Expertblog

17 reacties

‘Koppel stikstofmaatregelen aan een verdienmodel’

Breng mestaanwending in een puntensysteem onder waaraan betalingen worden gekoppeld.

De eerste gesprekken tussen de minister en het Landbouw Collectief zijn goed verlopen. Dat ze er niet direct uit zouden komen, was natuurlijk te verwachten. Nederland staat bekend als een land waar ze van polderen houden: daar spreekt een diep besef uit dat uitdagingen uiteindelijk door samenwerking kunnen worden overwonnen. Overleg is daarbij cruciaal.

Ammoniakreductie

Wat ik goed vind, is dat de sector na de demonstraties zelf met een stikstofplan is gekomen. Het plan ‘Uit de gecreëerde stikstofimpasse’ begint met aan te geven wat is bereikt. Voor een deel is die in het verleden gerealiseerde ammoniakreductie trouwens een onverwachte bijvangst van de melkquotering geweest. Maar ik vind het terecht dat men de vinger legt bij wat is bereikt. De landbouw simpelweg als de zondebok van onze milieuproblemen aan te wijzen is:

 • a) onjuist en
 • b) onvruchtbaar.

Weidegang en kringlooplandbouw

Wat me verder opviel was dat enkele maatregelen worden voorgesteld die overeenkomen met die van het ministerie. Mij lijken ook de extra voorgestelde beweidingsmaatregelen en het aanlengen van drijfmest met water bij de aanwending opties waar je snel mee aan de slag zou kunnen. De aanwending van met water aangelengde mest past bovendien goed in het idee van de kringlooplandbouw. Het draagt niet alleen bij aan de ammoniakreductie, maar ook aan een betere benutting van stikstof en dus aan verbetering van de resource-efficiëntie.

Puntensysteem mestaanwending

Ik denk dat het hoog tijd is om voor de korte termijn snel de goede dingen te gaan doen al moet over de langere termijn nog beter worden nagedacht. Mijn pleidooi is om slim te zijn en de economie een handje te laten helpen. Dat zou kunnen door milieuvriendelijk voeren, beweiding en mestaanwending in een puntensysteem onder te brengen, waaraan betalingen worden gekoppeld.

Vergroening

Niet iedereen hoeft dan hetzelfde menu te kiezen, maar kan op zijn eigen manier bijdragen. En er is bovendien boter bij de vis: wie veel doet, ontvangt gestapelde betalingen; wie weinig doet, loopt een deel van de vergroeningsbetaling mis.

Laatste reacties

 • KeesVermeeren

  wat nou verdienmodel.we zitten nie in de kleuterschool.niks verdiene gewoon werk bare normen.punt

 • Mtswie

  Stikstof probleem is gebaseerd op leugen en bedrog. Als ammoniak binnen een paar honderd meter neerslaat dan zullen bovenstaande maatregelen niet werken met als gevolg dat we nog idiotere maatregelen krijgen voorgeschoteld.

 • pinkeltje

  Puntensysteem met daar aan gekoppelde betalingen. Wie zit daar op te wachten? Nog meer regels, administratie, fraude en controle overhoop halen?

 • Piet Piraat

  Door mensen zoals de auteur van dit artikel hebben we juist een onwerkbare theoretische wetgeving.

 • Sjefo

  Eerst meten, meten is weten, hoeveel produceert de agrarische sector, hoe gedraagt die ammoniak zich.
  RIVM de linkse partijen en de TBO’s hebben een gezamenlijke doelstelling “de helft van de veestapel weg” alle tot op heden gebruikte onderzoeken en onderzoek methode zijn hier op ingesteld.
  Dit onderzoek moet eerlijker vooraleer allerlei instrumenten opgetuigd worden waar boeren nauwelijks of helemaal niet aan kunnen voldoen

 • .....

  Buiten de landbouw zijn er van de 9000 bedrijven nog geen 500 die hun stikstofuitstoot in het jaarverslag hebben staan, misschien goed dat die eerst hun zaakjes en zelfs vergunningen op orde maken voordat er weer naar de landbouw wordt gewezen.

 • Kringloopboer

  Als je snel resultaat wilt bereiken waar het nodig is bijv in concentratiegebieden of N 2000 gebieden moet je die boeren de mogelijkheid geven stikstof te verhuren waar emmesie minder van belang is .
  Iedereen heeft dan ZELF de mogelijkheid om zijn bedrijf te reorginaseren en toekomst bestendig te ontwikkelen .
  Gr kringloopboer

 • agratax(1)

  Stel de bijmenging van water in drijfmest geeft de aangegeven resultaten, dan is probleem stikstof deels of geheel opgelost. Ik vrees dat we dan op termijn het probleem wateronttrekking in de schoenen geschoven krijgen. Want water mengen betekent water gebruiken en als het niet al te nat is zal de grasgroei profiteren van dit water, maar de grondwaterspiegel of het oppervlakte water zal dalen.

 • pinkeltje

  De hoeveelheid water die nodig is om mest te verdunnen is bij lange na niet zoveel dat daar de grondwaterstand van gaat dalen. Doe er eens een keer 30 kuub per hectare aan water bij, dan ben je een heel eind. Dat komt overeen met 3 mm beregenen. Stelt dus in verhouding niks voor.

 • Kringloopboer

  En wat brengt dat op ??

 • pinkeltje

  Dat brengt op dat de stikstofbenutting stukken beter wordt. Dat is ook de reden dat de sleepvoet op klei en veen is toegestaan mits er minstens een derde wordt verdund.

 • Firma Vellenga

  Net de factuur bewijs geen stikstof probleem betaald aan o.a. C. Vogelaar Laten we dit eerst met zijn allen "uitvogelen" Praten we dan eventueel verder en gaan we op zoek naar mogelijkhede/oplossingen. Hoop dat er zich nog wat boeren aanmelden en niet profiteren van de andere boeren straks.

 • RonaldB

  Boeren die niet meedoen worden juridisch vaak uitgesloten bij resultaat

 • agratax(1)

  Laten we uitgaan van het feit dat er een goede betaal regeling voor de Stikstof reductie komt voor boeren die hieraan mee doen. Dan zal het op termijn weer net gaan als met de prijscompensatie ten tijde van toetreding tot WTO. De bedragen worden gezien als Subsidie en die moet volgens de buitenwacht zo snel mogelijk worden afgebouwd of als compensatie gelden voor nieuwe eisen die tijd en / of geld kosten. Dir moet je als boer dus niet willen. Het enige wat je kunt afspreken is een passende compensatie die wettelijk wordt gekoppeld aan de inflatie waarbij andere opbrengst verhogingen buiten beeld blijven. Gebeurt dit niet, dan komen de boeren net als de laatste 60 jaar weer tekort en moeten meer produceren voor minder inkomen.

 • koestal

  straks bij elke boer een ambtenaar

 • Gerd

  Je kunt er niet komen met een Ambtenaar die werkt 35 std.the week is van äff vrijdagmiddag om 12.00 Zur frij!

 • agratax(1)

  @koestal en Gerd. We hebben niet meer ambtenaren nodig we gaan de hele zaak digitaliseren net als het toeslagen circus bij de belastingdienst. Weten we zeker dat de overheid altijd gelijk heeft, want het tegendeel bewijzen is nagenoeg onmogelijk , de "zelfdenkende" computer heeft altijd gelijk.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.