ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Redactieblog

12 reacties

‘Jonge boeren zien perspectief’

Even wat positiefs voor de kerstdagen. Er zijn namelijk ook nog boeren, jonge boeren, die perspectief zien voor de toekomst.

Ik vind het Boerderij-kerstthema Boerentrots een verademing naast alle negatieve reacties uit boerenhoek in de krant en digitale media. Het scoort enorm om negatief en veroordelend te zijn. Kijk maar naar de reacties op deze website. En naar de instemmende geluiden van ex-boerin Sieta van Keimpema en Jeroen van Manen van Farmers Defence Force. Deze oude en nieuwe zwartkijkers hebben de wind in de zeilen.

Goed nieuws is geen nieuws wordt vaak gezegd

Gesprekken met opvolgers

Dat heb je niet als je schrijft dat er ook nog jonge boeren zijn, die nog een beetje positief naar de toekomst kijken. De uitstekende Boerenleven-interviews van Margreet Welink krijgen maar enkele reacties. Goed nieuws is geen nieuws wordt vaak gezegd. Dit is het bewijs.

Elke broer een eigen bedrijf

Jammer. Want wat is het fijn om te lezen dat Reitze Lieuwes uit het Friese Akmarijp graag boer wil worden op het bedrijf met 125 melkkoeien, dat hij samen in vof heeft met zijn vader. Zijn twee broers willen dat ook en daarom hopen ze dat ze alle drie over een aantal jaren kunnen eindigen op een eigen bedrijf. Dat is het doel en de weg erheen wil hij met de nodige flexibiliteit bewandelen. Want hij wil niet star zijn.

Aardappelen in eigen beheer

Ook het verhaal van de Gelderse Koen van Gendt spreekt aan. Hij heeft met zijn vader een akkerbouwbedrijf. Hij levert aardappelen aan Aviko, maar wil zelf meer aardappelen in eigen beheer afleveren. Niet alleen de te maken prijs is voor hem belangrijk, maar ook het contact buiten het eigen erf. Hij wil zich niet opsluiten op het eigen bedrijf.

Geboeid door energiesector

Een heel andere tak van sport bedrijft Pieter Peters. Ook hier een akkerbouwbedrijf, maar bezig met een stevige biogasinstallatie. Hij vindt het spannend om de bacteriën, die voor de omzetting van organisch materiaal naar biogas zorgen, goed in orde te hebben en te houden.

Ziedaar drie jonge boeren, die niet klagen, de overheid niet voor alles aansprakelijk stellen, maar zelf een weg zoeken naar de toekomst. Opmerkelijk is ook dat ze op de vraag wanneer ze een miljoen euro zouden winnen, allemaal antwoorden: investeren in ons bedrijf.

Oog hebben voor het goede en zoeken naar eigen toekomstperspectief geeft levensvreugde

Protesten stoppen? Zeker niet

Een verademing na alle negativisme in krant en digitale media. Zeg ik daarmee dat elk protest tegen de overheid misplaatst is en maar moet stoppen? Nee, zeker niet. Maar je steeds alleen maar wentelen in de ellende die op je toekomt, is niet goed voor jezelf en je omgeving. Oog hebben voor het goede en zoeken naar eigen toekomstperspectief geeft levensvreugde. De jonge boeren, hierboven genoemd, stralen dat uit.

Fijne kerstdagen gewenst.

Laatste reacties

 • aitink

  Jonge boeren laten niet zomaar meer over zich heen lopen.

 • Alco

  Sieta en Jeroen noemt @vergaderboer zwart kijkers.
  Ik spreek veel jonge boeren die juist door deze mensen de toekomst weer rooskleurig inzien.

 • Johnny Hogenkamp

  Wanneer de redactie (@vergaderboer) goed opgelet heeft dan had ze gezien dat het overgrote deel van de actievoerders op de trekker jeugdigen van 16-25 jaar zijn. Zij zijn zich nog aan het vormen en oriënteren op hun toekomst. Belangrijkste groep zijn wellicht de jonge boeren van 25-45 jaar welke hun keuze al gemaakt hebben als boer. Die van 45-65 jaar zingen hun tijd wel uit en strijden hooguit voor de nieuwe generatie.

 • massy

  Het voordeel als jonge boer is dat je overal mogelijkheden ziet(en dat is maar goed ook) maar als je deze wil gaan realiseren je er achter komt dat het dan heel lastig wordt om je doel te bereiken.en als het verdien model niet komt zal het als jonge boer zeer lastig worden om je einddoel te halen . en omdat de overheid hier in nederland zo wispelturig is weet je nooit waar je aan toe bent.

