ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Commentaar

62 reacties

‘Laat de hongerwinter er buiten’

Boerenprotest lijkt nu richting consumentje pesten te gaan.

Actievoeren is druk op de ketel zetten. Per definitie. Met overleg lukt het niet, dan maar de straat op. Actieleiders zoeken bewust grenzen op van het toelaatbare en van wat het publiek pikt. ‘Wie verandering wil, moet druk zetten’, zegt FDF-voorman Marc van den Oever zelf.

Hopen dat de actie een andere invulling krijgt

Sympathie bij het publiek

Tot nu toe leek er verrassend veel sympathie te bestaan bij het publiek. Dat kon wel eens anders worden als er blokkades van supermarkten komen voor de kerstdagen. Was de actie van 1 oktober nog vooral een roep om waardering, en ging het later om het stikstofbeleid, nu lijkt het in de richting te gaan van consumentje pesten. Dat levert weinig goodwill op, valt te vrezen. Het is te hopen dat deze acties toch nog een andere invulling krijgen.

Het is regelrechte oorlogstaal

Hongerwinter

Een nogal bizarre brief die Van den Oever rondstuurde voorspelt weinig goeds. Hij schrijft: ‘75 jaar geleden kenden Nederlanders nog de smaak van honger’. Er klinkt een soort heimwee in door naar de hongerwinter, toen ‘de boer de meest gewaardeerde burger was...’. Is dat het soort waardering voor de boer waar Van den Oever nu naar terugverlangt? ‘Prepare for battle’, zo beëindigt hij zijn schrijven. Het is regelrechte oorlogstaal. Eerder al begon Sieta van Keimpema over een ‘burgeroorlog’.

Als zulke geluiden de overhand krijgen, loopt het straks toch nog uit de hand. Goed dat er ook andere stemmen zijn binnen de landbouw, en acties met een publieksvriendelijker karakter.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Het roepen lijkt al voldoende ineens weet iedereen alweer dat eten nog steeds van de boer afkomt het lijkt erop dat mark het spel van de media al goed kent.

 • agrismolders

  Of het verstandig is kun je over discussiëren. Één ding is wel zeker de consumenten weten totaal niet meer weet wat de waarden is van gezond en voldoende eten in de winkels , en ja dat wisten ze 75 jaar geleden maar al te goed helaas.

 • Freddie

  Mijn vader vertelde mij dat de gewone burgers destijds in die hongerwinter bij hun langs kwamen om eten. Mijn oma gaf hun dan altijd iets. De mensen vergingen toen zo van de honger dat ze weleens zeiden ,,Ik wou dat ik een boer zijn lippen af kon likken" Heden ten dage is dit gelukkig niet meer van toepassing. Maar het is weleens goed om stil te staan waar het voedsel vandaan komt. Den Haag zal het allemaal worst wezen, zij hebben hun eigen verborgen agenda om de landbouw en veeteelt met de helft de reduceren.

 • Flepke

  FDF gewoon doen die actie.... Alleen doe het in de eerste week van januari. Dan creër je toch nog wat goodwill

 • Renate

  Wat een waardeloos stuk. Met de FDF loopt het niet uit de hand. Dat is al jaren eerder gebeurd door waardeloze belangenbehartiging.
  Het is prima als de mensen aan de hongerwinter herinnert worden. Hoe confronterend is het als een stadse burger tegen je zegt dat de supermarkt voor zijn eten zorgt. Ik wist dat ze dit zeggen, maar als iemand dat echt tegen je zegt, doet dat meer zeer dan een klap in het gezicht.

 • Trot

  Als honger niet mag dan mag wel gedreigd worden met het leger dan krijg ik van af den haag ook zn raar gevoel dat doet mijn aan Afrikaanse praktijken denken iedereen ken ze Hoop dat ze iets menselijker zijn

 • Bennie Stevelink

  Op Twitter zag ik al reacties van mensen die er op wezen dat sommige boeren in de hongerwinter immorele afpersers waren. Ook de vroegere premier Kok had daar eens een verhaal over. Natuurlijk waren er ook veel boeren die kinderen uit West Nederland opvingen en onderduikers in huis hadden. Maar de negatieve kant was er ook.
  De discussie over de hongerwinter kunnen we beter vermijden anders komen ook veel onfrisse zaken naar boven.

