

  De hoofd regel is dat de provincie 30% jatten mag. In bijzondere gevallen meer. Alle gevallen zijn natuurlijk heel erg bijzonder. Het zou leuk zijn als de provincie huizen de 18de voor 30% leeg werden gehaald. In bijzondere gevallen natuurlijk meer.

 • Kringloopboer

  @ fietstip klopt het lijkt mij dan ook dat men dat maar eens aan de rechter voor .moet leggen .
  Een verzoek tot handhaving .
  Maar wie gaat die kar trekken .
  Je zou toch denken de landbouworganisaties ???
  Gr kringloopboer

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.