 • Noordam2

  Sieta is een zwartkijker, wat niet wil zeggen dat ze op alle fronten ongelijk heeft, maar met zulke mensen ga je niet de toekomst in. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ze geen melk mag leveren, je kunt alle vernieuwingen benaderen met je hakken in het zand of je kunt er uitdagingen in zien. Dat laatste gebeurd ook best vaak alleen hoor je die mensen niet. Een voorbeeld is Planet Proof. Hoeveel kunnen er aan voldoen bij de melkveehouders, bij de akkerbouwers? Nee hoor hakken in het zand. Wij voldoen er toevallig wel aan en dat gaat vrij probleemloos, levert nu extra geld op( straks niet meer) neem van mij aan ga de uitdagingen aan en hou op met klagen. ik ben er trots op dat de jonge leiding bij ons op het bedrijf er voor gaat en met succes!

 • Rip

  Ja, Johnny, veel jongeren, omdat de vaders liever thuisbleven. Actievoeren is helemaal niet verkeerd, maar ik ben blij dat er jonge boeren zijn , die nog perspectief zien. En niet het perspectief van FDF. Dat is alleen maar laten zien wat je niet wilt, maar n iet wat je wel wilt. Komen we geen stap verder mee.

 • haj146

  Idd Johnny. Jonge boeren laten zich zien en horen dat er ook voor hun een toekomst kan blijven. Alle zwartkijkers tov FDF, zonder hun hadden we allang een generieke korting op ammoniak en waren wij de dupe van de gecreëerde crisis. Valt mij op dat de gelovige lto ers vaak zonder opvolger zijn en tussen 45 en 65 zoals hogenkamp al rangschikt. Zonder fdf had een jonge boer als ik het hoofd niet boven water kunnen houden want een generieke korting kost ons gewoon de kop. Dus blijf positief maar wel zeer kritisch! Het jarenlang polderen heeft ons een gigantische kostprijs en regeldruk opgeleverd. Dat is een gegeven.

 • agratax(1)

  Hoe we het wenden of keren we zullen over enkele jaren nog steeds de sluitpost zijn van de economie. De grote vooruitgang in West Europa is te danken aan de enorme inspanning van de boeren, zij hebben steeds de gevraagde meer opbrengsten gemaakt zonder extra netto beloning voor hun inspanning en investeringen. De dank van die de overheid (aangesteld door de bij meerderheid gekozen bestuurders) is steeds meer regelgeving , waarbij de vernieuwing van de regels sneller gaat dan dat de boer resultaat ziet van de vereiste invoering. Golden deze regels en investeringen nu voor alle landen die de Handelscontracten hebben ondertekent zou dit geen punt zijn. De door de politiek gepredikte "Gelijke spelregels" is ver te zoeken en zelfs niet af te dwingen
  Dat veel (jonge) boeren geen zin meer hebben in deze ongelijke wedstrijd kan ik me voorstellen, zelfs de retailers wensen niet zelf de productie van primaire voedingsproducten op zich te nemen in Nederland. Dit geeft te denken!!!

 • Schrauwen Landbouw

  @noordam2, flinke vent ben je, je schrijft zelf dat in de toekomst de meerprijs bij planetproof er wel af gaat, doe er dan niet aan mee! Op mijn bedrijf heb ik vele duurzaamheids stappen gemaakt en kan zo aan de planetproof eisen voldoen, maar ik hou niet zo van eisen. Ik steek mijn hakken niet in het zand, maar ik blijf trots overeind en laat me niet vrijwillig door de zoveelste kostenverslinde controle instanties vrijwillig op mijn eigen bedrijf kleineren.

 • farmerbn

  Er is alleen toekomst voor de jonge garde als hun kostprijs structureel onder de opbrengstprijs ligt. Jongeren kunnen hun toekomst in feite zelf uitrekenen.

 • Attie

  farmerbn heeft het begrepen..., die bedrijven zie je meestal niet in de productie top100, maar zien wel kans om melk voor weinig in de tank te krijgen, en glimlachen om een gemiddeld inkomen...

 • Noordam2

  Schrauwen Landbouw. De keus die je maakt staat je vrij, ook hoe je er over denkt.
  geef ons ook die vrijheid. over één ding zijn we het zeker eens, we zijn beiden planet proof waardig en dat vinden we beiden belangrijk. Wij incasseren echter wel vele 10.000 den euro's die we weer kunnen investeren in verdere innovaties. dat is onze keus

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.