  In ieder geval heeft Mark van den Oever weer bewezen dat hij inderdaad een plaat voor het hoofd heeft.

 • kleine boer

  bennie maar mark zit wel bij carola aan tafel voor ons en jij niet.....

 • cornelis 22

  Mensen die het kerstfeest verzieken moeten zich schamen, die van den Oever zal af en toe best gelijk hebben maar hier gaat hij ver over de schreef, de arrogantie straalt ook van die kerel af.

 • Maas1

  Waarom zou je een conflict met de overheid projecteren op de samenleving mensen die juist achter de protesten staan moet je niet willen treffen door de donkere dagen voor kerst wekelijkheid te laten worden op een samenleving en daarop los te laten.De goodwill die er is moet je niet laten verdwijnen als sneeuw voor de zon.Laat het geen boemerang worden.

 • melkveehouderijritsema1

  Wij staan voor 100% achter FDF Haal bij de burgers maar eens het vakantie geld weg. En 2 jaar later nog een deel van hun loon. En de arrogantie kan Mark hebben. Maar hij is eerlijk en wat hij zegt doet hij ook. Dat mochten meer vertegenwoordigers hebben.

 • familiebeldman1

  Waarom mag men niet aan de hongerwinter worden herinnerd? Het waarderen van voedsel.
  Bij de zwarte piet discussie hebben ze het over de slavernij van 200 jaar geleden.

 • ericvanzutphen

  Aan de reactie.s ziet u al dat dit lijd tot verdeling in de agrarische sector ,dit ondermijnd het landbouw collectief ,geen slimme actie van FDF .

 • Renate

  Wij staan 100% achter de FDF. En met ons heel veel collega's en burgers. Het zou fijn zijn dat het doel van het Collectief en dus ook van alle boeren hier juist gesteund word. We strijden met z'n allen toch voor hetzelfde doel? Jammer dat er een partij (persoon) die stiekem verdeeldheid wilt zaaien. Ik hoef daar geen naam voor te noemen. Ieder weet wie er bedoelt word.
  Mark v d Oever heeft geen plaat voor zijn hoofd Bennie. Kijk naar je eigen. Mark v d Oever is niet arrogant, hij is gewoon eerlijk en recht voor zijn raap. Duidelijke taal, zonder omwegen.

 • Axl

  Oppassen dat we niet alleen met onszelf bezig zijn

 • Renate

  Bennie je vind dit waarschijnlijk niet nodig, maar we doen dit voor IEDEREEN. Zelfs voor jou.

 • Henk.visscher

  FDF als jullie slim zijn dan beslissen jullie maandag om het wel doortezetten, op voorwaarde dat meer dan de helft van de nederlanders er achterstaat, mocht een week voor de actie blijken dat de meedereheid er niet achter staat dan niet doorzetten, zo maak je wel mooi iedereen zenuwachtig, zal er veel over in het nieuws mkomen en daat gaat het om

 • farmerbn

  Dit soort dreigen hoort bij een militante groep die naast LTO functioneert. Men moet natuurlijk niet weten dat het alleen bij dreigen blijft anders heeft het geen nut. En wie is er trouwens begonnen met dreigen (veestapel naar de helft)? Burger pesten mag niet van Boerderij maar boertje pesten wel. Politiekers en ngo's doen vaak boertje pesten en de redactie van boerderij vindt het ook wel leuk, gezien de vele anti boeren artikelen.

 • Bennie Stevelink

  In ieder geval laat FDF zich op dit moment kennen als een top down organisatie waar een stel zelfbenoemde lieden de dienst uitmaken, over de hoofden van de boeren heen. LTO manifesteert zich op dit moment juist als een bottom up organisatie die aan de leden vraagt wat wij gaan doen.

 • farmerbn

  Ideale combinatie dus Bennie!

