Expertblog

15 reacties

‘In ‘Green deal’ ontbreekt gezond verstand’

Er komt een waslijst aan nieuwe maatregelen aan met een kostenplaatje van € 100 miljard.

De nieuwe Europese Commissie heeft net de verhuisdozen uitgepakt en deze week kwam Eurocommissaris Timmermans al met zijn 'Green Deal'. Ondertussen riep het Europees Parlement de klimaatnoodtoestand uit. Voor de presentatie van Timmermans werd ad hoc een plenaire vergadering belegd. Een ongebruikelijke gang van zaken. Gezond verstand en nuchterheid lijkt zoek te raken.

€ 100 miljard

Er komt een waslijst aan nieuwe maatregelen aan. Een Europese Klimaat Wet, EU klimaatdoelen gaan verder omhoog naar 50% of 55% in 2030, een windparkstrategie, biodiversiteitsstrategie, batterijenwetgeving, zo blijkt uit de plannen van Timmermans. Met een kostenplaatje van € 100 miljard wil hij 2 miljard bomen en 1 miljoen laadpalen in de EU planten, en nog veel meer.

Gewasbeschermingsmiddelen

Voor landbouw komt de Europese Commissie met een ‘farm to fork-strategie’. Dit zal gepaard gaan met maatregelen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest te verminderen. Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zou met 50% omlaag moeten in 2030, zo stond in een eerdere presentatie. Alhoewel dat percentage in dit stuk nog niet is vermeld, is de denkrichting voor de aangekondigde maatregelen duidelijk.

Wat is precies de ‘deal’?

Veredelingstechnieken

Maar hoe dan? Als SGP vinden we dat het in de voorstellen ontbreekt aan gereedschap waarmee al deze doelen bereikt moeten worden. Wat is hierin precies de ‘deal’, vraag je je af. De nieuwe veredelingstechnieken liggen nog steeds op de plank. Daar gaat de Europese Commissie eerst nog anderhalf jaar studie naar doen. En dat terwijl het leeuwendeel van de pakweg 50 voorstellen van Timmermans volgend jaar al bij het Europees Parlement en de lidstaten in de bus liggen om gestemd te worden.

Innovatie

Terwijl het water de sector aan de lippen staat door de stapeling van knellende eisen, doen boeren altijd onvoorstelbaar veel wat betreft innovatie en ontwikkeling. Laat er dan in beleid echte ruimte zijn voor win-winoplossingen en maatwerk.

Patrijs is terug door gezamenlijke inspanning van boeren

Partridge-project

Over biodiversiteit gesproken, deze zomer bezochten we met een groep EP-collega’s het Partridge-project in Nederland. De patrijs is weer terug door een gezamenlijke inspanning van boeren, burgers en natuurbeheerders met een financieel steuntje in de rug. Niet door dwingende targets, meneer Timmermans, wel door een geweldige samenwerking van alle betrokkenen. Dàt is een deal!

Beleid moet helpen en stimuleren. Daar zal ik dan ook op inzetten de komende periode in het Europees Parlement.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  De laatste jaren en de komende jaren, zal de politiek zich weer laten leiden door de Drammers en dat betekent "Haastige en niet goed overwogen beslissingen". DE Groenen zijn kennelijk de uitspraak "Haastige spoed is nooit goed" totaal vergeten of ze hebben hem nooit gehoord, omdat ze tijdens hun schooltijd minder goed bij de les waren tijdens de les "Nederlands".

 • Hilhorst100

  Frans T is een jaar geleden al begonnen met de veestapel te halveren, hij eet een half varken per dag zo te zien.

 • Kringloopboer

  Het water staat de sectoren tot de lippen.
  2 oorzaken .
  1)de lasten zijn te hoog .
  2)een gigantische over productie van voedsel in nl .
  En de EU.
  Kort samengevat als er geen ramp gebeurt is het slecht voor de prijzen kijk maar naar de varkenssector ( varkenspest hoge prijzen )
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer

  En hij kakelt voor zijn behoud van z.n eurozetel.
  Laat ie met concrete voorstellen komen .

 • Alco

  Mooi gezegd: "Geen gereedschap om te hendelen".

 • fietskip

  @kringloopboer, vergeet de gigantische invoer van de EU niet die groter zal worden naarmate wij minder gaan produceren!

 • Maas1

  Fransje ramt de klimaat tafels van Holland Europa in, Oost Europese boeren zullen Brussel ook wel weten te vinden.

  <>

 • Onafhankelijke journalisten daar is het waar het op aan komt.<>

 • Alco

  10.10 Daar heb je gelijk in.
  Maar zelfs gisteravond toen boeren een podium kregen in "Hendriks en Genee" kwam er ook bijna niets uit. Ze moesten warempel nog geholpen worden door Beau.

 • Kringloopboer

  @ fietskip dat ligt aan de koers van de euro
  Gr kringloopboer

 • Timmerfrans op dreef.

  <>

 • EL

  Timmermans heeft er verstand van?

 • Gevaarlijk persoon die Timmerman.

  <>

 • Memoires drs Smalhout ,actueler dan ooit.
  <>

 • <>

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.