8 reacties

‘Gewoon dom doordoen’

De politiek in Brussel is niet saai, maar het is er wel eentje van de lange adem.

Om een meerderheid te krijgen voor je voorstellen, moet je niet alleen rekening houden met de politieke kleur van je collega’s, maar ook uit welk land ze komen. De EU telt nu nog 28 landen, waar de verschillen op landbouwgebied gigantisch zijn. In Finland vriest het al geruime tijd, terwijl in de zuidelijke landen de zon nog lekker schijnt. In Nederland heeft meer dan een kwart van de melkveehouders een melkrobot, in Roemenië melken veel boeren nog met de hand.

Kunstmestvervangers

Waar ik al jaren mee bezig ben is de toelating van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger. Een thema dat al decennia oud is. Toen ik er mijn tanden inzette, was de scepsis bij velen groot. Dit is al vaak genoeg geprobeerd, dat gaat je niet lukken. Mijn reactie daarop was: waarom dan niet, dit klopt voor geen kant? Wij laten dierlijke mest als een hele waardevolle bron van meststoffen links liggen, terwijl we massaal kunstmest produceren en importeren. Dit is toch de wereld op z’n kop! Zelfs Georgina Verbaan vroeg zich in een uitzending van Pauw opeens af waarom boeren geen dierlijke mest gebruiken in plaats van kunstmest. Mest genoeg toch? Mevrouw Verbaan staat misschien niet bekend als een beroemde landbouwexpert, maar hier heeft ze natuurlijk een punt.

Nitraatuitspoeling

De Europese nitraatrichtlijn uit 1991 gaat ervan uit dat het risico van uitspoeling tijdens bemesting van dierlijke mest hoger is dan die van kunstmest. Vandaar de gebruiksnorm voor dierlijke mest. Deze theorie is naar mijn mening inmiddels achterhaald en bovendien wordt niet naar de neveneffecten gekeken, zoals de impact van kunstmestproductie op het klimaat.

Tijdens de behandeling van de nieuwe Europese meststoffenverordening zag ik mijn kans schoon. Ik diende een wetsvoorstel in, waarin meer dierlijke mest gebruikt moet kunnen worden in plaats van kunstmest. Beginnend met het gebruik van mineralenconcentraat buiten de gebruiksnorm voor dierlijke mest.

Wetenschappelijke studie

Ik stelde zelf criteria op waardoor deze mineralenconcentraten niet meer gezien worden als dierlijke mest, maar als kunstmestvervanger. Ik vond een meerderheid voor mijn voorstel, waarop de Europese Commissie ook wakker werd. Als compromis is toen besloten dat er een wetenschappelijke studie gedaan moest worden naar deze criteria. Het zogenaamde Joint Research Centre (JRC) kreeg 2 jaar de tijd om dit onderzoek te doen. Natuurlijk wilde ik liever vandaag dan morgen beginnen met het gebruik van mineralenconcentraat, toch was ik tevreden met dit compromis, omdat ik ervan overtuigd was dat de wetenschap het gebruik van mineralenconcentraat zou accepteren.

Wie geschoren wordt, moet stilzitten

Toelating mineralenconcentraten

Ongeveer anderhalf jaar later, het onderzoek is inmiddels in volle gang, werd mij tijdens de Europese verkiezingen van afgelopen voorjaar verwijt dat het mij niet gelukt was om mineralenconcentraten toegelaten te krijgen. Ik kon dit immers niet zwart-op-wit aantonen. Frustrerend, maar wie geschoren wordt, moet stilzitten. Twee weken geleden is daar verandering in gekomen. Een eerste versie van het onderzoek komt met criteria voor mineralenconcentraat als kunstmestvervanger. Hier, zo heb ik me laten vertellen, kunnen de meeste mineralenconcentraten in Nederland aan voldoen. Een doorbraak als je beseft dat er überhaupt geen criteria bestonden en daardoor er geen enkele mogelijkheid was om mineralenconcentraat te kunnen gebruiken als kunstmestvervanger.

Expert uit de verschillende Europese landen en andere stakeholders hebben nu de mogelijkheid om commentaar te leveren. In het voorjaar is de verwachting dat de criteria opgenomen worden in Europese regels, waarna mineralenconcentraat ook daadwerkelijk ingezet kan worden buiten de gebruiksnorm voor dierlijke mest.

Opwarming van de aarde

In Brussel duren de processen lang. Echter als je ergens in gelooft moet je ervoor gaan. Vroeg of laat werpt het z’n vruchten af heb ik gemerkt. Deze week is mijn voorstel in het Europees Parlement aangenomen dat oproept om kernenergie niet uit te faseren, maar juist een onderdeel van de oplossing maken om de opwarming van de aarde tegen te houden. Kortom: kop d’r veur en gewoon dom doordoen!

Lees ook: Groen licht kunstmestvervangers stap dichterbij

Laatste reacties

 • Geweldig Jan zat er maar meer GBV zoals jou aan tafel.
  En nu die strooier ook niet meer in het land hé daar in Makkinga.

  Hoe lang zou het duren voordat ze doorhebben dat natuur bijzonder weinig bijdraagt aan CO2 opname ??
  Bij SBB kappen ze zelfs bomen om heide te bevorderen....

  Het monsteren van schrale natuurgrond lijkt mij een goed begin, deze is nl de zogenaamde zombie grond...
  Niet meer bemesten is het begin van verschraling het begin van uitsterving.
  vr gr René de Jong

 • famboenink@hetnet.nl

  prachtig dat je het puntje van de mest hebt binnengehaald
  maar vergeet door de euforie niet je andere reden om in de politiek te gaan want de drempelwaarde van natura 2000 is nog steeds niet gelijk in Europa
  column 27 november 2014
  sindsdien zijn de verschillen alleen maar groter geworden

 • Kelholt

  Ja, goed gedaan Jan!
  Nu is het afwachten of je collega's in Den Haag, ook die van je eigen partij, de veestapel gaan halveren. Als ze dat toch gaan doen dan zijn al je inspanningen alsnog voor niets geweest...

 • RonaldB

  Eerst de mest op transport
  Dan met veel geweld strippen
  Reststromen weer terug naar de boer
  Behoorlijk omslachtig verhaal om mest op je land te krijgen
  Veel gronden kunnen gewoon meer onbewerkte mest gebruiken
  Ik vind het een raar idee: geld rondpompen om je eigen mest te mogen gebruiken

 • Oplossing voor de opwarming van de aarde,eerst beter in de materie verdiepen ,voor er weer onzinnige regels uit de klimaatkerk komen.https://www.climategate.nl/2019/11/de-klimaathysterie-grijpt-nog-steeds-verder-om-zich-heen/

 • Attie

  Precies RonaldB, gewoon meer mest ipv kunstmest op grond met lagere nitraat/fosfaat concentraties, dat moet de eerste kringloop stap zijn!
  Vervolgens komt Jan met z'n plan...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.