 • agratax(1)

  Beste Johan Oppewal. of ik het nu wel eens ben met de voorgenomen actie of niet doet er niet toe. Het moet wel duidelijk zijn dat niet de politiek de regels stelt en onze tegen speler is, maar de kiezer, die bepaalt wie in de blauwe bankjes zit en bepaalt daarmee hoe Nederland er uit moet zien en wie de "klimaat misdadigers" zijn. Ik stel het zwart wit want anders blijft het grauw en grijs. Ik ben het met je eens dat het beter zou zijn de kiezer te overtuigen van zijn "foute stemgedrag" en dat zijn voedselpakket en recreatie mogelijkheden in Nederland beter af zouden zijn als hij eens niet op de zgn. Progressieven zou stemmen. En tot de conclusie komt dat al is de boer mede schuldig aan de klimaatverandering de socialistische gedachte het tij te keren door de boer weg te zetten als de grootste viespeuk niet de oplossing is. De natuur heeft het heft (giga broeikasgassen productie in de toendra zonder permafrost) in handen genomen om maar te zwijgen van alle negatieve gevolgen van de door Links zo gewenste bio brandstof productie op ontgonnen oerwoud gebieden. Niet de boer is de schuldige maar de Mensheid die in zijn eindeloze wijsheid Fout op Fout maakt.
  Morgen krijgen de veeboeren geheid de schuld van de ongeremde soja teelt uitbreiding in Brazilie t.b.v. de ongeremde vraag naar soja olie als bijmenging in de dieseltank. Deze verdraaiing van de feiten, waardoor de boer als schuldige wordt aangewezen bij de niet goed ingevoerde burger steekt de boer het meest.

 • 633

  Ja Bennie nu wel, was wel wat actie voor nodig.

 • wruiten

  slechte timing good wil verliezen

 • veldzicht

  Ik zou zeggen bezin voor men begint.Voedsel voorziening blokkeren,Schiphol lamleggen. Dan weet je tenminste zeker dat je de laatste sympathie van de burger kwijt raakt.Een sympathie die toch al aan een zijden draadje hangt mede door dat de milieu groeperingen nog harder als voorheen de boeren en speciaal de veehouderij in een kwaad daglicht zetten.Zij zijn tenslotte de veroorzakers van alle ellende met hun overmatige stikstof vervuiling waardoor de hele natuur op sterven na dood is,en nu willen die boeren de burger chanteren met voedsel tekorten.Als die linkse partijen het over die boeg gooien weet je van te voren al wie er als overwinnaar uit de bus komt, in ieder geval niet de boeren.

 • Bennie Stevelink

  @agratax, dé oorzaak ligt bij de uitvinding van het Haber-Bosch procedé. Daarmee kon reactieve stikstof geproduceerd worden die als kunstmest aan de boeren werd geleverd. Zonder deze kunstmest had maximaal voedsel voor 2,5 miljard mensen geproduceerd kunnen worden.
  Het landbouw-ecologische systeem zou een veel hogere C/N verhouding hebben waardoor weinig stikstofverlies zou optreden. Zowel naar de lucht als het grondwater.
  Daarnaast zouden we slechts een derde van de huidige wereldbevolking hebben. We zouden noch een klimaatprobleem noch een stikstofprobleem hebben.

 • ghsmale

  De kerst gedachten zijn weer ver te zoeken.

 • Johan krijgt ook al stress alleen al van deze aankondiging.
  Het treft dus al doel !!

  Als ze nu eens heel simpel de Wnb aanpassen aan de richtlijnen EU dan is alles in één klap opgelost !
  En als die WIL en nog steeds NIET is dan gaat het m niet worden !
  20 jaar al slepen ze dit gedrocht mee, dan kun je gerust stellen dat de wil er NIET is.
  Nou en als ze dan die plantjes die niet bestaan, of een niet bewezen depositie belangrijker vinden dan eten dan is dat maar zo.
  Zouden ze in alle andere EU-landen nou zo onnozel zijn.
  vr gr René

 • Alco

  Juist. De aankondiging krijgt al aandacht.
  Zelfs de linkse kranten schrijven al over de kerstactie.
  Missie volbracht.
  We hoeven dus verder niets te doen.

 • pinkeltje

  In het theoretische geval het je zou lukken de winkels voor kerst grotendeels leeg te krijgen hoef je van de burger net zo min als van de politiek veel steun meer te verwachten. Maar gelukkig zien de meeste boeren dat ook wel in en gaat een klein groepje raddraaiers het hopelijk niet voor de rest verpesten. Helaas pindakaas, het gaat nog wel even duren voor er verkiezingen komen en op welke partij(en) denk je dat de burger dan massaal gaat stemmen om te zorgen dat de boeren met vliegende vaart hun zin krijgen? De huidige regering gaat zich er in ieder geval niks van aantrekken, althans niet in een voor boeren positieve zin. Van die praatjes van Groen Links dat ze gaan zorgen dat boeren een betere prijs voor hun product krijgen hoef je helaas ook HELEMAAL niks te verwachten. De prijs wordt eenvoudig door de markt gedicteerd en de overheid schept de randvoorwaarden. En die zijn duidelijk: minder uitstoot van wat dan ook.

 • hazeburg1

  Als de overheid zo door blijft gaan met boeren de nek om te draaien, is het goed dat de consument aan het denken gezet wordt. Want als Nederland zijn boeren kwijt raakt zal het in de toekomst niet meer vanzelfsprekend zijn, dat de schappen in de supermarkten gevuld staan. Je moet deze aktie dan ook als een waarschuwing zien naar de consument.

 • D. de Jong

  Als je het einde van het toelage debat hebt gezien en dan bedoel ik de eind reactie van de bewindslieden (met o.a de high five's) Dan weet je dat deze lieden een totaal andere wedstrijd spelen.
  Bovendien wordt er minder dan 20% Nederlandse landbouw producten in de supermarkten verkocht.
  Dus wat is er te verliezen. ???

 • Firma Vellenga

  Ja, deze gedachten had ik ook. Tegelijk zal die goodwill van de consument toch wel verdwijnen. Alles wat wij uitbetaald willen zien om de kosten te dekken mogen zij betalen dus de prijs zal ooit wel om hoog gaan. Zal je gek zijn om het nu met de boeren eens te zijn.

 • Henk.visscher

  Maandag gewoon beslissen dat het doorgaat en op het allerlaatse moment het niet door laten gaan, laat ze maar eens zweten

 • kleine boer

  <>

 • Alco

  @Visscher. Kan zijn dat ze dan in het vervolg altijd denken. Och ze dreigen alleen.
  Maar het komt op deze manier wel weer onder de aandacht.

 • Alco

  Vellenga. Goodwill moet omgezet worden in stemmen en daarvoor is gewoon een one issue partij nodig in de kamer. de BBB.

 • mariapeel

  Waardering voor voedsel! Een zeer goede zaak dit onder de aandacht wordt gebracht. Iedereen is door de boer verwent. Bijna iedereen betaald de boodschappen direct de auto de vakantie enz enz. En wij boeren zijn zo stom om eerst te leveren en erna geld te beuren. Ik vind dat de supermarkten ons boeren vooraf moet gaan betalen voordat we weer gaan leveren. Eigenlijk zijn wij alle boeren veel te goed geweest de laatste 50 jaar. Verwent hebben wij de supermarkten en die weer de consument. Er mag best wat veranderen 't eten is nergens zo goedkoop als in Nederland

 • Ik doe niet mee met de blokkades van supermarkten! Je krijgt de burger tegen je en dan kunnen we weer van voren af aan beginnen met good-Will kweken!
  Van den Oever laat zich voor het karretje van Sieta spannen.

 • D. de Jong

  Supermarkten betalen pas na 90 dagen plus. En en keer raden wie dat financiert. Als er weer een overname is onder de supermarkten gaat eerst de betalingenstermijn omhoog de moraal van de supermarkten is dezelfde als de politiek. Alles voor de omzet of stemmen.

 • husky

  Persoonlijk denk ik dat de schappen met acties leeg laten averechts werkt, het lijkt me beter om in grote supermarkten vooral in de grote dorpen en steden met een anquete te peilen hoe men over de boeren denkt, want laten we wel wezen 80% in de schappen is voedsel waar een mens zonder kan, het is een verdien model voor de industrie.

 • Attie

  Bezint eer ge begint..

 • koestal

  Supermarkten betaalden altijd al later,er verandert niets.

 • koestal

  Boeren zijn altijd al te braaf geweest,gemakkelijk voor afnemers en de politiek. Dan wordt je wel eens een keer genaaid.

 • EL

  De overheid is niet van plan om de landbouw sector tegemoet te komen ze schuiven het op de lange baan! En het wordt hoog tijd dat de burger weet wie voor weinig zorgt dat de schappen elke dag vol liggen!

 • Gewoon ophouden en wat anders gaan doen wordt m hier toch niet.

 • ????

  Geloof dat deze Meneer Oppewal weinig met Boeren heeft ondanks dat ie er ook van moet eten ! Boeren zijn altijd geplaagd door weinig opbrengsten kwa prijs en onnoemelijk veel onzinnige regels Tijd dus voor Aktie en dat is gebeurt maar zo nu lijkt niets met gedaan Dus nu veel hardere Akties en Sympathie van de Burgers is mooi als je maar je boterham kunt verdienen zo niet dan maar 10 of 20 % minder Sympathie en wel een Boterham Maar denk dat dit reuze meevalt Als ik alles zo hoor staan (nog steeds) de meeste burgers achter ons Ze weten dat we veel (mis) gebruikt door het balende beleid van Den Haag Heb ook het idee dat deze Johan ons expres al bij de burgers probeert slecht weg te zetten in dit debat Johan hou je Koest en wees wat neutraler je vreet ook van de Boeren !!!!!

 • vandenbrandcv1

  als er supermarkten bezet moeten worden dan in alle landen in ieder geval ook duitsland, frankrijk zullen mee moeten doen. waar de producten ook te weinig opbrengen. er zou beter gewerkt moeten worden aan een goed verdienmodel.

 • piethermus1

  Oh jeetje toch... Wat kunnen wij als zogenaamde ondernemers toch slecht met (zelf)kritiek omgaan. Zijn we nou volwassenen of slechts als stampvoetende kleine kinderen?

 • Johnny Hogenkamp

  De rode draad in dit actietijdperk is dat voorafgaand aan een actie velen over elkaar heen buitelen om maar belerende vingertjes op te steken en dat achteraf ze haantje de voorste willen zijn hoe goed de acties wel niet uitpakten. Alle lof voor de organisatie achter de acties, zij zijn de echte ondernemers welke risico's inschatten en successen weten te boeken.

 • Espresso

  <>

 • EL

  Toen moesten ze bedelen om voedsel,@ espresso,nu kunnen ze het gewoon kopen bij de boerderij!

 • Ceas

  FDF als jullie slim zijn zet je actie gewoon door.
  Het is naief te denken dat het publieksvriendeliijk moet zijn.
  Het publiek geeft geen bal om de boeren maar net als de boeren om hun eigen beurs. Blokkeer de Sligro en uit eten gaat voor het publiek niet door.
  Maar dat is niet erg want die slaan op zo'n avond ff 300-500 euro stuk.
  Maar voor winkelprodukten verhoging gaan ze piepen.
  Kortom die burger geeft niks om die boer.
  Geef ze maar eens een weekend bloembollen te koken, dan weten ze wat een honger winter is. Hongerwinter klets....Een dag minder eten is zeer gezond.

 • Bertus Buizer

  Prima reactie van Johan Oppewal !
  Marc van den Oever bewijst zijn collega's geen dienst met zijn harde taal en idiote voornemens.
  Boeren hebben zorgen en voelen zich in het nauw gedrukt. En bouwers nu ook.
  De beste houding is een constructieve houding. Het maatschappelijk belang voorop stellen en dan tot oplossingen komen. Vooral structurele oplossingen waardoor meer boeren (ook jonge nieuwe boeren en opvolgers) weer perspectieven zien. Werken met en niet tegen natuur, biodiversiteit, ecologie, dierwelzijn, milieu en klimaat kunnen ook de landbouw weer gezond maken. Dat is zij nu niet !

  LNV-minister Carola Schouten zou zich moeten losrukken uit de klauwen van de ecomodernisten die samen met populisten (Forum voor Democratie en PVV) als twee handen op een buik optrekken in het Landbouw Collectief. Kom alstublieft met een fundamentele oplossing in plaats van met enzymen in veevoer !

 • Bertus Buizer

  Enzymen in veevoer is bovendien een slecht lapmiddel. Onder Nederlandse omstandigheden zal dat bovendien geen zoden aan de dijk zetten. Dominant in het veevoer voor de Nederlandse melkveehouderij zijn gras en soja-houdend krachtvoer, terwijl de enzymen van DSM alleen bij gebruik van maïs misschien iets substantieels zouden kunnen opleveren, met overigens veel onbekende gevolgen voor de gezondheid van onder andere de koe en voor de kwaliteit van de mest. Dat is allemaal nog niet wetenschappelijk en ook niet uitvoerig in de praktijk getest.

  Lees ook: "Een slimme verkoper aan de deur van de LNV-minister":
  <>

  Nog zo'n slimme verkoper: een bestuurslid van het Mesdagfonds en mede-oprichter van de feitenvrije stichting AgriFacts zei op het FvD-congres van 30 nov.: ,,Boeren voelen zich in de steek gelaten door de huidige politieke partijen. Ook voor hen is het tijd voor Forum voor Democratie.’’
  <>

  Het echte probleem van de stikstof uitstoot vanuit de landbouw wordt in het plan 'Uit de gecreëerde stikstofimpasse' van het Landbouw Collectief ontkend. Het collectief staat onder druk van veel boeren die in het heden en verleden door hun eigen leiders op het verkeerde been zijn gezet.

 • Maas1

  FDF zoekt de grenzen op van het toelaatbare zoals ze zelf zeggen.Een (langdurige) blokkade van(voedsel) distributiecentra valt toch niet onder het betogingsrecht. Hebben we het dan niet over een bezetting van....met eventuele gevolgen. FDF is toch voort gekomen naar de bezetting in Boxtel,waarom zouden wij dan die zelfde insteek benaderings pad inslaan die wij juist afkeuren.
  Begrijp niet dat je je eigen voedsel leverancier aan de bevolking zou moeten blokkeren en al helemaal niet waarom je juist de bevolking een klote kerst moet bezorgen. De bevolking heeft nu nog simpatie maar dat is met zulke blokkades rap over.
  We leven in een vrij land iedereen moet zelf maar die keuze maken,denk goed na voor je kudde gedrag vertoont.

  Bezint eer ge begint.

 • kleine boer

  bertus je hebt kunnen zien was 30-40 jaar ja en amen zeggen ons gebracht heeft. Wij de vergunning op orde en die afstaan aan iemand zonder vergunning en dat ook nog goed vinden en mee in overleg blijven ?

 • Alco

  Bertus is net als zo'n prediker aan de deur.
  Fantasie uitdragen.

 • farmerbn

  Zie niet veel verschil tussen burgers pesten door winkelblokage en burger pesten door treinstakingen. NS personeel worden nooit benaderd door mensen die waarschuwen voor negatieve sympatie. Ook leraren die één week de scholen sluiten komen er mee weg. Hoe meer mensen zeggen dat boeren het niet moeten doen hoe meer je het dus wel moet gaan doen.

 • EL

  De huidige manier van landbouw bedrijven is een direct gevolg van de hongerwinter!@Johan Oppewal! Nooit meer honger ! En nu krijgt de landbouw stank voor dank!

 • Allemaal leuk en aardig dat commentaar maar we zijn er toch wel achter dat de landbouw op deze manier op sterven na dood is.we moeten gewoon zorgen dat we op een andere manier de kost gaan verdienen en niet kijken of de sector blijft of dat er in de toekomst nog vreten voor de bevolking is want die kiest zelf voor die linkse ideologie

 • EL

  Er is wereldwijd vraag naar goed en veilig voedsel, Nederland is TopNotch!

 • koestal

  Wat voor een gestoorde lieden hebben de stikstof problematiek bedacht ?In de omringende landen hoor je hier niks over. Hersenspinsels van zgn. ,,onderzoekers''.

Laad alle reacties (58)

Of registreer je om te kunnen reageren.